Robert Balkan Soko Beats

Robert Soko

Robert Balkan Soko Beats

18 юни 2014.Balkan Beats (Robert Soko), Balkan kHans, DJ Dharba и DJ Phoenix.

Това са изпълнителите, които очакваме за партито, предшестващо същинския Беглика фест между 21-ви и 24-ти август. „Пред партийно“ решихме да зададем няколко въпроса на балканския патриот, роден в Босна и пребиващ от 20 години в Берлин- Robert Soko, за да се подготвим за неговите Balkan beats. Слушаме ги/го много внимателно…

[alert alert_type=““ ]Click here to read the interview with Robert Soko in English[/alert]

Anna: DJambore.com и здрасти.:) Ти си един от първите „пласьори“ на балкански ритми на Запад. Как се чувстваш след повече от 15 години диджействане по тематични партита в Берлин и по целия свят? Мислиш ли, че миксирането на балкански ритми с електронно звучене още вълнува феновете?

Robert Soko: Започнах да миксирам още през далечната 1993 г., когато думата „Балкани“ се свързваше с негативни, тъжни събития – размирици, нещастни бежанци, зверщини и бедност… И така, аз нарекох партита ми и изобщо моя стил Balkan Beats. Беше хем иронично, хем носталгично. Чак през 2000-та година, близо 10 години, след като започнах да миксирам, терминът се превърна в музикален жанр. Наистина се радвам, че вече „балканското“ се възприема по скоро позитивно и се свързва предимно с начин на забавление.

От друга страна, някак си вече балканското се „претърка“ от употреба в музикалната индустрия – балкански партита, балкански срещи, балкански ритъм… Мисля си, че това обяснява и известното объркване от страна на публиките. Постепенно „балканският“ етикет избледнява и губи разпознаваемостта си. С всеки един успешен иновативен жанр се случва така. Въпреки това, когато пускам и в Европа (Берлин, Лондон, Париж…), и в Мексико или Токио, не забелязвам хората да са изгубили интерес към добре поднесения и истински балкански ритъм…

Balkan BeatsЕ да, хубавата музика не омръзва, въпреки че започва масово да се харесва… Разкажи как започна да се занимаваш с твоите Balkan beats?

Връщам се назад в средата на 1990-та година в Берлин… Пълно е с бежанци. Всички сме на една възраст, озовали сме се на една различна, непозната планета. Досегашните ни разбирания за света са се сринали. Балканските партита са един вид терапия – пак сме всички заедно, както в Югославия, не сме различни и си пускаме ритмите от нашето време.

Постепенно в сплотената ни група нахлуха много нови членове, които дори не бяха емигранти. Балканската музика удобно се настани сред другите съвременни стилове. Това е накратко. Балканските партита станаха популярни и извън Берлин, започнаха да се организират все повече фестивали. Към мен започнаха да валят покани и вече пусках навсякъде, не само в Европа. Естествено, други диджеи също започнаха да миксират подобна музика, но я наричаха по различен начин. Сега името, с което аз започнах Balkan Beats е жанр! Лудница-а-а.

И пак ти казвам, според мен движението Balkan Beats не може да „издиша“, защото музиката с балкански корени няма как да умре. На нас, диджеите ни остава само да разберем къде е скрито златото, да го изкопаем и да го рафинираме за ушите на световната публика.

Златен си! Познаваш ли още един златотърсач – българския диджей, базиран в Кьолн, Kosta Kostov и неговия Balkan Express? Той също експериментира с балкански ритми и е част от екипа ни. Кои са другите значими съмишленици и „радетели“ на този стил?

Да, знам за Kosta Kostov и ми се иска да се запозная с него лично. Като стана въпрос за новатори, които излъчват енергия от Балканите, няма как да не спомена босненците Dubioza Kolektiv. Не си мислете, че са ми любими, само защото и аз съм роден в Босна.:) Музиката на бандата е жестока, супер жива, текстовете им те грабват… Dubioza Kolektiv израснаха и вече феновете им не са само на Балканите, а по целия свят. Трябва ли да споменавам и други любими мои артисти?

Robert SokoАми, давай, щом си такъв фен на Dubioza, със сигурност ще сме на една вълна и за другите балканци, които ще изброиш…

ОК, няма как да не спомена култови артисти като Goran Bregović, Fanfare Ciocarlia, Marković и Mahala Rai Banda. Те продължават да вдъхновяват и да правят качествена музика. Rona Hartner издаде добър албум с DJ Tagada и нямам търпение да ги посрещна в клуб Lido в Берлин през октомври… Обичам да работя с Goran Potkonjak и Balkan Karavan и заедно да правим партита в Цюрих… Заедно ще пускаме на нова година!

Нова година, нов балкански ритъм. Явно явлението, наистина няма как да остарее и избледнее.. Живееш в чужбина отдавна и съм сигурна, че ти липсва Босна. Мислил ли си да се върнеш?

Когато напуснах страната си и отидох в Берлин, тя беше част от Югославия. Обожавам Босна и Балканите, които ще продължават да ме вдъхновяват. Аз си се връщам поне веднъж в годината и виждам, че нещата се променят. От друга страна в Берлин е уникално, защото има място за всички и можеш да преоткриеш себе си. Ето защо, много хора избират да живеят там…

Добре де, ако не беше заминал и станал пласьор на Balkan Beats първо в Берлин, а после по целия свят, с какво щеше да се занимаваш?

Може би, някой ден наистина ще се върна в Босна, за да правя ракия, но засега съм си в Берлин…:)

BBBB  BANNERЧакаме те за по една-две ракии на 18-ти юни в Mixtape 5, за да ударим наздраве за предстоящия фестивал Беглика. Част от програмата на партито са и Balkan kHans…

Да, слушал съм ги, но никога на живо. И аз искам да си кажем наздраве с тях и да чуя експериментите на Balkan kHans с балкански ритми и бийтбоксинг…

ОК, айде че не се издържа до 18-ти… Последно – какво си представяш, когато чуеш думата “джамборе“?

Звучи ми като Джембе (Djembe)– тарамбука.

Благодаря ти и на 18-ти ще си по джембим:)

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=4maLqgG43R8]