Нати за поникването на Live Music Now по радио Реакция

Nati Joro

Нати за поникването на Live Music Now по радио Реакция

Откакто въртим DJambore.com за каузата и вършеенето, а не заради трябването, се запознахме с още повече съмишленици, които обичат да играят с идеята заради самата нея…

Joro&NatiПродължаваме, продължаваме да си настройваме ушите на вълните на онлайн радио Реакция. Преди има-няма месец набързо ви запознахме с творческите дейци от DJambore.com On Air, а сега се разбъбрихме с Нати от предаването Live Music Now. Тя и Жоро (с когото също ще си поговорим скоро) са още едно свръх симпатично дуо по независимото (някак толкова хубаво и неестествено звучи) радио Реакция.
Пак си навираме носа сред младежта и питаме какво се случва напоследък в Студио 69, от какво се нуждае една свободна медия и защо импровизациите на живо звучат фрии(волно).

DJambore.com: Нати, ти си на ред да отговаряш на въпроси. Опиши се на две, на три, на 69…

Нати: Метър шестдесет и пет, почти миньон, но не и по убеждения. Журналясвам си насам-натам, но все още само опипвам медияпочвата. Там някъде ме привлече плодородния хумусен хоризонт на радио „Реакция” и отскоро си цъфтя в Студио 69.

DJambore.com: Разбрахме, че Live Music Now се е вляло в звука на улицата и лицата, които творят навън. Каква е идеята за предаване и защо то трябва да съществува в онлайн реакционния ефир?

Нати: Да се реагира е следствие на това да се провокира, а Live Music Now Bulgaria е платформа за поощряване на по-различна музикална култура в социални институции като домове за деца, затвори, старчески домове и други. За съжаление тук организацията още е в процес на развитие, но опитът й на Острова определено доказва, че в нея има необходимата провокация за реакция. В нашата „Реакция” Live Music Now се развива предимно в разговори с музиканти, които са възприели музиката като начин на живот, носят си я на улицата, в ушите (и душите, разбира се). Идеята е, хората да чуват повече, да се заслушват, да забелязват лицата на уличната музика. И да слушат джаз с нас, разбира се. Ах, този джаз!

DJambore.com: Колко предавания вече сте „изводили“? Имате ли си любим гост?

нати2Нати: Зад гърба си имаме едва 6 предавания, но всичките са от сърце. На гости ни бяха ентусиазмът на Цвети, която ни разказа как й е хрумнало да посади Live Music Now на родна земя, любовта към музиката на Маги Илиева, която се бори за популяризиране на класическата музика за крехките уши на малките, саксофонът на Митко Бакърджиев, който си доведе и стопанина и заедно ни посвириха за първи път в студиото… Чухме и Pepe The Clown по скайп, но скоро ще го поканим и на живо в студиото, за да ни посвири (а, дано), поръсихме си го и с малко Мерудия с Весо, който ни разказа какво се случва около него и съвременната музикална филия в България. Определено интереснотии, но очаквам още толкова любопитни персонажи зад микрофона и занапред.

DJambore.com: Какво се случва с радио Реакция напоследък? Каква реакция търси, пречи ли като независима медия… Независимостта си има цена, каква е тя при вас?

Нати: Аз не усещам да плащам с нещо повече, освен с желанието си, което е чудесна сделка. Иначе няма как една медия да не се сблъска с бюрократични практики, но това не трябва да пречи на духа и ентусиазма, който вирее в радиото.

DJambore.com: Нати, публикували сме две твои яки статии на DJambore.com вълна. Освен EXIT кои други масови събития от 2013 г. те развихриха и как?

Нати: EXIT определено беше моят фаворит тази година, определено мисля да си доставям това преживяване всяко лято (дай боже да имам и възможност за това). Иначе 2013-та определено беше силна откъм събития, аз много се зарадвах на присъствието на Bonobo, целия Spirit, Dub Pistols и ох, ето, че дори не ми се изрежда, дано и през 2014-та да е така.

DJambore.com: Преглеждаш ли музикалните впечатления, които изливаме в сайта или в други?

Нати: Джамборя си аз редовно и се радвам, че има подобно приятно пространство в интернет като вашето. Пу-пу.

DJambore.com: Поновогодишно какво си/ни пожелаваш?

Нати: Черноземна почва за нашите и вашите идеи. И никой да не стъпва върху поникналото.

[media link=https://soundcloud.com/an-asparuhov-nikolov/live-music-now-on-air-10-10]