Традиционна Asian Dub Фондация vs. Млада нация

ADF

Традиционна Asian Dub Фондация vs. Млада нация

Мислех си за последния път, когато бях на Asian Dub Foundation. Беше на Spirit of Burgas, на плажа. Това, което си спомням е пясък, пълнолуние и лунно затъмнение. Мисълта ми ме заведе и до четвъртък вечер пред Мixtape 5.

снимки: Гроздан Георгиев

Lazy Face DJ вече подгряваше с рага (трябва да е било някъде към 11, най-късно 11 и половина…) и така някъде до към полунощ. Не знам как мина времето, то просто си минава. Чудех се къде ли са Asian Dub Foundation, може би са на плажа в Бургас, а годината е 2008? По някое време Sound System-ът се включи и „познати“ фигури взеха да се появяват една по една на сцената – стана ми ясно, че е 2015 г. Явно все пак си беше минало доста време от 2008, защото нямах никакъв спомен как са изглеждали визуално тогава.

Първо на сцената се настани ди джей, който малко се засече с Lazy Face. След поздрав лек небрежен се появи спретнат бледолик младеж с къса коса и микрофон в ръка. Започна да реди рага след рага на фона на миксове с dub. Малко ми се стори странен спретнатият му вид, защото си представях рагата с раста и широки дрехи… Въпреки че стилът на обличане не съвпадаше в представата ми със стила на пеене, изпълнението му се получи и всички се раздвижиха и развихриха пред сцената.

В контраст с бледоликия младеж, след малко се появи тъмнокож растафар с опит. Той може би нямаше неговата енергия, за да подскача постоянно, но рага нотите, които изпя, бяха точно на място. Изпълнението му беше подсилено не само от колоритния му външен вид, но и от ямайското му излъчване. Дългата му до кръста раста не му пречеше, а само му помагаше да достигне още по-дълбоко до сърцата на зарибените.

Тази нощ нямаше нито пълнолуние, нито лунно затъмнение, но Asian Dub Foundation успяха да засенчат всички други мероприятия в града и публиката ще си спомня още дълго тази вечер и “Flyover”, и “Fortress Europe”… басове, рага и дръм&бейс.

Asian Dub Foundation