Изход няма (NO EXIT). Exit Adventure Part 2.

Dance Arena

Изход няма (NO EXIT). Exit Adventure Part 2.

EXIT Adventure едва беше започнал и само след няколко дни приключи, сякаш го изпихме на екс… Продължавам да разказвам, преплитайки сегашно и минало време, с широко отворени уши за случилото се в Нови Сад от…

ДЕН ВТОРИ: Hardwell драсна фитила на Dance Arena-та на EXIT 2015

Басовете на колоните на MOTÖRHEAD ме отвяват на бърза обиколка по сцените на EXIT 2015. На латиното тарамбуки вкарват бразилски ритъм и капоейри се вихрят в боен танц. На караоке сцената се импровизира стара песен на Red Hot Chili Peppers. Нищо не привлича вниманието ми за повече от минута, докато не попадам пред Fusion сцената, където Eyesburn се готвят да забият.

EyesburnБас китари, тромбони и раста се мятат в бесен ритъм на жица и рага. Надписът на суитчъра на вокалиста public enemy се оказва грешен, защото музиката нa Eyesburn никак не ми навреди, а само ме презареди, след което ме изстреля в еуфория обратно на main stage-а, където Tom Odell свиреше на пиано. Меланхоличната му музика, караше хората да танцуват по двойки в бавен радостен танц, но аз имах нужда от избухване и директно се изстрелях към Dance Arena-тa.

Това беше мястото с главно М. Хиляди хора се изляха в средновековния ров и избухнаха пред сцената на Kill The Buzz. Танцьорки по бански мятаха дълги руси коси в такт с house музиката и зареждаха с адреналин публиката. Всички сякаш бяха малко тъжни, когато те напуснаха сцената, но еуфорията отново избухна заедно с фойерверките.

В кулминацията на целия този взрив на сцената се появи акробатка в зелено и се изкачи да куфее като амазонка по две зелени пердета, приличащи на лиани от джунглата.

Сцената беше буквално опасана с барут, както и хората. С всяко следващо парче Hardwell драсваше фитила и ги взривяваше и публиката, и пироефектите.

dancearena2След презареждане на дулата, избухването продължи до рано сутринта. Хвалим гостоприемството на EXIT 2015 и Нови Сад…

ДЕН ТРЕТИ: Изход няма (NO EXIT)

Класическо влизане на Джон Нюман на сцената. Излизат музиканти в черно-бели дрехи и започват да изпълняват парче след парче, но публиката не я интересува, защото всички искат да чуят най-много само една негова песен, в която се пее „I need to know now, know now. Can you love me again?„. След няколко стъпки тип Майкъл Джексън, Джон Нюмън казва чао и напуска сцената без да изпълни най-известното си парче. Публиката обаче не е съгласна и започва да пее с пълен глас любимата си песен. Цялата крепост кънти и певецът не издържа, завръща се на сцената и класически завършва концерта си с хита си „Love Me Again„.

Поемам си глътка въздух преди излизането на следващите headliner-и за вечерта на main stage-а – Manu Chao. На EXIT вече няма никакъв EXIT. Мисля си, че е такава голяма гъчканица, защото съм най-отпред на сцената и всички се бутат тук, за да зърнат и чуят Manu Chao. Музикантите настройват тромпетите, тромбоните и на сцената връхлита вокалът на групата. Очаквано всички започват да скачат. Еуфорията ми обаче е задушена от стотиците хиляди хора и скачането не ми се отдава, колкото и много да обичам Manu Chao. Опитвам се да изскоча за минутка встрани от тълпата, но вече нямам никакъв шанс. След лашкане насам-натам се отказвам да търся EXIT и се оставям на течението да ме носи. То става все по-гъсто и накрая се превръща в бетонна стена от хора, която може да се пробие единствено с ръгби движения или с ловко мятане на тяло на амазонка. С някои от тези тактики, успяхме да се бетонираме пред Dance Arena-та, където Martin Garrix се готвеше да взриви бетона от хора. Изход нямаше (NO EXIT).

часовник кулаДвучасовото шоу започна на фона на фойерверки и светлинни ефекти. Хора с маски и без маски, с парти очила или без, всички куфееха, крещяха, скачаха и се поклащаха в такт с музиката. Енергията, която се образува сля всички от публиката в един общ организъм, който избухваше в екстаз и не го интересува, нито прахоляка в носа, нито лактите в ребрата.

Излизането от Dance Arena-та беше също толкова апокалиптично, колкото и влизането. Заклещената ми коса се дърпаше и скубеше, докато накрая успях да се отскубна и да акостирам на Explosive Stage-a. Нивото на комфорт там беше по-високото, защото вече се съмваше и част от хората започваха да се изнизват от крепостта.

Обаче ние нямахме такова намерение и след целия този survivor се отправихме да гледаме изгрева от часовниковата кула. Розовите, жълти и оранжеви оттенъци на изгряващото от хоризонта слънце ме изпълниха с надежда, че може би следващата година ще има EXIT, който няма да е претъпкан и да „застрашава“ живота на феновете си.

FaithlessДЕН ЧЕТВЪРТИ: Музиката не разделя хората, а само ги събира

Барабаните са най-отпред, т.е. това са Milky Chance.. Stolen Dance звучи с пълна сила, но EXIT нищо не ми открадна, само ми даваше все повече с всеки следващ изпълнител, който излизаше на сцената.

Capital Cities от Лос Анджелис, Калифорния се появяват, за да покажат, че лидер на групата не е вокалът, а тромпетът. Той разби всички с невероятното си изпълнение. Когато си прекалено добър в това, което правиш, го правиш с лекота, ти остава само да се забавляваш. Публиката усети енергията, както и организаторите, които внезапно се появиха на сцената. И не само това. Главният промоутър на EXIT фестивала падна на колене и под аплодисментите на хиляди хора предложи брак на любимата си, която взе че се съгласи.

И ако все още не вярвате, че това се случи, не означава, че сте faithless, а само че ви се слуша Faithless. Те излизат на сцената след като едва, едва организаторите успяват да извлекат тромпетистката  и да я накарат да спре да свири. Нечуваното и невижданото може да се случи само на EXIT.

Silent Disco сцената ме зове. Изразът – музиката не разделя хората, а само ги събира, важи с пълна сила. Докато си слушаш техно от слушалките на ушите ти, гаджето ти може да чува рок от неговите и заедно да си купонясвате до сутринта.

За съжаление това беше последната вечер/сутрин на EXIT в Нови Сад. Но за всички, които ще ходят на Sea Dance фестивала в Черна гора, приключението продължава. А за мен остана само чувството, как искам и следващата вечер да отида на EXIT, но това няма как да стане поне до следващата година.

Още снимки ТУК.