Sweet, Sweet EXIT

Sweet, Sweet EXIT

Странстващите воини на джамборе опитахме две поредни години EXIT Festival и толкова им се услади, че още отсега им пари под петичките предеуфорията на тазгодишното издание. Усещаме полъх на сол и соул и нахвърляме захар с бърза скорост около пръчката. получава ни се разтегливо сладък захарен памук, изпаряващ в устата спомени от EXIT 2014 и Exit 2015… Припомни си няколко DJambore.com момента.

снимки Exit Нови Сад: Гроздан Георгиев

снимка Sea Dance Festival: Анастас Чобанов

EXIT 2014: One Adventure, Two Countries, Eight Days, Countless Memories

: „Входът на приключението EXIT бе ясен още с първите early birds… Aма една птичка фестивал не прави, изход от него – още по-малко. Правим си го ние.

Влизането в EXIT Networking-a хич не беше рязко. Талазите от хора отнасяха всичко около себе си в посока една – Rudimental, за да се следваме в масовката на любовта. Който, каквото си носи, разбира се. Бандата ни помогна да докажем, че сме достатъчно луди, за да се омажем, така че да не можем да се разпознаем. Mud Networking.

Stromae е нечовек. Гладен ли си? Грабни това изпълнение на приличащия на кукла на конци, Пинокио, Волтрон Stromae. 3 в 1 и визуално звуково изживяване, несравнимо с нищо друго от последните 10 години. На прага на четвъртия (последен) ден от приключението EXIT, Stromae остава на върха в личната ми изходна класация.

stromae1

: „И докато масата врещи, агитира, лашка се между пристрастия, гледа зомбирано в различни посоки, слага еднакви слънчеви очила в късна доба или се маца със знаменити цветове, някакви хора излизат на сцената стадион и се втурват да тичат и/или да пускат. Може и едновременно. Нали Skrillex – си?

Без спорно раздвоение, нощта започна с HURTS и разчуствано полувреме. Wonderful Life още в началото. Чудно подгряване, което не остави никой на резервната скамейка. Развълнувани сръбски моми махат като мажоретки. Бой за разхвърлени бели рози. Blood, Tears & Gold. Illuminated и телефонните светулки горе. Каква невероятна футболна драма и го-о-ол. STAY.“

Бел.ред. – и тази година се разчувстваме с HURTS.

hurts1

: „Разцепвам се отново с Kiril Djaikovski и TK Wonder, все едно съм гаврътнала на екс бира Nišičko. Уникално шоу. Вярно, с рехава публика, но пък всички бяхме ценители. Аеробика и подскоци в краката на TK Wonder. Луди ни направиха и тромпетите, и китарата, и вокалистката, и Кирил. Въпреки умората, прасците забравиха какво е газ – спирачка и бяха само на газ – пълна, а оборотите достигаха червената зона. Лудница! И пак благодаря „балканци“, ще се видим скоро!

EXIT 2015: 15 Years of Sharing Love

: „Музиката не разделя хората, а само ги събира. Барабаните са най-отпред, т.е. това са Milky Chance… Stolen Dance звучи с пълна сила, но EXIT нищо не ми открадна, само ми даваше все повече с всеки следващ изпълнител, който излизаше на сцената.

Зашеметени от невероятното изпълнение на Clean Bandit, ни оставаше само да чакаме на сцената да излезе невероятната Emeli Sandé. В трепетно очакване на гласовитата шотландка публиката крещи името й, но тя така и не се появява и вместо феновете да избухнат в екстаз от изпълнението й, избухват фойерверките.

Emeli Sandé

Emeli Sandé

Наталия Иванова: „С проверката Dubioza се превърнаха в подгрявка на себе си – скачаме на полянката на U.S.A. и пеем, докато белгийците в съседство се усмихват вежливо на това странно балканско въодушевление. Явно то ги кара да се питат помежду си каква е тази банда, на която толкова се радваме. „They play traditional Balkan music, very cool, and their English is really funny” е обяснението, а те кимат с едно типично „Oh, OK, cool.” Чудя се дали са отишли…

Dubioza Kolektiv Sea Dance 2015

Find EXIT door from our UNIVERSE.

И за обобщение на това Exit сътворение пасва най-добре споменът на Нати.

Наталия Иванова: В крайна сметка моят EXIT беше усмивката на турския тираджия, който ни почерпи с българско сирене, неговият приятел – българинът, емигрирал в Истанбул, пълната сръбкиня, която ни разказваше за децата си, австралийците, които нарекоха България „прекрасна”, невръстните британци, които възприемат Балканите като гигантски леген, който да прегърнат, когато им се драйфа, надрусаната македонка, която ни разказа за мегаломанията в Скопие, българската компания, която случайно засякохме и петимата ни сръбски съседи, които ми припомниха както означава гостоприемност. Всички там заради музиката.

EXIT 2016: MAGIC

to be continued…

Можеш да се включиш в играта за билети за EXIT 2016 тук до 6 юни