EXIT Adventure – Началото

EXIT Adventure – Началото

Прекосяваме моста над Дунава и попадаме в Петроварадин. В средновековието крепостта е била убежище по време на битки и войни, а днес защитните ровове приютяват фестивала EXIT.

Влизаме сравнително рано, към 20-21 часа, крепостта е празна, няма много трафик и краката сами ни отвеждат пред Fusion сцената, където пред очите ни изскача Нуфри. До него Kottarashky вече миксира. Публиката пред сцената е още рехава и позволява на артистите на кокили да се заиграват с музиката и гостите на фестивала. За момент артистите вдигат противогазите и успявам да видя лицата им. Замислям се колко умело организаторите са вплели темата за екологията и опазването на околната среда в парти настроението на EXIT. Така, докато хиляди хора купонясват, могат да разберат колко е важна природата, тук е мястото да отбележа липсата на кошчета. 🙂

Eagles of the Death Metal
Eagles of the Death Metal

На Main stage-a Гоблини отстъпват място на Eagles of the Death Metal. Вокалът пожелава happy birthday на всички, които са избрали да празнуват рождения си ден тази година на EXIT-а, а басистът чаровно поклаща дългата си бяла брада и малко ми напомня за Geoff от Jaya the Cat.

Британците от Clean Bandit разчистват сцената и всичко започва на чисто. Grace Chatto, цялата в бяло, на две плитки, припява и небрежно се усмихва, докато Elizabeth Troy наистина успя да взриви публиката с гласа си и сценичното си поведение, а ресните, висящи от ръкавите й, ми навяваха voodoo размисли.

Зашеметени от невероятното изпълнение на Clean Bandit ни оставаше само да чакаме на сцената да излезе невероятната Emeli Sandé.

Emeli Sandé
Emeli Sandé

В трепетно очакване на гласовитата шотландка публиката крещи името й, но тя така и не се появяваше и вместо феновете да избухнат в екстаз от изпълнението й, избухват фойерверките. Презаредени от адреналина на огненото шоу, публиката дочака Emеli да излезе на сцената, а духът на EXIT продължи да се вихри по многобройните сцени до сутринта.

Решихме да експериментираме и след като ни сложиха зелени фосфоресциращи гривни се спуснахме по пързалката направо в Gaia eXperimental Trance Stage. Експериментът беше успешен и изпадайки в транс, се озовахме в chill out зоната, където налазихме червените пуфове, за да отдъхнем.

Fusion сцената ни изпрати някъде в развиделяващата се утрин, а ритъмът на реге сцената и drum and bass-a на Main stage-a ни припомниха, че това е само началото на EXIT 2015

Gaia eXperiment Trance Stage
Gaia eXperiment Trance Stage