Let Your Soulfly

Soulfly

Let Your Soulfly

снимки: Анастас Чобанов

автор: Ивайло Маринов

Soulfly са от групите, които българският фен е имал възможността многократно да гледа на родна земя, но последното им гостуване у нас беше преди цели три години и множеството, изпълнило Маймунарника на 5 юли 2015 г., изглеждаше нетърпеливо да види отново любимците си. Изборът на място, за мен лично, беше чудесен, а и приятната юлска вечер даде перфектни условия за концерт на открито.

За съжаление пропуснах ОН, които при влизането ми в Маймунарника свиреха последната си песен. Трябва да призная, че вината за това си е моя, но честно казано очаквах че ще свирят до 21 ч. (когато всъщност излязоха Soulfly). Изглеждаше, че и на повечето от хората пред сцената им се искаше сета на OH да продължи по-дълго, защото оставаше доста време до качването на Soulfly на сцената.

Настоящият концерт беше първият от европейската обиколка на Soulfly и представи предстоящия да излезе 10-ти албум на групата – „Аrchangel”. След скорошното напускане на Tony Campo, който участва в записите на новия албум, бас китарата беше поел сина на Max Cavalera – Igor Jr, който се справи повече от добре и определено заслужава мястото си на сцената, заедно с брат си Zyon.

Появата на Макс и компания имаше очаквания ефект и раздвижи тълпата. Групата се разходи из цялата си дискография, като ударното начало със Seek’N’Strike, бе последвано от Prophecy и Back To The Primitive. Не бяха малко тези, които откликнаха на призивите на фронтмена на бандата и сформираха, макар и скромен, circle pit пред сцената. Емблематичната Refuse/Resist определено зарадва не само хората с тениски на Sepultura и малко по-късно станахме свидетели на премиерата на живо на пилотното парче от новия албум на Soulfly – We Sold Our Souls To Metal, последвана от Tribe, която българското племе посрещна с високо вдигнати ръце. Изпълнението на Roots Bloody Roots при биса взриви тълпата и определено беше гвоздеят на вечерта.

Сетът беше стегнат и добре подбран, а присъствието на сцената на тримата Cavalera и Marc Rizzo бе на световно ниво. Звукът беше ОК, като единственото, което на мен лично не ми хареса, беше сравнително краткият сет на бандата – точно един час, последван от десетминутен бис. Иначе като цяло едно чудесно преживяване, след което българската публика показа, че продължава да обича Soulfly и с нетърпение ще очаква следващата си среща с тях, каквато, независимо кога, със сигурност ще има.