Буря на закрито с PoPa SapKA в Терминал 1

Буря на закрито с PoPa SapKA в Терминал 1

– Къде ще ходиш тази вечер?
– Е, как къде – в Терминала.
– В Терминал 1 или в Терминал 2?
– Е-е-е, верно ли са направили вече и Терминал 2?
– Не бе, не са все още, на Терминал 2 на летище София има Tiesto.

Игнорирам Tiesto веднага и се насочвам към истинския Терминал, който е само един. Tази вечер там ще свирят PoPa SapKA.

Небето над София е розово и залезът небрежно се червенее, а нощта се очертава да е привидно тиха. Пред Терминала – приветствия. Налазваме НЕ тихомълком навътре. Там се чуват етно и туп-туц ритми, които някак не успяват да ме подготвят и подгреят за предстоящото избухване на PoPa SapKA, защото представата ми за тях и стила им е съвсем друга.

Може би, очаквам малко повече джангър, затова на влизане терминалът ми се струва празен, почти без хора. Явно някои са отишли и на „Tiesto”, „I love the 90’s” и други подобни even-ти в съботната нощ. Разни хора с наполовина обръснати глави и наполовина дълги коси сноват напред-назад из терминала и се чудим кои са и подражават ли на някого. Чудя се, а PoPa SapKA вече са на сцената и всичко ми става ясно.

Брадата на вокала ми напомня на тази на Джеф от Jaya the Cat, наполовина обръсната глава на китариста ми напомня за феновете пред сцената, а мацката, която изскочи за последните 3 парчета ми напомня за вокалистката на S.A.R.S, само дето тази от PoPa SapKA можеше да пее и сама и не беше само за украса.

Акордеон, песни на руски и английски…Тези PoPa SapKA да не би да са руснаци? Всички пеят на английски, защо те пеят на руски? Май ще ми трябва “google translate”. Не разбирам руски. Кой каза, че руският и българският звучат подобно? Макар и да имат общи думи като „Опа, опа Америка Йевропа-а-а”…„раз-два-три-и-и”. Терминалът вече е пълен, всички куфеят, жега е. В цялата суматоха някой празнува рожден ден с мини торта и се пее happy birthday. Духа се една свещичка, явно минава полунощ и някой остарява с една годинка. А терминалът си е още млад.

Привет, Goоdbye и по изгрев слънце излизаме, поглеждаме такситата и решаваме, че ще ги игнорираме и ще чакаме първия градски транспорт, защото веднага ни изникна в главата песента, която изпяха PoPa SapKA на бис Videli Noch на Zdob si Zdub. Ясно ми става след това парче, че PoPa SapKA са румънци, нищо че песента е на Zdob si Zdub, които са от Молдова. Както и да е, и на румънците определено ще им трябва „google translate”, за да прочетат DJamore.com и какво се случи с PoPa SapKA в Терминал 1.

И осъзнавам, че всъщност нощта никак не е била тиха, но никой не е разбрал, че навън са трещяли светкавици и се е изливал порой, защото балканската ска е разтърсила тълпата с казачок ритъм от „ну заяц погоди”, и пого се е вихрило с мелодия от „Калинка моя”.

PoPa SapKA ми казаха и на живо fuck your happy nation, а щастието ме изпълни напълно, докато си вървях под напичащото утринно слънце по Графа, прескачайки локвите от дъжда след нощната буря и усещайки ведрината и свежестта от небето  (учудващо без нито един облак след бруталната буря).