АлБиБек и Черно фередже – ОЛЕ!

черно фередже

АлБиБек и Черно фередже – ОЛЕ!

Никога не съм обичала прехода от лято към есен, от горещите нощи до дните, в които не ти се иска да правиш нещо различно от това просто да се въргаляш в леглото и да гледаш дъжда навън. Въпреки това признавам, че има едно единствено хубаво нещо в цялата история с настъпващата есен – традиционната поредица от култови събития за закриване на сезона в Маймунарника.

И така и тази сряда, помъкнала яке и нахлузила за първи път от месеци затворени обуща, се замъквам със средно бодра крачка към любимото място. (Бележка отклонение – Дайте ми една клубна карта вече! И без това съм всяка седмица при вас и ви оставям половината си заплата!). Поводът е концертът на Черно фередже, а очакванията са ми за една спокойна и приятна вечер. То да се чуди човек на странните ми очаквания, все едно ми е за първи път.

Разбира се, очакванията не се сбъдват – с изключение на частта с „приятна вечер“, които са по-скоро изпълнени в стил „Беше супер яко“. Въпреки че още в 20 и 30 Маймунарника е доволно пълен, хората не престават да прииждат до края на концерта и достъпът до бара става все по-труден. Всеки се стреми да заграби с пълни шепи още малко от летния дух, да крещи и да се весели като за последно под звездите.

Малко след 21 на сцената се качват и самите Черно фередже. Следват познатите и любими Ракийчице, Ой Ламьо, Веднъж когато и дори песен за Мария, която до сега не бях слушала, но ще поправя тази грешка. Никой не чака покана, всеки пее, подскача и се радва. Стотици гърла крещим с все сила – „Глупак, простак, мръсник, циник“, пригласяме на Мари Пена, която пак е тръгнала по моста, и пеем за големия кралимарковски… (цензура малко).

Всички сме толкова вътре в песните, танците и вихрите на вечерта, че ни отнема средно пет песни, да забележим, че един от бандата е с булчински одежди. Но дори след това, просто казваме „Оле! и продължаваме. Продължаваме да си тананикаме и по пътя към вкъщи, а идващата есен и опитващият се да завали дъжд – вече не ни се струват толкова лошо нещо. Все пак и лятото ще бъде АлБиБек – Оле!