Broken Balkanz Festival 2016: Big UP for THE BALKANS – BROKEN but UNITED

Broken Balkanz Festival 2016: Big UP for THE BALKANS – BROKEN but UNITED

Здравейте, прЕатели,

Живи или не чак толкова, животът продължава (и след Броукън-а – б.а.)! Което обаче, не ни пречи да си спомним с усмивка за изминалия уикенд на Витоша, леко депресирани откак‘ сме обратно в милата София. За който е от тук, де… Та, да започваме!

снимки: Анастас Чобанов

Нас Трипът винаги ни е влечал (разбирай – в музикално и всяко едно значение – б.а.), затова не се зачудихме и за миг дали да посетим тазгодишния Broken Balkanz Festival 2016, любезно организиран за “амнайсти“ път от HMSU – най-разпознаваемото и безкомпромисно дръменбейс крю в страната. А и в поне последните две години същият фест винаги съвпадаше с друг, също така натурален (че и в повече) фест за БГ хип-хоп (и отчасти реге), някъде до Търново… Може би това бе главната причината да сме тук едва чак сега за първи път (сред малките басерки 🙂 ).Но не това бе от значениe. ‘Щото ние вече бяхме тук, за да ви изловим покемоните (к******ца мръсни)!!!

brokenbalkanz5

Приключението ни започна след приключването на петъчния (22/7/16) работен ден. Около 22:00 вече си бяхме напазарували (но не достатъчно), загубили пътя към хижата поне два пъти, (следвайки две коли пред нас – явно също управлявани от заблудени басери) и изнервили се вече сякаш поне малко. В крайна сметка обаче, любовта отново победи! Тоест, стигнахме до феста, бяхме любезно посрещнати, а проблемите на входа ни бяха точно нулеви.

Е, не всички имаха нашия късмет, една приятелка от Испания, примерно, трябваше да си изпие с аверите отвън цялото съдържание от някакво шише с алкохол (за да не го хвърлят, нали) Да, в зоната на фестивала не беше позволено внасянето на алкохолни напитки, което е един доста tricky и не-BG-party похват, като за пред нашата сцена, фенове и техните очаквания. Но левълите, знаете, трябва да се вдигат, а кервана – да се забързва, така че, не се оплаквайте, а ако нещо ви е недоволно, организирайте си сами един фрий фест, примерно, на който и ние, без съмнение, ще дойдем да избухваме и с**ем на воля (‘ма ня-ма ни-що!)

Както и да е, влязохме и заопъвахме къщите си! Тук е мястото да отбележа, докато не съм забравил, че къща на сръбски е „кућа“, което се чете „куча“ или нещо подобно. Не че има някакво значение… Значимото бе, че идвахме към средата на сета на Drop Sensei от Нови Сад, Сърбия, който, за жалост, чухме предимно от разстояние, докато забиваме колчетата на палатките си в тъмното. И все пак, успяхме да оценим уникалността в неговата селекция. Дори, в момента, слушайки рандом тракове от профила на последния в Sоundcloud, си мисля колко всъщност ни допада. Варирайки между по-олдскуул дръменбейс, дръмстеп и класически DnB, звукът на Drop Sensei приятно се заиграва и закача за ухото на средностатистическия ДнБ и олдскуул рейв парти кОпонджия до такава степен, че раздвижва и най-тежките трипари в тълпата (т.е. – превръща ги в кОпонджии). Абе, си е** ви ка‘ам, супер е!

За нещастие обаче, вече бяхме изтървали сетовете на следните артисти в съответните времеви интервали – 17:00 – 18:00: Alexus / Serbia; 18:00 – 19:00: Bobo / Slovakia; 19:00 – 20:00: Dagg / Kosovo
20:00 – 21:00: Hypertech / Macedonia и нашето момче 21:00 – 22:00: acidtrip. Най-хубавото обаче, бе това, че все още предстояха сетовете на една камара супер талантливи DnB (и не само) артисти.

Сетът на Kodin от Хърватска претопли и смаза ставите и душичките ни за дръменбейс парти, без да ни забива твърде много в черни дупки. Тоест, вкара ни в познатия high bpm ритъм. А иначе самият Dinko Filipović (или Kodin) е от Загреб и определя стила си просто като Electronica. Ако и вие не сте фен на жанровите ограничения, и конкретно на тясно strictly-звученето, можете да чуете някои от нещата му в Soundcloud.

brokenbalkanz9

Около полунощ, или вече в събота (23/6/16) сцената бе „превзета“ от L 33, който, по мнението на всички, ни зарадва с по-класически (островитянски – б.а.) дръменбейс + малко джънгъл, освен с характерния за него neurofunk. Което беше супер, предвид неприкритите ни (хип-хоп, рап, грайм и джънгъл) лични предпочитания.

