The BUG & Flowdan feat. us

The Bug

The BUG & Flowdan feat. us

Сряда вечер. Странно време за партита. 22:00 ч. е, навън вече е страшен студ. Има нещо, което да стопли крайниците ми. Двама от най-титулуваните британски изпълнители на електронната сцена, през последните 20 години, които идват у нас за пръв път. Наврели нос в почти всяко течение на музиката, допиращо се до тяхната идентичност – drum and bass, dubstep, grime, hip-hop, dub, breaksСтава въпрос за The BUG и Flowdan, които ни гостуват в Terminal 1.

Kevin Martin, по-известен като The BUG, е жива легенда. Занимава се с музика, продуциране, журналистика и какво ли още не. Издал е четири собствени албума, станали легенда в ъндърграунд средите, както и много парчета за лейбъли като Ninja Tune, Hyperdub Records, Swamp 81 и т.н.

Flowdan e пионер в grime музиката, от източен Лондон. Надарен с „гърмящ“ глас, той се превръща в символ на мрачните и тъмни нюанси в MC средите. Известен с участието си в различни колаборации, с всякакви артисти. От grime и dancehall до dubstep и drum’n’bass, негови парчета са издавани за лейбъли като Critical, Black Box Recordings, Hyperdub, Ninja Tune, Metalheadz.

…Тъй като, навън вече си е зима, реших да се отправя към Terminal-a. Пред входа има лека опашка от пасажери, чакащи boarding pass-овете си. Допушвайки цигарата си, установявам, че музиката вътре явно е доста силна, защото всичко около входа дрънчи. Събирам смелост… и влизам. След известно лутане из коридори, стълби и тераси, успявам да стигна до сцената. Виждам че, изпълнението на гостите ни вече е започнало. Вътре е пълно. Като за сряда вечер е препълнено, бих добавил даже. Бързо за бира до бара и към масовката… Terminal-ът ни е отвел някъде далеч в Лондон, примерно. Ставаме свидетели на типичното ъндърграунд grimehip hopdubgarage звучене. Мрачни и криви бийтове се леят от плочите на The BUG, добре облечени в тежките и дълбоки рими на Flowdan.Часът бе някъде около 00:15, а всичко вече беше в разгара си. Странно, но приятно.

Техниката на The BUG беше впечатляваща – пролича си, че е играла „старата школа“. Разнообразно, накъсано (рязко спиране на музиката и начало на ново парче) и перфектно миксиране… С изключение на един-два момента на разминаване на DJMC. Една много танцувална и мрачна комбинация от експериментални бийтове, мощни баси и бомбастични grime рими. Не много добре познат стил у дома, но радушно приет.

За съжаление не всичко може да е идеално. Голямата спънка вечерта да не бъде перфектна бе озвучаването (което в случая зависи и от стила на изпълнителите). Ту много силен бас, без да се чува Flowdan, ту почти липса на бас, но за сметка на това – набичени високи. На първа линия се чуваше какво пее mc-то, но пък басът те задушаваше. По-назад позаглъхнал бас и почти никакъв шанс да разбереш и думичка. Улисан в това къде се чува най-добре, изведнъж Flowdan каза: This is the last one!

След края на шоуто, The BUG и Flowdan ни уверяват, че ще се върнат ОТНОВО. Вече с чиста съвест мога да се оттегля и да пуша по цигара в „Стаята на тайните“, на втория етаж – The smoking area. След има-няма 10 минути се отправяме към гардероба, а вътре няма и спомен от подскачащата тълпа.

Изводи и заключения: имахме възможността да чуем цели двама изпълнители-легенди, за пръв път в България и то в сряда. Брутален live. Всички се надяваме отново да имаме възможност да чуем невероятната им музика.

The Bug feat. Flowdan @ Terminal 1
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=SGVyiAiXaLg&list=UUBA2EIrlyh37LX4Og1hRgtQ]