Пак сме на Беглика!

Beglika 2014

Пак сме на Беглика!

Бащата на Balkan Beats музиката – Robert Soko – пристига в София за подгряващото парти на Беглика фест

След почти две години затишие, беглишкото племе отново ще се събере, за да отпразнува завръщането на любимия фестивал, който формира не просто публика, а общност от себеподобни хора, които създават, вместо да консумират.

Фестивалът, който беше първият по рода си в страната, създаде успешен модел за ежегодно устойчиво събитие, обединяващо отговорността към природата, любопитни музикални експерименти и алтернативни начини на живот в хармонична цялост. Още първото си издание през 2008 година Беглика зарадва посетителите си с разнообразие от работилници, форуми, презентации, циркова и театрална сцена, планински спортове и игри и разбира се, качествена нова балканска музика.

Партито, което ще отбележи завръщането на фестивала, ще е истински празник и Balkan Beats Sofia ще озвучи Маймунарника на 18 юни. В събитието ще участва “бащата” на Balkan Beats музиката – Robert Soko, който пристига за пръв път в България специално заради партито и подкрепя посланията на Беглика фест.

Balkan Beats не е просто музика, това е начин на живот, който през последните години се превърна от европейски в световен феномен. Характерен е със славянски, ориенталски, клезмер, джипси и фолклорни мотиви. Новаторството на Robert Soko се изразява в експерименти с електронни бийтове и западни стилове: ска, суинг, пънк и рок.

През 1993 г. Robert Soko започва да прави в Берлин поредица от балкански партита. Западната столица му става втори роден дом (първият е Босна), а особено популярни стават тематичните социалистически празници, които Soko “отбелязва”: рожденият ден на Тито, Денят на жената, Първи май… През годините Soko работи с различни музиканти и не спира да експериментира. Очаква се и нов съвместен проект с легендарния DJ композитор Dunkelbunt. Със своя талант на Balkan Beats DJ Robert Soko е доказал,че може да накара хора с разнородни музикални вкусове искрено да се забавляват, навсякъде по света. A съвсем скоро ще станем свидетели и слушатели на Balkan Beats Sofia.

Balkan kHansНовата концепция на фестивала Беглика, който ще се проведе между 21 и 24 август, се нарича “колективен интелект” и е следствие от новата визия на събитието, което цели да бъде домакин по-скоро на едно новозараждащо се движение от будни и отговорни хора, променящи света си и влияещи положително върху някои от най-наболелите съвременни проблеми. Според тази концепция, съвременното ни общество се променя най-вече от факта, че вече всеки може да се учи от всеки друг и не йерархичните, а мрежовите структури в обществото правят еволюцията възможна (ако изобщо еволюцията съществува). Тази концепция ще присъства във всяка клетка на фестивала – от нововъведението, че всеки ще може да предложи съдържание на програмата, а публиката сама да реши какво да влезе, през форум за социални иновации до устойчивото управление на отпадъците и отворените сцени.

На сцената на Маймунарника на 18 юни ще излязат Balkan kHans – също интересно явление, смесица от традиционни и модерни звуци. Бандата е добре позната на българската публика с мешавиците си със Skiller. Ще послушаме и тематичните сетове на DJ Dharba и DJ Phoenix.

Името на бандата Balkan kHans се тълкува поне в две посоки. Хората на Ориента наричат добрите музиканти “khans”. От друга страна, “хан” е турска дума за място за отсядане, мотел – място на среща между различни пътници и техните културни традиции. Така името им носи послание за компилирането на различни култури. Balkan kHans бяха българските участници на унгарския фестивал Sziget и нетрадиционната комбинация се оценява високо и в чужбина.

И така, Are U Ready for Balkan Beats Sofia?

Skiller & Balkan Khans @ Sziget 2013
[media link=http://www.youtube.com/watch?v=OkSX5Ogn51c]