Infinite Dub FX @ Maimunarnika

Infinite Dub FX @ Maimunarnika

Здравейте, приятели,

След кратка липса, намирисваща на пенсиониране, решихме да се завърнем с дебютен материал за концерта на Dub FX в „Маймунарника“, който се случи в неделя, 24-ти септември. 

Австралиецът, придобил вайръл популярност като стрийт артист с луупване на живо и бийтбокс видеа, представя последния си албум „Infinite Reflection“ с 15-то по ред Европейско турне на артиста, което стартира на 21-ви септември в Словения, Любляна. Лайвът в „Маймунарника“ бе 4-тата дата в тура на Dub FX (след участия в Загреб и Белград). Тоест, в музикално отношение, сме едно от „емблематични места в цяла Европа“, което може само да ни радва и повдига самочувствието ни, от което явно имаме нужда. 

Лайвът стартира малко след 20:00 като на сцената през цялото време бяха самият Dub FX и саксофонистът Mr Woodnote, подкрепени от гост MC – Kilafaux

В началото бяха изпълнени парчета от новия албум на Dub FX, с предимно реге, дъб и позитивно фънки звучене, като Fresh и Supernova Jam, включващи и 3-мата артисти. Публиката усети вайба и определено прие добре това, което виждаше и чуваше от сцената.

Субективното ни впечатление (на един куц музикален критик) от „Infinite Reflection“ е, че албумът като цяло има по-музикантско звучене, няма толкова бийтбокс и луупове на живо; разгръща се доста „смазано“ и „изпипано“, в сравнение с по-ранните албуми и тракове на Dub FX.

С напредване на времето обаче, нямаше как да не се върнем назад към старите класики като парчето Flow, с което, по думите на самия Dub FX, всичко е започнало. Последваха и по-енергични дръменбейс тракове, от преди 10-тина години, които всички (дори и аз) знаеха и обичаха. Настроението се покачи още повече, а публиката просто не искаше да се настройва за приключване. Тук е мястото да отбележим, че на ивента видяхме адски много приятели и все хубави и позитивни хора. Хубавата музика събира хубави хора – факт! 

Лайвът приключи към… по някое време, като програмата в Маймунарника продължи с музика, предимно дръменбейс на живо. Не ни се прибираше, нямаше и защо да бързаме толкова. Очакваха ни още шотове, бири и много усмивки. Яд ни е, че не се снимахме с Dub FX, както направиха повечето ни приятели, ама ние като сме си такива залухани и притеснени… И няма да се оправим, явно. 

Довиждане и до нови срещи, приятели!