HELLO 2015 с Metropolis

Metropolis

HELLO 2015 с Metropolis

 След Святата и Тиха Бъдни вечер… След изпълнената с уют и подаръци за заслужилите Коледа, стана време да изпратим изминалата 2014 година. Поучени от грешките и всички лоши моменти, запазили всеки хубав миг в главите си… Гледаме с надежда към Новата година… (Hello 2015)

и да… бла-бла-бла

Пионерите на електронната музика у нас – METROPOLIS решиха да се погрижат за нас и да не ни оставят на произвола на „парти съдбата“, организирайки посрещане на Новата година, както те само си знаят..
След успешната 2014, в която ни бяха представени артисти, идващи за пръв път в България, като: Ilario Alicante, Julian Jeweil, MiniCoolBoyz, Harvey McKay, EGBERT, Luigi Madonna, Whyt Noyz, Alan Fitzpatrick, предстоеше подобаващо закриващо годината парти.

За Новогодишната нощ нашите приятели от METROPOLIS бяха приготвили стабилен line-up от млади български надежди, ветерани от най-стария колектив за електронна музика и двама специални гости. За да не съм голословен, изброявам – Steven, Smurf-a и Miss Lidiya; набиращите все по-голяма скорост момчета от ROBOLOCO Stein, Valex, Mikkah, Sono и EV и разбира се хедлайнерите на партито – Markantonio и Joop Junior. Последният е познат вече на българската публика с участието си във Future Heroes.

Markantonio“Черешката на тортата“ за вечерта е италианската звезда от Неапол – Markantonio. Едва на 15 години започва да се занимава с музика и не оставя deck-овете на спокойствие до ден днешен. Навършвайки 19 години, той вече е звезда в родния си град и участва във всяко значимо техно събитие. Издава тракове за най-влиятелните местни лейбъли като: Recycled Loops, Shake rec., Tortured, Conform и Superba. Markantonio има собствено разбиране за непрекъснато променящата се техно вселена. Неговите представления бълват рядко срещана енергия, изградена от мек и топъл синтез на парчета с висок bpm, леко „пискливо“ и фънки acidgroove-и звучене, подплатено с мрачни и много дълбоки и плътни бас линии. Неаполитанецът е имал честта да работи с едни от най-големите имена на световната техно сцена, като – Rino Cerrone, Davide Squillace, Roberto Capuano, Paco Osuna, Valentino Kanzyani, The Advent, Joseph Capriati, Mauro Piccoto, Cristian Varela и много други. Неговата продукция и ремиксите му се издава за лейбъли като – Night Light Records, 1605, MKT Rec, MB Electronics, Pornographic Records, собствения му Analytic Trail, Brood Audio, Suara, Driving Forces Recordings, Amazing music, DRUMCODE, Alchemy, Sleaze records, Phobiq Recordings, Rhythm Converted, RESPEKT Recordings и много други. Типичен представител на италианската школа в пълния й блясък.

  (…ще се опитам да сглобя и да визуализирам партито в зала Христо Ботев, някъде след 03:00 ч., започвайки със случилото се преди това)

Изпращането на Старата година и посрещането на Новата за мен започна в една детска занималня с всичките ми налични приятели в София. Едно специално място за нас… Както имаше още време и още пиене, Новата година ни връхлетя изневиделица, с пълна сила. Удари ни. Завъртя ни. Разчувства ни. Вкара ни в добре познатия водовъртеж, окончаващ с нова цифра накрая. В наздравици, телефонни разговори и всички прилежащи неща за Нова година, времето отлетя и удари малко преди 03:00 ч. Леко паникьосани, една част от нас се изстреляха навън в търсене на такси… Не след дълго се озоваваме в Студентски град. Напук на всички традиции и повели за този район теглим една §*№@€ на чалгата и отиваме на ТЕХНО.

MarkantonioПред залата е спокойно, ние сме едни от малкото, пристигащи в този час. Всеки вече се бе установил. Заобикаляме тресящата се конструкция, за да стигнем до VIP-а. На входа ни посрещна изключително красива дама, отговаряща за гестлиста-а. Чудесен старт на Новата парти година. Бързо нахлуваме вътре. Първите неща, които ми правят впечатление са: залата е пълна (за моя изненада); Markantonio вече бе застъпил „здраво“ на пулта, което значеше, че сме изпуснали младия минималист. От таванa висяха триизмерни кубове, сякаш всеки момент ще се стоварят върху нас под напора техното.

След бърза климатизация успях да честитя Новата година на всички познати. Сега остана само музиката. Италианецът не се шегуваше. Наслагваше бас линиите една след друга в агресивно-мелодична нишка. След това идваше ред на леко мрачни и хипнотични breakdown-и… и отново… удар с пълна сила. Такъв тътен се изливаше от колоните, че сякаш земята се разтваряше, под натиска на тоналния бас. Бързо, бързо бе напипал точния ритъм на българската публика. “Бързият влак“ бе подкаран и нямаше спирка. Неаполитанецът ни спретна над тричасов техно круиз, без да се налага да напускаме пределите на залата. Обиколихме всички техно кътчета по света само за една нощ – Новогодишната. Слънцето плахо се опитваше да прокара лъчите си през прозорците на залата, но никой не искаше да си тръгне. Най-накрая италианският машинист спря техно композицията си на гара „06:15 ч.“.

С огромна усмивка и вдигната ръка Markantonio ни благодари за топлото и уютно посрещане на Новата година, което си спретнахме. За щастие това не бе краят на тази безкрайна вечер. След него бе време за добре познатите ни LOFT герои, впускащи се в b2b честитка по случай Новата година – Sono & Mikkah. Нашите момчета имаха на разположение 45 мин., да покажат, че и те не отстъпват по нищо на гостите. Sono пускаше обичайното за него мрачно техно с дълги и унасящи breakdown-и и резки, двойни drop-ове. За сметка на това Mikkah селектираше малко по-разчупени и танцувални парчета, неотстъпващи в своята мрачност и мощ. За пръв път виждаме тези артисти в такава колаборация, дано не е и за последен. Докато вървяха последните им парчета, зад тях се показа Steven – дълго чаканият от мен техно „дядо Коледа“. Най-хубавото тепърва предстоеше.

MetropolisЛюбимият ни край на всяко METROPOLIS събитие идваше с пълна сила… Последни няколко beat-а от селекцията на момчетата „изпяха песента си“. Последният час е поверен на техно титана на нашите ширини. С първото парче Стефан ни показа, че няма намерение да се „лигави“. Стриктна техно селекция – музиката, която звучеше бе микс от най-силните и значими тракове за 2014 година. Чух огромна част от личните ми фаворити за тази година. Емблематичен техно завършек на 2014 година и начало на 2015. Той знае най-добре. Hello 2015!

Единственото, което мога да пожелая на любимите ми организатори от METROPOLIS e да продължават само напред, да не се отказват пред нищо и да продължават да възпитават чувството за истинска електронна музика в това и във всяко следващо поколение.

За много години!

Markantonio @ METROPOLIS pres. HELLO 2015
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=7E9d3R3wPzY#t=42]