Бийтбокс по време на циганска сватба (Skiller ft. Balkan Khans)

Бийтбокс по време на циганска сватба (Skiller ft. Balkan Khans)

[alert alert_type=““ ]Click here to read the article in English[/alert]

Balkan Khans в умело съчетание със Skiller подлуди българско и чуждестранно съсловие на SZIGET 2013

Идентичността не се изказва, а показва. Или най-често изпъква сред други идентичности. Избухването в Yeni Raki Roma Tent по време на SZIGET 2013 се оказа предвещано. Проектът на Balkan Khans със Skiller предизвика нечувана реакция сред чуждестранната публика и малобройното, но силно българско „фенско“ присъствие на фестивала. Нечувана, защото заглушаваше всичко останало, случвало се преди в катуна.

Та, какво се случи:

Палатката, приютяваща международни ромски феномени лека, по-лека отесняваше по време на ритмични тумба-лумба ритми, преливащи се в „изтънчен“ бийтбокс. Експериментът на Balkan Khans (в състав: вежлив,игрив и прочут цигулар Венци Такев, клавирен Khan Николай Иванов и „големия“ тъпанджия Кольо Иванов) със Skiller успя да учуди и зарадва и най-наслушалите се на безумни съчетания фестиваладжии от всички краища на света (или от всички краища на SZIGET-a). И така плавно, всички се разтресоха и заподскачаха в бийтбокс такт и смениха амплитудите. Най-голяма височна в скоковете поддържаха екзалтираните български фенове на първа линия пред сцената (още се чудя как не срутихме преградата)… И бяха възнаградени с инструментално изпълнение на вечния хит на Мария Нейкова „Вървят ли двама“. БГ пропяванията се заглушаваха от зашеметени подсвирквания на задния фронт, отказващ да определи  музикалния стил, но безумно радващ му се.

Два биса. Неуморна тълпа. Нестихващ бийт. Трептящ тъпан, изпотени клавиши, изтормозена цигулка… И всичко беше внезапно и против волята ни сецнато от изявление на „водещата“ на катуна (Yeni Raki Roma Tent), че е крайно време да продължи следващото ромско чудо на сцената.

Заслужава си да си от БГ. Понякога. Странно е, когато умишлено го криеш за заблуда на противника. Но рано или късно прикритието блесва, за да опровергае алибито ти. И после какво? Замазваш положението и подскачаш в екстаз върху якия бийт с идеята да смажеш всичко и всички чужди, защото си личи, че не си от тях. А да,  и да се преструваш, че никога не си бил на циганска сватба.

Кольо-о-о-о-о!