HAYES & Y. Заради любовта към музиката.

HAYES-AND-Y

HAYES & Y. Заради любовта към музиката.

HAYES & Y са се наточили да ни представят новия си албум на 2-ри октомври в Yalta Club, а Drummo Projid се надъха да им зададе предварително няколко основополагащи въпроси.

Drummo Projid: Почвам от вратата за краката 🙂 : В каква посока върви съвременната музика, според вас?

Благослав Анастасов (вокал и китара): В днешно време не е много вероятно музикантите да станат богати от продажба на записи. Планините от плочи, дискове и касетки никога повече няма да се повторят. С идването на интернет и MP3 файла настъпи драматична промяна в музиката точно в навечерието на новото хилядолетие. След 1999 г. – най-доходоносната в историята на музиката, приходите от продажба на записи само и единствено ще падат. Сега сме удавени в музика, която никой не може да изслуша.

Музиката ви се категоризира като alternative indie rock. Вие как определяте своя стил?

Целта на нашата музика винаги е била да звучи актуално и в крачка с чуждестранните изпълнители, които диктуват модата в световен план. Стилово ние свирим рок, но не искаме да поставяме определения – всеки сам за себе си може да прецени дали това, което чува му харесва и да даде своята оценка.

благоКакво се крие зад името Hayes & Y?

Искахме да е нещо разпознаваемо, привличащо внимание. Последва много умуване, няколко страници с безумни имена и изборът на почти най-безумното от тях. Ако си достатъчно добра група, името е изключително маловажно.

Още един банален въпрос за добра група като Hayes & Y – как се роди идеята да създадете бандата?

От любовта ни към музиката. В гимназиалните ни години още оформяхме музикалните си вкусове, но имахме нещо общо помежду си – че всички много обичахме да слушаме музика. С течение на времето се научихме да свирим и на инструменти и влагайки много усилия и средства, успяхме да сформираме групата.

Към какъв тип аудитория е насочена музика, която създавате?

Към младите, алтернативно настроени хора, които са отворени да чуят нещо ново и различно за българската рок сцена. Естествено нашите амбиции се простират и извън България, затова целта ни е да предизвикаме интерес и у чуждестранната публика.

Свирили сте и в България, и извън пределите на страната. Как оценявате българската музикална сцена, като цяло? Има ли почва у нас за нови рок банди като вашата? Смятате ли, че родната музикална сцена е консервативна?

За съжаление, родната рок сцена е чувствително изостанала от световната, може би с цели десетилетия. Групи, които от години са хедлайнери на световни фестивали, тук не само, че не са популярни, а много от хората, дори не са ги чували. Групи, които са в зенита на кариерата си, ние смятаме за „нови” и тепърва ги откриваме. Затова говорят и концертите, които се правят в нашата страна, изключение прави шоуто на Kasabian, което ние много се надяваме да промени тази тенденция. За първи път банда от такъв калибър идва у нас и интереса на хората към нея ни кара да бъдем оптимисти, че все повече изпълнители ще избират България при планирането на турнетата си.

А кои са Вашите кумири, любими музиканти, музикални жанрове…

Разбираемо, музиката, която слушаме е преобладаващо рок, но това не значи, че се ограничаваме само в този стил – слушаме също джаз, хип-хоп, поп… Със сигурност много музиканти и групи са ни повлияли в писането на нашата музика, например U2, Radiohead, The 1975, Foals, The Police, Jack White и т.н.

На какви фестивали и/или музикални събития НЕ бихте искали да свирите?

Ние сме все още прохождаща група, но имаме желанието да подбираме изявите си, за да бъдат възможно най-привлекателни за публиката и да извлечем максимума от всяко излизане на сцена. Опитът ни показва, че дори и по-малките и наглед незначителни концерти могат да донесат големи позитиви за групата, затова не бихме отхвърлили категорично нито една покана, стига тя да се вписва в концепцията ни – авторска музика и максимално добро представяне на живо.

благо2От кои ваши участия пазите най-добри спомени?

Безспорно най-вълнуващият ни концерт досега беше на тазгодишния Spirit of Burgas. Да излезем на една сцена преди една от най-актуалните групи в момента, каквато е Kasabian, беше сбъдната мечта. По-рано през годината, имахме удоволствието да изнесем 6 дневно турне в Англия, както и да вземем участие на Wrong Fest 2015. Пазим и прекрасни спомени от клуб Строежа през миналия декември, когато представихме първото си EP. Работим постоянно тези изяви да са трамплин към нещо още по-голямо през следващите месеци.

Освен музиката и текстовете, видеоклиповете ви също са много оригинални. Аз лично много се кефя на “Dancefloor”, “Alone With U” и “You Make Me Sick”. Как се раждат идеите за тях и имат ли скрита символика?

Три от нашите клипове са плод на работата ни с режисьора Мартин Райковски и неговия екип. Изключение прави клипът на Alone With U, който идва да покаже, че оригиналната идея е в състояние да предизвика интереса на хората, независимо с какви средства е реализирана. Винаги сме обсъждали и синхронизирали идеите си с Мартин и сме много доволни от резултатите, особено при Dancefloor, който е най-концептуалният клип до момента.

А кога предстои да издадете нов сингъл или дългосвирещ албум?

На 2-ри октомври, с концерт в столичния клуб Ялта, ще представим втория ни краткосвирещ албум, съдържащ 4 песни. За записването му използвахме вдъхновението и еуфорията от Spirit of Burgas – буквално ден след концерта влязохме в студиото. Изключително сме благодарни на Константин Райдовски и Димитър Димитров – Матака за топлото посрещане и перфектните условия за работа в читалището в Харманли. Смятаме, че новите песни показват позитивно израстване в звученето и стила на групата и се надяваме да бъдат позитивно приети от публиката.