I FEEL YOU @ NOS Alive 2017

I FEEL YOU @ NOS Alive 2017

I feel so NOS Alive for the very third time
I can’t deny you
I feel so NOS Alive
And I think I can fly

Аман от групи, които за всичко на света искаш да гледаш на живо! Аман от яки фестивали! Аман от пясъци (пясъци), океани, слънца, кръжащи около разтопени хора. Аман от разплутите часовници на Дали, които само показват, че минутите спане всъщност са инсомния. И ако напиша още едно „аман“ сред тези разлети спомени, ще станат шест аман-и в този аман материал. 🙂

Изтрещялото начало се дължи на скорошния край на един от най-яките фестивали, на които съм била – NOS Alive… и ще продължавам да бъда. Причини бол, но най-вече заради line up-a и Лисабон. Изброявам само страхопочитателните имена от 6-ти, 7-ми и 8-ми юли тази година: Foo Fighters, The XX, Imagine Dragons, Depeche Mode, Royal Blood, Alt-J, The Kills, Peaches, Weeknd… Тоз, последният, не ми е сред любимите, ама хич, но си е за споменаване. А ако и това ти е малко добави към програмата Glass Animals, Rhye, Parov Stelar, Carminho, Spoon, Warpaint… Абе изобщо, за лудо не стой, за лудо ходи на NOS – a, който тази година беше разпродаден около 3 месеца преди началото му. Ъпсуртната максима 30 евро ин да нос (ok, знаем, че на португалски ще го кажем ноШ, но пазим сродствените свръзки) се максимизира до около 125 евро ин да нош. Струва ми се, че си струва за 125 концерта… И дори само за този на Foo Fighters.

  • Други статистически данни

Освен, че на NOS Alive 2017 са се провели 125 пърформанса, в продължение на 3 дни, на 7 сцени, организаторите от Everything Is New отчитат, че фестът се е посетил от 165 000 души от 80 държави. Да, този път българите бяхме повече (не 5, а 15-ина фена 🙂 ), а общо чужденците са наброявали около 22 000.

По време на 11-тия по ред NOS Alive се е родило и бебе – родителите му тъкмо се кефили на The XX, когато то решило също да види със собствените си очи какво се случва на сцената. 🙂

Освен милионите, следели live streaming през каналите на местната телевизия RTP и broadcasting-а на Radio Comercial, фестът е отразен от 420 и 118 чуждестранни медии. И DJambore.com е в кюпа, за което сме хипер благодарни.

Nos Alive crowd

  • От BG до P

Чудейки се какво съм гледала в България от line up-a на тазгодишния NOS Alive, се сещам само за многобройните приплъзвания на Parov Stelar, концертите на Depeche Mode и Bonobo. А! И великата Carminho, разбира се! И какво? От толкова групи само 4 досега са били в BG на живо. А уж се случват по 100 събития на седмица само в София… Колкото повече, толкова повече, казва великият даоист Мечо Пух, а аз, като протагонист в NOS Alive, възпявам качеството в многообразието.

  • Главната сцена

Можеш ли да си представиш, че Royal Blood не бяха на main stage? Толкова енергия трябваше да се кондензира в сравнително по-малката сцена със звездичка и покрив. След като сгазих глави, за да имам видимост (някаква), Mike Kerr и Ben Thatcher обезглавиха всеки, осмелил се да ги погледне. Та, така стана лайв ненагледен с чуваемост на всичките им хитове. Glass Animals довършиха безсмъртната вечер на същата сцена сшемет. Гмурнах се в Pool и не ми се дишаше на повърхността.

NOS Alive 2017 Royal Blood
NOS Alive 2017 Royal Blood

А на главната? Първия ден от NOS Alive там се вихреха You can’t win, Charlie Brown (за които няма как да предположиш, че са португалци), Alt-J (познати вече от NOS Alive 2015 🙂 ), Phoenix (французите, тачени от горещи млади фенки, фенки), The XX (които щяха да се пръснат от любов към публиката, мястото и океанския въздух… а ни пръснаха нас) и Weeknd (който умишлено пропуснах, но масата – не). 

NOS Alive 2017 The XX
NOS Alive 2017 The XX

Осезаема разлика в обстановката около главната сцена се надушваше през цялата втора вечер. Вечерта на Foo Fighters. Преди тях трябваше да изтърпя като мъченица Courteeners и The Cult. Да, не мога да съм вечно на 19 и да се кефя на всичко що е индиееее, нито пък The Cult могат да хванат ритъм, различен от този мътен рок на 90-те, който вече не се ядва. Старание голямо, ефект – никакъв. Въпреки това, междувременно успях да се освежа встрани от главната сцена с яки лайвове на Savages (мускули, червило) и Warpaint (сайкъделик рошавност). Мъжество. Подготовка за…

NOS Alive 2017 The Kills
NOS Alive 2017 The Kills

THE KILLS – присъствие на макс, Alison Mosshart и Jamie Hince наистина… убиха, за да възкръснем пак за…

NOS Alive 2017 Foo Fighters
NOS Alive 2017 Foo Fighters

FOO FIGHTERS – безсмъртни животни, които разкъсват два часа и половина с жица, барабани и силата на 6 астероида. Лайвът, който зае топ позиция в наживелите ми се схващания за силно присъствие пред публика. Виж и разбери какво означава someone to get the best, the best, the best, the best of you.

След този концерт емоциите ми се поразмиха. Не, че не се вълнувах за Imagine Dragons (и те, очаквано, се оказаха абсолютни професионалисти на живите магии), Spoon, Peaches и за Depeche Mode.

 

Nos Alive 2017 Imagine Dragons
Nos Alive 2017 Imagine Dragons

Просто се разглобих – NOS Alive ме свикна на хубаво и на наситено. Отвсякъде. 🙂 Абсолютният катарзис в наядените, наслушаните, намирисаните и нагледаните ми сетива настъпи, когато се качих на втория етаж на прес „отделението“ на някакъв си благосклонен да ме издържи стол, за да виждам от птичи поглед. Причината? I FEEL YOU.

…. to be continued @ NOS Alive ‘ 18

снимки: YoYo