Към 01:00 сцената бе разчистена и отредена за Cooh – може би най-известният български дръмендбейс (и не само) артист, който ни зарадва с оригинален, цветен и различен сет, в който, логично, преобладаваше ДнБ звученето. За справка – Cooh – Free Your Negativity, пуснато наскоро на винил и в дигитален формат. Че Cooh е велик и талантлив поне като за 2 Българии, няма да задълбаваме, понеже този факт е известен на всички, които имат поне лек досег до жанра. Или, по-скоро жанровете, понеже, както знаете, Иван Шопов (както е истинското му име, което също знаете) не се ограничава със стиловете и формите в изкуството, стои зад етно проекта Бalkansky, визуални проекти (Иван е завършил живопис и се занимава с графика и илюстрации) и естествено, „strictly DnB” амплоато му Cooh. Но, кой не знае Иван Шопов, кой не е чувал за него (и с право)…

След 1-часовия сет на Cooh партито продължи с чуждестранен хедлайнър – 02:00 – 04:00: HALLUCINATOR от Италия, чиито профил в Soundcloud ви препоръчваме да прослушате. Още повече, ако се кефите на по-хард Drum and Bass, примесен с Crossbreed и Hardcore (ние за жалост, май не се…). Интересното е, че HALLUCINATOR всъщност са група от двама – Luca Lodi и Simone Sighinolfi, които изскочиха на сцената със странни кожени маски (напомнящи ни на Slipknot). На какви звукови мазала от страна на последните бяхме подложени точно ние, логично, не помним, но сме сигурни, че всички в тълпата останаха силно впечатлени. Дори и ние, падащи си по „по-кОпонджийска“ музика… А ако ви е интересно, можете да видите и тези две видеа от участието на HALLUCINATOR – видео 1 и видео 2.

brokenbalkanz3

Вечеринката продължи в същия хард дух с нашия прЕател Валери, известен на нЕкои и като Ogonek. Като един истински принц на мрака, хладнокръвно и коравосърдечно, последният ни облъчи с dark drum and bass с психеделични балкански мотиви, които на „пръв прочит“ ни влизаха малко странно, но секунди по-късно вече си бяха тъкмо „като у дома си“. В сета си Ogonek заложи на нова продукция от лейбъла Metafiziq Recordings, както и Mindocracy Records (USA). За да се вкараш поне малко в атмосферата, виж видео: Ogonek @ Broken Balkanz 2016, благодарение на Hristo Plamenov Takev. А както и самият Ogonek сподели, Broken Balkanz Festival 2016предостави много ранообразна музика и на място – разнообразен днб, всеки (участник – б.а.) имаше по какво да покаже, позитивни емоции, чист въздух, добра храна, всеотдайна публика… нито много голямо, нито много малко, перфектният формат за фест“. Така си беше, абсолютно съгласни сме и ние!

Програмата на първата вечер (всъщност вече съботната сутрин) продължи с 05:00 – 06:00: Evro / Slovakia и 06:00 – 07:00: Gjeni b2b Labinot Sponca / Kosovo, които ние за жалост сякаш недочухме, унесли се в социални контакти и сладки занимания, изживявайки щастливо трипа си. За да охарактеризираме напълно първата, очертаваща се като по-хард вечер на Broken Balkanz 2016, ще използваме супер доброто определение на една наша супер прЕателка: „първата (вечер – б.а.), за мен, адът се беше качил на поляната. Щях да пусна сълзичка от толкова ‚лошотия‘ – музика, звук, визия – всичко 6. Храна, вода – на ниво, културно...“

Около 07:00 сутринта в събота програмата продължи с безкомпромисен drum&bass / neurofunk / techstep сет на Tekitoka – супер яка мацка от Хърватска, която зарадва последните (или по-скоро пред-последните) „афтъри“, както и неколцината току-що „излюпили се“, ако изобщо имаше такива. Вижте видеа Tekitoka – Broken Balkanz 2016 pt1 и Tekitoka – Broken Balkanz 2016 pt 2, за да знаете какво сте пропуснали (а и за да си припомните, ако сте били там, но логично, не помните 🙂 ). Към 08:00 сутринта пък програмата продължи с Vasquez NZ, родом то Враца, но развил се като артист в Нова Зеландия (Wellington, NZ). За да разберете повече за Васил (както е истинското му име) прочетете това интервю, взето от колегите ни от Bass Blog Bulgaria (на които можем само да благодарим за компетентността и ентусиазма в сферата). А за да разберете какво долу-горе сте пропуснали да чуете на живо (в случай че не сте били на сцената между 8 и 9 сутринта в съботното утро, чуйте специалния микс, който Vasquez NZ направи BBBGMIX037 by Vasquez NZ (Sub:Bass, Autonomic DnB / NZ), специално за Mix Contest for Broken Balkanz 2016.

