2-ри и 3-ти декември – уикендът на експериментите: Metropolis 20 presents Sven Väth + 6 години радио Реакция

metropolis

2-ри и 3-ти декември – уикендът на експериментите: Metropolis 20 presents Sven Väth + 6 години радио Реакция

Здравейте, прЕатели,

Този уикенд беше доста уникален за нас, тъй като дебютираме в две нови сфери, в които много не сме се вясвали преди. Говорим си за долуизписаната статия – дебют за техно партита и пускане в клуб по случай рождения ден на най-якото радио на свободния интернет – Радио „Реакция“, 6 години радио Реакция | 3.12 at ARTarea.

radio Reakcia

На партито, по наше (НЕ)скромно мнение, Xbizzit // SRB пръсна (естествено, благодарение и на замесените DJ ветерани на вечерта Petar Kirkov, aka PK8000 и нашия добър прЕател Kalyas, които се грижеха всичко да е наред, докато ни вдигаше kick-а). Но… за да не ви зариваме с информация свръх-екзалтирани и все още пулсиращи в ритъма на изминалия уикенд, ще се съсредоточим основно върху едно парти, чиято енергия ще ви/ни държи влага още дълго.

Metropolis 20 presents Sven Väth World Tour 2016. Започваме!%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80

 

Нормално е да закъснееш за такъв род партита, така че и ние пристигнахме тъкмо за края на подгряващия сет на DJ Stein (чуй негови неща ТУК). Или пък малко след него – кой ти помни… Важното в случая бе основният vibe на вечерта. А той вече бе на лице – всичко живо пулсираше в ритъм, а масовката на партито наподобяваше средно голям фестивал – голяма зала, химически тоалетни и пластмасови мивки, метални прегради, няколко бара, няколко гардероба, охрана и т.н. Абе, на парти като на фест, без досадните излишни формалности и ограничения и с тази разлика, че пластмасовите химически тоалетни не биваха моментално одрасквани (таг-вани, бонб-ени и т.н., явно публиката на техно партитата не беше и така активно творяща визуално, както тази на хип хоп партитата, съответно). Абе, аман от рапери, а сега – към партито по случай 20-годишнината на първия лейбъл за електронна музика у нас – METROPOLIS, което сякаш случайно съвпадна и със световния тур на техно легендата Sven Väth, който вече 20 години пори доволно ушите на ревйъри и техно маняци по Европа и света (Хвала! – б.а.):

В първите осъзнати моменти на вечерта попаднахме под звуковото въздействие на Maurizio Schmitz – DJ (също от лейбъла Cocoon), който… къртеше. Нямахме ясна представа какво точно ни пускаше полу-италианецът (полу-германецът) Mario Schmitz, но съвсем ясно ни вкарваше в точно правилния mood – здраво безкомпромисно техно с аналогови оттенки на чист винилов звук. Да се счупиш от денс! (па и това направихме by the way – б.а.). Слава Богу, това бе само началото!

vutre1

… Помним само една пламенна реч на някой от диджеите (а дали не и на самия DJ Steven / Metropolis (Official)?), в която бе упоменато, че METROPOLIS са на сцената от 1996 година, а от 1998 с тях е и самият Sven Väth. След което, съвсем очаквано зaпочна сетът и на немецът – „бащата на техното“ Sven Väth!

Вижуалите бяха на ниво (благодарение на Dub Video Connection), а музиката – още повече. “Papa Sven” бе застанал зад пулта, а изпод контролерите и винилите под пръстите му излизаше безкомпромисен техно звук, реплициран и усилван многократно от колоните в залата. Тук е мястото и за кратък shout out към озвучителите и озвучението на залата, което бе повече от „на ниво“.

Какво да ви кажем за сета на Sven Väth: „Вече 30 години Свен Вет слуша и пуска музика само и единствено на плочи и всеки месец получава стотици уникални винили на най-новите продукции, направени специално за него. И въпреки че в последно време компилациите излизат от мода, неговият двоен диск със звука на сезона винаги е бест селър, включващ и ветераните на сцената, и най-младите и перспективни съвременни техно артисти. Причината е, че Свен Вет никога не е само в настоящето – огромният му опит и уникален стил на диджей превръща всяка негово парти в мост между миналото, сегашното и бъдещето.  Затова и няма по-подходящ специален гост за двадесетия юбилей на създателите на електронната култура у нас – Метрополис.” За бегла представа можете да чекнете също и ВИДЕО 1, ВИДЕО 2 и ВИДЕО 3, благодарение съответно на tehnodruma, Nikola Vuchev, Stan и свободния интернет.

vutre2Papa Sven уби, изкърти, смаза краката и главите на танцуващите маси и прочие с 3-часов винилен сет, а партито още не бе взело дори да приключва! В крак с предварително обявения line up, последваха Шотландците 04.30 – 07.30 – SLAM с 3-часов също безкомпромисен сет, а след тях – БГ светилото на техно културата – 07.30 – 08.00 – DJ Steven (reprise)! Мощнооо!!!

Какво точно беше до края, не искаме и не можем да помним в детайли. Понеже в тези моменти се носехме над дребния пиксел и се взирахме, летейки от високо на цялата картинка. А тя не бе само една, тя бе по-скоро бързо развиваща се поредица. Визия, звук и ритъм, подчинени на вековния ритуал, хедонистично отдадени на танца, тресяхме глави и чупехме вратове в ритъм, докато душите ни се извисяват над пода, залата и хората, злоупотребяващи или не с редица субстанции. Не това беше важното, а музиката, в най-висш и божествен смисъл. Но сега – по темата:

Шотландското дуо  Slam (aka Stuart McMillan & Orde Meikle), представящо лейбъла Soma Records (чекни soundcloud-a им) ни вдигнаха на крака с цял 3-часов сет, доволно, като за след Sven. На 1-ви август тази година Slam обявиха началото на тържествата по повод 25 годишнината на Soma Records. Иновативни, с преобладаващо UK underground house звучене, не оставиха ни един не танцуващ (дори и тези неопитали от по-доброто). Велико мазало, massive купон и т.н. Че беше супер, беше, но за да не се преповтаряме – продължаваме нататък:

Партито бе закрито подобаващо с reprise сет на БГ техно легендата DJ Steven / Metropolis (Official).

vutre4

Освен, че нахрани най-пълно душичките на всички БГ техно фенове (no doubt, ако се съди по коментарите на ивента), DJ Steven предварително разкри и траклиста на сета си:

Stefan Kratchanov:

DJ Steven – Ending Set (20 Years Metropolis)
1. Slam ‎- This World (Wighnomy Bros. and Robag Wruhme Bukkelfipps Remix)
2. Zimone – Panika by Mekanika (unreleased)
3. Danny Daze – Swim
4. Mak & Pasteman – Automatik
5. Alan Fitzpatrick – Friday Night Dancing (Skream Remix)
6. Little Nobody – Metropolis How (James Ruskin Remix)
7. Luigi Gori – Druman
8. Luca Agnelli – Biosphere
9. Alignment – Gravity (Reform Remix)
10. Audio – Mouth To Mouth (Original Mix) vs. Green Velvet – Flash (The Advent & Industrialyzer Remix) – with a helping mix from Ziggy ;)”

Велико, различно, изтощаващо и едновременно с това зареждащо – така ще опишем партито по случай 20-годишния юбилей на BG техно колектива METROPOLIS, съвпадащо и със световния тур на Sven Väth и 25-годишнината на Soma Records. Велико, окей, да се опитаме да бъдем кратки… Затваряме очи и отново скачаме ВЪВ ФИЛМА.

Лек дигитален ден!