10 години OUTLOOK FESTIVAL

10 години OUTLOOK FESTIVAL

Крайно време беше и ние да усетим полъха на баса

Нови музикални фестивали изникват като гъбки ежегодно, но сякаш не могат да се преборят с конкуренцията и не много от тях се задържат на сцената. Тази година Outlook Festival навършва 10 години, което си е своеобразно признание, че този фестивал напълно логично може да се сравнява с другите големи из Европа. В интерес на истината The Guardian класираха Outlook сред 10-те най-добри музикални фестивала из цяла Европа.

снимки: Емил Казаков

Намирайки се в красивата Хърватия, Outlook определено се нарежда в топ 3 на Балканския полуостров. Тъй като в България все още нямаме фестивал от такъв ранг ни се налага да обикаляме съседните държави – което май не е толкова лошо решение.

Нека споменем, че дълбокият басов звук, така характерен за Outlook е все още доста ъндърграунд в България, тоест има фенове, които обаче не са толкова много в сравнение със Западните държави. Това е и причината, ако подобни бас мелодии ви допадат да имате желание да посетите Outlook фестивалът, който е най-близкото място да бъдете сред съмишленици. Именно поради същата причина и аз трябваше да посетя… някой ден… и се радвам, че този ден най-после ще дойде!

Почти 1/3 от стиловете, презентирани на Outlook не са популярни в България и съответно няма подобни големи събития. Изпълнители като Dizee Rascal, Giggs, My Nu Leng, Loefah, Wiley, Sam Binga са относително популярни в родината ни, но едва ли скоро ще ги видим на живо. Фестивалът Outlook е най-близо като опция, когато искаме да слушаме качествен dubstep, истински grime, UK garage, drum and bass и UK bass в рамките на няколко часа или дори в рамките на 2 съседни сета.

Крю-то ни никога не е усещало магията на Outlook, но тазгодишния лайн ъп изглежда повече от обещаващ. Любимците ни не са един или двама – все пак гореспоменатият лайн ъп е огромен и съдържа изпълнителни от доста различни музикални светове, които аз никога не съм посещавал.

Все пак, като фен, много сериозно застъпил в родната ъндърграунд бас култура има 5 артиста, които не бих пропуснал и определено бих препоръчал. Тъй като съм въодушевен от предстоящото ми първо посещение на Оutlook, ето моите топ 5 изпълнителя.

Digital Mystikz

Digital Mystikz  (Mala and Coki) са едни от пионерите на дъбстеп музиката. Техният лейбъл‚ DMZ’ е „виновен“ поне за издаването на 1/3 от всички значителни дъбстеп песни. Техния трак Anti war dub е един от най-иконичните в жанра. Anti war dub дори и днес изкъртва дансинга – 11 години след издаването му. Много електронни изпълнители, които създават дори различна музика, споделят, че са много повлияни от музиката на Digital Mystikz … справка Емика.

И преди съм споделял, че съм огромен фен на дъбстеп музиката. Тя е тази, която отвори вратата на необятния свят на електронната музика и съответно предизвика интересът ми към Outlook Festival. Е, аз най-после ще видя Mala and Coki със собствените си очи. Loefah също е част от лайн ъп-а, но музиката му ще обитава друг слот. Това е естествения завършек на голямо пътешествие за мен. Дори и сега, когато слушам техни олд скул сетове ме побиват тръпки. Както казват – класата е вечна, а в света на електронната музика Digital Mystikz са доказана класа.

My Nu Leng

My Nu Leng е английско дуо, което се специализира в по-бърза бас музика. Стилът им е трудно да бъде определен, защото те експериментират с различни синтове, темпо и настроение. Jammo и Tommy създават както тежки парчета с плътен бас, така и приятни танцувални песнички. В сетовете си те съчетават и двата типа музика. Музиката им бива издавана от Black Butter Records и 877 Records и е подкрепена от много радиоводещи, сред които Mistajam, jaguar Skillz, Rob Da Bank, Zane Lowe и други.

