Nemanja Kojić (Eyesburn): We are working on ourselves by ourselves

Nemanja

Nemanja Kojić (Eyesburn): We are working on ourselves by ourselves

Nemanja Kojić или Койота от Eyesburn беше приклещен час преди избухването на групата в Маймунарника на 13 юни по случай Exit Adventure BG за кратък, но съдържателен разпит относно музиката, филмите, истината и джамборето.

Благодарим на организаторите на Exit Adventure BG за възможността и подкрепата.

снимки: Йосиф Милчов

Здрасти от DJambore.com. Преди ден ви слушахме по време на QOTSA загрявката за EXIT Adventure в Нови Сад, сега ще куфеем с вас на родна почва, а на 16-ти юли ще се видим за трети път на плаж Яз по време на  Sea Dance festival… Виждате ли разлика в начините, по които ви възприемат публиките в различни страни?

Nemanja Kojić: Да, определено има разлика, но тя по-скоро се изразява в поколенията, а не в географските ширини. В Сърбия сме сред 10-те най-известни групи в страната за всички времена, свирили сме в Сърбия, Хърватия, Босна… Всеки път е различно. След дългата ни пауза от близо 6 години без концерти, излязохме през 2011 г. пред една различна публика. Поколението е друго, промяната в начините на възприемане на музика и специално на концерти на живо е неизбежна… От друга страна всеки път, когато излизам да пея в страна за първи път, се вълнувам изключително много. Даже понякога много повече оценявам хора, които седят и ни слушат на живо (личи си, че им е за първи път), отколкото фенове, които скачат и крещят песните ни наизуст. Когато виждам, че още от първото ни изпълнение, публика, която не е запозната със стила ни е доволна, аз съм още по-доволен. Това е начин на общуване и истинско признание за нас.

Exit Adventure BGА как избрахте името Eyesburn?

Трудни времена бяха 90-те. Когато стартирахме в Югославия имаше размирици, а по телевизията течеше яка пропаганда. Пропагандата се беше пропила във всичко около нас и ни вдъхнови за името на бандата. А освен това свързваме името ни Eyesburn с пушенето… Ха-ха-ха.

Аха-ха-ха.:) Добре де, освен пушенето и пропагандата, какво може да изгори очите и ушите ти?

А-а-а, точно ушите ми не могат да се опарят, защото се грижа за тях много-о-о добре. Избирам им готина музика за слушане. Освен това слуховата ми система и самата форма на ушите ми отхвърля автоматично неприятните вибрации, които могат да ми навредят.🙂 А що се отнася до очите – нищо не може да ги изгори. Обожавам слънцето…

ОК, според теб има ли разлика къде под слънцето се прави реге музика? Различно ли е да си реге музикант на Балканите, изобщо в Източна Европа, и да твориш на Запад?

На Запад индустрията, печалбата движи всичко. Например в Германия има много комерсиални реге музиканти, които са станали световно известни най-вече чрез реклама. Тук, на Балканите, ние работим върху себе си, сами за себе си. Единствената реклама, която имаме са изпълненията ни на живо по концерти и фестивали като EXIT. Всичките билборди, промоции и т.н., са начините за зарибяване на Запад. Това, че ние не ги използваме, не означава, че не сме добре организирани и че не правим качествена музика.

Реге музиката от Източна Европа е много по-въздействаща, защото тук сме преживяли много повече, били сме изолирани, преминали сме през много трудни ситуации, режими и т.н. Затова разбираме по-добре хората, които страдат. Различно е да си израснал в среда, която ти е предоставяла винаги висок стандарт на живот…

Различният начин на живот през 90-те в Източна Европа се пресъздава и в култовия сръбски филм Munje, а вие сте участвали в саундтрака към него… Планирате ли да записвате музика за друг филм?

Munje беше филмиран в края на 90-те (тръгва по кината през 2001 г.) и съдържа реални истории от музикалната сцена в Сърбия по това време, естествено има и любовна нишка, която преминава през филма. Munje искаше да пресъздаде новите течения в Сърбия и да ги представи на масовата публика… Записахме основната песен за саундтрака на филма – Fool Control. През 2000-та издадохме и албум със същото име. Засега нямаме предложения за включване в друг саундтрак, но ако имаме такава възможност, ще се радваме – създаването на музика към филм си е истинско предизвикателство…

Кои са любимите ти сръбски филми?

Любимите ми сръбски филми са тези от 70-те и 80-те години… Чакай малко… Dule (baritone sax – Eyesburn), који је режирао Maratonci?

Ta, любимият ми филм Maratonci или Maratonci trče počasni krug е на сценариста Dušan Kovačević и е режисиран от Slobodan Šijan. Това е най-добрият сръбски режисьор. Запомнете тези имена, защото те са преди ерата на Костурица. Той също направи велики филми като Crna mačka, beli mačor, но киното от преди него ми е наистина любимо. Задължително гледайте Maratonci trče počasni krug и Ko to tamo peva. Няма как да не се заливате от смях и да плачете на тези филми, няма как да останете безразлични към тях…

Exit Adventure BGСлед няколко часа ще излезете на една сцена с българските групи Мерудия и Оратница. Запознати ли сте с музиката, която правят и изобщо знаете ли за български банди, които имат подобно звучене?

Ми, честно казано не съм чувал тези банди преди, но съм запознат с hardcore сцената в България. Last Hope са имали много участия в Сърбия и с тях сме близки приятели. Аз съм отворен за различни стилове, както ще чуете след малко, всеки един от Eyesburn е различен, включваме джаз, пънк, хевиметъл и реге елементи в музиката ни.

И последно питане преди да излезете на сцената – какво си представяте, когато чуете думата „джамборе“?

Фиеста, веселба.. Нали?

Да, голяма веселба ще става, айде подготвяме се да ви слушаме като за първи път:)

Eyesburn – Shine

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=w47I-3Ui_OE]