Cypress Junkies: Прелитаме през всички музикални стилове

Cypress Junkies: Прелитаме през всички музикални стилове

Както много добре знаеш довечера в клуб Terminal 1 на сцената ще излязат две култови хип-хоп фигури от 90-те. Това са Eric Bobo от Cypress Hill и Dj Rhettmatic. Двамата са работили с едни от най-големите звезди на 80-те и 90-те и определено има какво да ти покажат или по-скоро пуснат. Eric Bobo е перкусионистта на Cypress Hill, а Dj Rhettmatic e част от Beat Junkies – платформа, която обединява едни от най-добрите хип-хоп диджеи. Двамата започват  да работят заедно и съответно основават групата Cypress Junkies.

cypressjunkies2Ето какво ни казаха часове преди партито:

DJambore.com: Разкажете повече за проекта Cypress Junkies, как започнахте и от колко време се изявявате заедно на сцена?

Eric Bobo: Мисля че, всичко започна през 2008, като в началото името ни беше “Bobo meets Rhettmatic”. В този период аз издавах соло албум, в който имаше участие и той. Това, което правим сега не е нещо по-различно от работата ни преди, просто сме се обеднили в едно цяло, в Cypress Junkies. Решихме, че ще се получи яко, да се обединят един перкусионист и диджей, нещо от сорта на това, което правят Travis Barker и DJ AM, но по-различно в музикално отношение. И така стартирахме, първо бяха турнета из Америка, след това тук в Европа и на много други места.

DJambore.com: Какво мислите за публиката в Европа, харесва ли ви тук?

EB: Да, да, в Европа е страхотно. Мисля, че публиката е отворена, приема артистите много добре. Специално за нас смятам, че се получава яко. Не всички хип-хоп изпълнители са имали възможност да дойдат в Европа. Така единственият начин за вас да слушате подобна музика е като отидете в клуба и някой DJ пуска готините стари тави, но в същото време той трябва да има този заряд, да накара публиката до почувства енергията.

DJambore.com: Какви бяха първите предизвикателства, в чисто творчески план, през които преминахте когато стартирахте Cypress Junkies?

DJ Rhettmatic: Искахме да изчистим какво точно ще правим двамата. Отне ни малко време да се сработим и да обединим идеите си, така че да е яко и за мен, и за него. Все пак, когато излезем на сцената хората трябва да се забавляват и да танцуват. Защото знаете аз съм DJ, той е перкусионист и за да се сработим пред публика е въпрос на време, не е като да излезеш и просто да пееш. Идеята ни е да се получи едно хип-хоп шоу, което радва хората в клуба.

DJambore.com: И двамата сте имали възможност да работите с едни от най-големите хип-хоп артисти на 90-те, но какво мислите за новата вълна?

EB: Аз лично смятам, че всяко време, епоха си има типичните белези. Просто новият хип-хоп е по-различен от този, който правихме ние през 80-те и 90-те. Но както има лоши, в него има и добри неща. Като цяло аз обръщам повече внимание на текстовете и това ме грабва най-много… Това му липсва на сегашния хип-хоп – залага се повече на бийтове и звучене. Няма нищо ново и интересно, всичко ми е едно и също. По наше време имаше много групи, но всяка си имаше собствен стил. Но както казах времената са различни, а и от съвременните изпълните има добри.

DJambore.com: Имате ли любими и кои?

DJ R: Определено Kendrick, който звучи и в момента. Допада ми също и J. Cole, Ab-Soul. Има и някой underground имена като Guilty Simpson или Homeboy Sandman. Има доста добри, но просто, както каза Bobo, времената са различни.

EB: Аз също съм за Kendrick Lamar, който е много, много готин. Харесвам също и Schoolboy Q.

DJambore.com: Сега сякаш изкарват една песен и вече са звезди, а по ваше време не беше така, не мислите ли?

EB: Да, може би има нещо такова. Трудно ми е да си представя как сега някой от новите изпълнители ще се задържи толкова много години, както например Cypress Hill или някои други артисти от миналото. Славата сега идва бързо, но и по същия начин си отива. При нас беше различно, не беше само една песен, не беше това целта да се изкара един сингъл, а да се издаде готин албум и всички песни в него да са еднакво добри и хората да се кефят на всяка. Нещо, което сега определено липсва. Кой знае, може тези времена да се върнат, мисля че има светлина в тунела.

DJambore.com: Какво има сега в плеърите ви? Како слушахте на път за София?

EB: Трудно е да се каже, слушам много неща. Стари парчета, както и нови, не мога да конкретизирам с нещо точно. Дори и стилово се различават, защото понякога слушам джаз, понякога рок. Опитвам се да слушам постоянно музика, за да мога да съм в течение, допитвам се много и до него (Rhettmatic).

DJ R: При мен ситуацията е идентична. Слушам много и различни неща.

plakatDJambore.com: Bobo, работил си с Beastie Boys и Cypress Hill, две емблематични групи от 90-те. Може ли да ни споделиш някой интересни преживявания от туровете с тях?

EB: С Beastie Boys беше уникално, записах два албума с тях. Възможността, която имах да ходя в студиото, да работим заедно, да общуваме – наистина невероятно. Аз им бях фен и не вярвах, че това може да се случи – да обикалям с тях по целия свят и да бъда част от историята им. (Bobo се присъединява към турнето на Beastie Boys Check your Head – бел. ред.) В същото време със Cypress, отново една от най-добрите групи за времето си, с тях сме ходили къде ли не и сме преживели всичко. Просто смятам, че бях късметлия да работя с тези две банди.

DJambore.com: Тази година Cypress Hill навършват 25 години, имате ли планове да издадете нещо ново?

EB: Да, абсолютно! Предстои нов албум по този повод, продуциран изцяло от DJ Mugs, който ще излезе следващата година, може би през март или април и естествено световно турне. Дори може да дойдем отново тук (смее се).

DJambore.com: Rhettmatic, когато започна да пускаш, какво или кой ти служеше за вдъхновение?

DJ R: Човече, беше толкова отдавна (смее се). Започнах през 1984, тогава се занимавах също и с графити, но това да пускам ми беше много по-любимо. Имал съм много вдъхновения – хора като Jazzy Jeff, DJ Curse от Beat Junkies, Joe Cooley, DJ Qbert, има и други, просто са много.  Всеки ти въздейства по различен начин и аз винаги съм се стремял да извличам най-доброто за себе си.

DJambore.com: Преди два-три дни Mos Def обяви, че ще се оттегля…

DJ R: Всеки е различен и има своите виждания. Щом няма страстта да прави това, защо да не се оттегли? Да, за феновете е гадно, но като артист напълно го разбирам, тъй като защо да правиш нещо, което вече не ти носи удоволствие? Може би за него е дошло времето да си даде почивка.

DJambore.com: За финал, кажете си какво да очакваме тази вечер?

DJ R: Искаме да накараме всички да се забавляват и да се получи много добро парти с готина енергия. Ще преминем от почти всеки музикален жанр и се надяваме това да се хареса на публиката.

Автор: Насо
Снимки: Mit Yata