My Nu Leng са фаворитите ми сред сегашните ми музикални настроения. Начинът им на продуциране, звуците, които използват, подреждането на траковете – супер са! Когато съм слушал техни сетове винаги съм си мислил, че музиката им ще звучи перфектно на парти. Е…този септември няма да си танцувам в хола, а заедно с още хиляди души!

Dizzee Rascal

Dizzee Rascal е един от пионерите на грайм музиката, но звученето му включва елементи от стиловете UK garage, hip-hop, bass music и R&B. Dizzee Rascal е един от най-значимите грайм артисти за всички времена. Първият му албум ‘Boy in da Corner’(2003) печели Mercury Prize, като по-късно има още две номинации за престижната награда. Отличията му не спират до тук – през 2010 година той печели Brit и BET награди. 6 студийни албума по-късно той е все още на върха в стила си и е уважаван по целия свят.

Dizee бе много голям мой любимец преди 5-6 години, но сякаш изгубих присъствието му. Обзалагам се, че сетът му ще е пълен с енергия и всички ще подскачат като ненормални. Последната му песен ‘Space’ е доста силна и очаквам и останалият му нов материал да е качествен. Dizee ще пее на сцената в античен римски амфитеатър, което определено ще звучи впечатляващо.

Ivy Lab

Ivy Lab са трио drum and bass продуценти от Северен Лондон, а именно Sabre, Stray and Halogenix. Както е пояснено в тяхната биография, споделеният ентусиазъм за експерименти е нещото, което ги събира в един проект. Този ентусиазъм е доста очевиден в творчеството им от последната година, тъй като те дават началото на нов суб-стил наречен условно half step, самите те го пропагандират като 20/20. Това half step движение е доста популярно в момента и изпълнители като Noisia и Mefjus им подражават. Ivy Lab са резиденти на авторската 20/20 LDN вечер, която доколкото чета е изключително популярна в момента. Тя бива описвана като “супер иновативна” от списание Timeout и “Лондонска забележителност” от Mixmag. Та, когато говорим за иновативен английски звук – Ivy Lab са хората, които ни интересуват.

Ivy Lab и по-точно Halogenix посетиха България по покана на Future Sounds of Sofia, но тогава все още не бяха изкривили толкова музикалнните ни представи и олицетворяваха типичното дръм енд бейс звучене на Critical Records. Сегашният им 20/20 стил е много по вкуса ми, тъй като винаги съм предпочитал по-бавни скорости и тази характерна насеченост. Макар че вече съм ги гледал, в никакъв случай не бих пропуснал сета на Ivy Lab, за да се почувствам и аз малко в крак с времето.

Giggs

Giggs е английски рапър, от Лондон. С 4 издадени албума той е един от най-разпознаваемите английски рапъри в момента. Последният албум на Drake – ‘More Life’ включва 2 колаборации с Giggs в песните KMT и No Long Talk. Интересното за Giggs е, че е повлиян силно от американските си колеги.
В днешно време има много артисти, които се правят на гангстери, но Giggs не е част от тази група. Той е бил в затвора за притежание на оръжие и дори има забрана да посещава САЩ. Парчето му ‘Whippin Excursion’ е подкрепяно от изпълнители като The Weeknd и Skepta, и е истински бангър, който определено бих препоръчал. По мое скромно мнение Giggs бута английската рап сцена напред като вкарва определен колорит в наситеното от грайм елементи общество.

Веднъж чуете ли гласът на Giggs никога няма да го сбъркате отново. За мен Giggs е олицетворение на английската хип-хоп сцена. Все още помня жестоките му рими от колаборацията “Game over”, която доста промени рап вижданията ми. Ниският тон на гласът му придава на песните му един различен тежък вайб, който определено бих искал да чуя на живо.

Outlook ще се случи между 7-ми и 10-ти септември, а билети все още има, което е приятна новина при положение, че последните години фестивалът винаги се разпродава. Така че, все още имате шанс да сте станете част от семейството на Outlook и повярвайте ми – фестивалът тази година ще е жесток! Ще се видим там!