Теодосий Спасов: Oставям животът естествено да ме среща със сродни души

Теодосий Спасов: Oставям животът естествено да ме среща със сродни души

Да разговаряш с хора, вглъбени в и създаващи музика винаги е магично и някак лесно… Произтичащо от само себе си… като леещи се хармонични звуци. Ето защо и е толкова приятно да си думаш с Теодосий Спасов.

anna: Здравей, радваме се, че можем да поговорим с „кавалджията на света“. Какви определения си чувал за себе си и кое според теб най-много ти пасва?

Теодосий Спасов: “Кавалджията на света” го измисли големият наш музикант Милчо Левиев, но ако има и други определения да си призная, не съм чувал, а и не се интересувам. Може би трябва да научите това от други хора!

Ако кавалът беше главен актьор във филм на кой актьор щеше да прилича?

На Джордж Клуни.

Неведнъж през белите страници на DJambore.com сме се възхищавали от уменията ти да играеш със звуците… И най-вече на колаборациите ти с Иван Шопов. Как се запознахте и как решихте да създавате музика заедно?

Запознахме се във Варна преди 15 години. Проектът “Balkansky” ме събра с Иван Шопов и Иво Христов. Всичко дойде естествено, нормално и без прекалена амбиция.

Кои са другите участници в проекта InFusion, които ще ни влязат подкожно на 12 май в Sofia Live Club? Как се сътвори този фюжън проект?

Идеята на  “InFusion” (или “вливане” на български) е да създаваме с Иван музикална среда, към която да се присъединяват оригинални музиканти със своя почерк и да ги отвеждаме към магията на нашето естетическо-музикално пътуване. На 12 май наши гости ще бъдат прекрасният пианист Минко Ламбов и виталното вокално трио “Авигея”.

Преди няколко години слушах концерт на Гжех Пьотровски с твое участие и още помня симбиозата помежду ви. С кои други музиканти (от тук и от чужбина) би искал да работиш?

За такива мечти нямам стремежи, оставям животът естествено да ме среща с музиканти-сродни души, които в последствие стават мои сценични братя.

От годините, през които се занимаваш с музика, забелязал ли си някаква промяна в българската публика. Може ли да чува по-добре и по-надълбоко или точно обратното?

България ражда големи таланти, които благодарение на българската публика израстват. Музиката е тристранен процес от божественото обаяние на създаването, духовната воля на таланта и съзерцателната сила на публиката. Понякога обичам да се шегувам, че както е тръгнало, наближава времето, когато хората ще се раждат без уши.

Обиколил си цял свят. Кое е мястото, към което винаги би се завърнал?

България.

Какво те кара да се чувстваш в пълна хармония с духа си?

Моята музика.

Слушаме музиката на Теодосий Спасов и Иван Шопов на 12 май 2017 г. в Sofia Live Club.