In Stereo Banana we trust. За маймунджулъците на два банана.

Stereo Banana

In Stereo Banana we trust. За маймунджулъците на два банана.

С екстремистка благословия успяхме да се доберем до размислите на сръбските банани без пижами DJ Nemus и MC Naopak или Stereo Banana. Те няма да ни оставят да заспим на 4 декември, защото се включват в раздрусването, наречено BALKAN ROCKS. На сцената на Терминал 1, над безсънното летене, Stereo Banana ще бдят заедно с KILLO KILLO BANDA и LADY JELENA.

anna: Кои са DJ Nemus и MC Naopak и как се гледа Stereo Banana?

Naopak: Заедно с Nemus основаваме нов музикален жанр, наречен Kungfusion. С него сме еднакви – и на сцената, и зад нея. Винаги сме нахилени и щастливи, защото животът е благословия, а Stereo Banana – също.

Цяла благословия си е, че ще ви чуем заедно с Lady Jelena и Killo Killo Banda на 4-ти декември в клуб Терминал 1 по време на BALKAN ROCKS. В какво се крие (или отявлено проявява) балканската сила? 🙂

BALKAN ROCKS, защото Балкана е планина, а планините са изградени от здрави скали; защото на Балканите има огромно разнообразие от нации и култури, невероятна природа… Дивият нрав на всички, пребиваващи на Балканите, съчетава влияния и от Изтока, и от Запада. Ние сме по средата на микса, затова Stereo Banana Rocks!

Stereo BananaЗа първи път ли ще клатите българската сцена? Ще мастурбирате ли преди изпълнението си на живо?

Да, за първи път ще свирим в България и не, няма да мастурбираме преди изпълнението. Ще се опитаме да задържим жизнена си енергия и да я споделим с публиката, когато времето е подходящо.

Значи да очакваме избухвания на сцената 🙂 . От DJambore.com много тачим сръбски музиканти, говорили сме си с Nemanja Kojic от Eyesburn и Lady Jelena (която също ще е част от концерта Balkan Rocks)… Светни ме за други яки сръбски изпълнители?

Eyesburn са велика банда. Kal имат много яки парчета… Нашият приятел Gramophonedzie създаде банда наскоро и наистина са много добри! Слушаме много сръбски групи, включително и такива от бивша Югославия, както и изпълнители, които вече не свирят като Familija, Azra, Dino Dvornik, Šaban Bajramović

А с кои групи имате съвместни участия и проекти?

Има няколко гостуващи участия за дебютния ни албум. Професор Мариян Цветанович свири на тромпет в две парчета, както и нашият скъп приятел Игор Симич, който добави нещо специално с магичния си вокал. Също така работихме с легендарният Ol ‘Dirty Bastard за една песен. Почивай в мир.

Познавате ли някои български хип-хоп банди?

Когато става дума за български хип-хоп се сещам за Spens, който е от старата школа… Лично се запознах с Румънеца и Енчев, защото мобилният телефон на един приятел звъни с: „Пипни ме тук и тук…“ Ние сме им големи фенове. Шегата настрана, пречистваме си душите от няколко години с Акага. Това не е хип-хоп, но си е музика от най-висок клас. Акага е fun(k)tastic банда.

bananaСупер е, че се интересувате и от други стилове…  Много ме кефи песента ви Majmunska posla (в превод – маймунджулък) от дебютния ви албум Šijemo Sambu. Какви маймунджулъци последно свършихте?

Mаймунджулъци? Хм, спомням си, когато замеряхме публиката, по време на участие с Dubioza Kolektiv , с банани, върху които беше изписано името на нашия уебсайт stereobanana.com

Е, това се казва споделен маймунджулък:). Какви други предстоят, след като пуснахте последното си EP Lako Je Prutu Da Se Sokoli?

Вторият ни албум е почти готов. Първият сингъл ще излезе съвсем скоро. Планът ни е един – да превземем цялата вселена. Но всяко нещо по реда си…

Докато кроите реалистични бъдещи планове каква музика слушате? Кой е последният албум, който си купи?

Последният албум? Хм… Redman „Red gone wild“ на CD и Yu-Rock misija “ Za million godina“ на винил.

Тази година бях в Ниш на път за фестивала EXIT и градът страшно ми хареса… Кажи ми кой е любимият ви местен клуб, за да знам къде да отида следващия път.

Да, EXIT е голям фестивал и Нови Сад е много красив, но в Ниш е по-яко, защото е родният ни град. 🙂 Относно клубовете, няма много варианти, ако искаш да чуеш алтернативната музика в Ниш. Feedback е може би единственият клуб, който e OK. Трябва да дойдеш в Ниш по време на джаз фестивала Nisville. Ще усетиш тръпката, сигурен съм.

Благодаря ти и запазвам тръпката за 4-ти, когато ще ви слушам live.

Stereo Banana – Majmunska posla
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=0UTbRSsjv0A]