5 Years Lazy in the Face

Lazy Face

5 Years Lazy in the Face

Този петък, в 4 стаи, ще се спускат ямайски ритми по случай 5 години от първото „селектиране“ на Lazy Face. От DJambore.com се възползвахме от ситуацията и метнахме към Лазо няколко питанки.

anna: На страницата на събитието Five years of laziness чинно обясняваш какво се е случило преди 5 години – „на 19-ти декември, в едно култово място наречено Twins, в една студена декемврийска вечер по пълна случайност бях натоварен с мисията да забавлявам с ямайска музика над 200 души.“ Добре де, а с какво беше натоварен преди първото „селектиране“?

Lazy Face: Oт музика се интересувам от дълги години, като преди да започна да пускам се занимавах с организация на концерти и букинг на банди от цял свят под името Lazy Days Agency. След като се прибрах в България, започнах да работя със Строежа и концертите, в които имам пръст, просто са под шапката на другата ми марка (Jamaica Air Force). Все още се занимавам с букинг на европейско ниво, но съм се съсредоточил върху собствените ми турнета, което си е достатъчно натоварена работа. 🙂

Не се и съмнявам… А как се прави физиономия тип Lazy Face? Кой ти го измисли тоз артистичен селекторски псевдоним?

Тази история е по-кратка, отколкото изглежда… И както доста други неща, всичко тръгва от песен. В моя случай, това е Lazy Day на една много яка американска джаз/хип-хоп банда –  Us3. Навремето не бях особено примерен и ходещ по лекции студент. Затова, когато чух парчето, си казах – „това е то!“. Lazy Face беше една от вариациите, която се роди, когато се наложи да си избирам сценичен псевдоним… Останалите не бяха за пред хора, ха-ха-ха. По-късно намерих една яка дефиниция в urbandictionary.com: The often recurring condition in which the state of one’s face appears to feel as if it is „lazy,“ and/or „droopy“ due to their current state of being stoned.

Lazy FaceЕ сега ми се изясни добре какво представлява изражение тип lazy face 🙂 … Познат си със силни залитания и размах към регето, случвало ли ти се е да пускаш „по-тежка“ музика?

Зависи какво разбираш под „по-тежка“ музика. Освен няколко случайни изключения, никога не съм бил голям фен на метъла. Ако пускам нещо, което аз разбирам като тежко, то това ще е тежък дигитален дъб, чиито вибрации ти бъркат в мозъка, стомаха и сърцето.

Обиколил си със селекцията си и много чуждоземни пултове… Къде си се чувствал „като у дома си“ и има ли световен фестивал, в който искаш да участваш?

Вероятно мястото, където се завръщам с удоволствие всеки път (от вече над 20 години), е алтернативният културен център „Метелкова“, който се намира в Любляна и където се помещават множество клубове. Всеки понеделник в един от тях (Channel 0) се провеждат партита, наречени Dub Lab. Много е яко да видиш как всеки път клубът се пръска по шевовете и как хората там определено знаят за какво са дошли. Dubbing is a must!

Колкото до фестивалната част, в Хърватска всяка година се провежда Outlook, един от най-големите фестивали за бас музика в света. От дъбстеп и джънгъл до реге и дъб, всички разновидности са представени в един уникален лайн-ъп. Може би това е един от фестивалите, където бих искал да пускам. Ако някой от организаторите чете това, да не се колебае, а да се свърже с мен 🙂 .

Да, свързвайте се с Lazy Face и DJambore.com, за да ви се получи и следващата година фестивала 🙂 … Разкажи за идеята за Sofia-Kingston-Babylon и реализацията на видеото… Трудно ли се правят такъв вид филми и колко време ти отне реализирането на видеото… Имаше ли спонсори?

В прес рилийза и надписите на края на Sofia-Kingston-Babylon съм представен като идеолог на филма. Всъщност идеята да се създаде филм за реге сцената в България дойде от Кирил Беспалов (режисьор на филма), докато заедно гледахме Rock A Shock в Маймунарника преди две години. Мислех си, че всичко ще си остане идея във въздуха, но изведнъж Кирил взе нещата в свои ръце и дни по-късно вече снимахме. С няколко телефонни обаждания успяхме да организираме нещата и практически 95% от филмът е заснет за два дни. Пост-продукцията отне няколко месеца и (по груби сметки) няколкостотин лева, инвестирани в бира и храна за дългите безсънни нощи, които отне работата по филма 🙂 . Излишно е да споменавам, че всичко беше направено на доброволчески начала, а спонсорите бяха собствените ни портфейли.

Познати инвестиции… Благодарение на теб и съзаклятниците ти сме чули много световноизвестни изпълнители на живо в България. С кои от тях продължаваш да поддържаш връзка?

Добър въпрос, благодаря, че ми го зададе 🙂 . Наистина през годините съм ударил едно рамо за доста яки концерти, за чиято организация се е погрижил Марто от Строежа. Един от най-ярките ми спомени е запознанството с Ману Чао, с който си говорим всеки път, когато идва насам. Пък и сега в биографията си с големи букви съм написал, че съм подгрявал легенда като него :). Дубиоза Колектив са идвали много пъти и са по-скоро нашето босненско семейство, отколкото просто поредната банда, която каним. Ние бяхме първите, които повярвахме в тях и от 500 души по време на първия им лайв преди 3 години в София, на концерта им в Маймунарника това лято се събраха над 2500. Освен това момчетата са много добри гидове, ако отидете в Сараево, ще ви покажат най-яките барове… The Skints в Строежа по-рано тази година и Dub Inc в Mixtape 5 през 2012-та година също са ми оставили много хубави спомени. С времето са се събрали доста групи, които са идвали, и човек трябва понякога да преглежда архивите, за да си спомни за всички яки концерти.

PartyА кои артисти искаш да слушаш на живо, но още не ти се е отдавало възможност?

Mano Negra. Знам, че не съществуват от 20 години, но всички са живи и искрено се надявам някой ден да се съберат…

Айде, като за последно ни зариби да дойдем на партито на 19-ти декември в 4 стаи… Какво ще ни подариш за петгодишнината от селектирането ти?

Ако много музика, усмивки и танци са достатъчен подарък за хората, то със сигурност никой няма да остане разочарован 🙂 . Плюс това съм викнал една част от хората, с които съм имал удоволствието да деля сцената през годините, а нали знаете поговорката: колкото повече, толкова по-забавно!

Да, подготвили сме се за включвания от: Jahmmi YouthZafayahSen IGeneral YogurtK „Kappa“ IrieDopotamix Sound Pista, Kalyas и DJ Onzy… Сполай ти за разговора и ще се видим в петък.

Selector Lazy Face „Welcome to the Lion`s den“ 2014 tour diary
[media link=http://www.youtube.com/watch?v=r7XGt74VoHU]