Според официално обявения лайн ъп програмата след Vasquez NZ е продължила в съответните времеви интервали с 09:00 – 10:00: Random / Macedonia; 10:00 – 11:00: Funk Aesthetics / Bulgaria и 11:00 – 12:00: Famalam / Bulgaria, които, за жалост, пропуснахме…

След кратък сън (от наша страна) и необходимата pro:filaktika (между 12:00 и 13:00) напук на официалния лайн ъп програмата продължи с Daffonso (BG) от 13:00, Sofia Dub Club (BG) от 14:00 и проекта на Exo с барабани и електрическа китара – Tonstudio Live (BG) от 15:00, които ни оставиха доста свежо и впечатление. След 16:00 и особено 16:20 обаче, всичко си продължи по план…

Между 16:00 и 17:00 D-Lite от Скопие, Македония, която също много ни хареса, ни зарадва със по-лек liquid DnB, който ни дойде като свеж полъх на вятъра в стелещата се жега. Кратки видеа от сета на D-Lite тук и тук, благодарение на Sechnia-та. Според последния, също така, програмата продължи с Monotype /Double UV, Young Guns/ с jump up DnB, както и характерния за него neurofunk. Чекни Monotype в Soundcloud, ако последният ти се струва интересен, както ни се струва и на нас.

За жалост от екипа на най-любимата ви (и сериозна) медия DJambore.com пропуснахме сетовете на Хърватите Funk Guru (18:00 – 19:00) и Phillipe (19:00 – 20:00), почти целия сет на Targy от HMSU и най-вече сета на Македонската ъндърграунд икона Dako Stepic (21:00 – 22:00), който ние абсолютно малоумно просто наричаме „Македонския Darkstep”. Ако последният ви е интересен, а се чувствате онеправдани от липсата на материал за него в DJambore.com, то поне можете да се възползвате от труда на колегите ни от Bass Blog Bulgaria и да прочетете това интервю, специално дадено във връзка с тазгодишния Broken Balkanz. Освен това, по мнение на всички, с които разговаряхме, точно Dako Stepic е пръснал, за което няма нужда да ви обясняваме, превеждаме или да се извиняваме. Прегледайте го…

Лайнъпът на фестивала, който между другото включваше повече от 40 артиста, продължи в съответните времеви интервали със 22:00 – 23:00: Salmon Flow (EXo b2b BzzzT) / Bulgaria и 23:00 – 00:00: Funkware / Bulgaria, които ние, за жалост, също пропуснахме…

Около 00:00 часа полунощ в неделя програмата продължи с MsDos от Гърция, който по мнението на някои фенове, сякаш пускал леко плахо. Последният не е добре познат на нашата сцена, така че, няма как да знае, бихме добавили от екипа на най-компетентната БГ уеб медия (DJambore.com, разбира се). Между 01:00 – 03:00 в неделната утрин се насладихме на сет-а на Словенеца SMOOTH – можеби главния хедлайнер на вечерта, представяш Viper Recordings.

brokenbalkanz1

Последвалите артисти разпределени по следните времеви интервали 03:00 – 04:00: Disphonia (Greece); 04:00 – 05:00: FreqAX (Romania) и 05:00 – 06:00 нашенците High Roll просто… пръснаха. Безкомпромисни сетове, класически DnB, клонящ от време на време към по-тъмни или весели нотки. Утро се вдигаше, а тълпата, макар и леко оредяла, просто не искаше партито да свършва. Това помним само, докато танцувахме, как студът и сянката се замениха със слънце, а земята – от студена и росна се превърна в прашна и гореща. Но споко, партито все още си вървеше с пълна сила! Между 6 и 7 сутринта последва Brusten от Румъния, а след него – нашият нескрит прЕател и другар – Creeping Ruin от братска Сърбия, който ни изпуши главите между 7 и 8 ч. За справка до края на музикалната програма, по ред и времеви интервали последваха: 08:00 – 09:00: Slimy / Romania; 09:00 – 10:00: Zola / Serbia; 10:00 – 11:00: D-Mental (победителят от Mix Contest for Broken Balkanz 2016, от София) и традиционното 11:00 – 13:00: Broken Balkanz mash:up! Грандиозно, та чак непосилно за нЕкои по-слаби басери…

Какво да ви кажем за финал, прЕатели. Че беше грандиозно, едно наум, че беше малко издегустирало за пред някои и заради някои, това се подразбира (все пак – различни хора, различни предпочитания). Нека, обаче никой не остава с лошо впечатление. На феста нямаше ни един конфликт (типично по балкански), ни едно сбиване, ни един ранен или пострадал. Ако ни питате какво виждахме ние, отговорът ще е лесен – усмихнати, весели и енергично танцуващи млади и цветни хора.

На Балкански дръм енд бейс като на Балкански дръм енд бейс фестивал! Broken Balkanz 2016 – Big UP for all the Balkans – BROKEN but UNITED!

P.S.

Специални благодарности на Stefan Dzhidzhov (Sechnia), Славина Андонова, Nikolet Galutzova и Valeri Sholevski Ogonek за предоставената информация (т.е. спомени – б.а.), както и на всички замесени – от шофЕра и аверите, през комшиите по палатки, до най-случайни басерки, раста-активисти и зарибени артисти! Big UP for ALL of YOU/US!!!