Гори, гори огънче…вече 5 години с Fireter

Fireter

Гори, гори огънче…вече 5 години с Fireter

Приятно задушевно и топло ни е винаги около Fireter. Затова успяхме да изкопчим разкази в думи и картинки от Мишо (един от главните актьори във формацията) по случай 5 години от Театъра на огъня и сенките.

Да започнем с малко цветна история: Театърът е създаден през февруари 2009 г. като начело на трупата е Пламен Иванов. Формацията е наречена Театър на огъня и сенките – Fireter. Името е своеобразна компилация от английските думи fire (огън) и theatre (театър). Михаил Давидов (с когото ще си поговорим) се присъединява към театъра  по време на уъркшоп по ходене на кокили.
„Топките“, „Насекомото“ и „Цветята“ са едни от най-зрелищните и звукови спектакли, за които виновници са Fireter.
Трупата е обикаляла по света и у нас, като е участвала в „Нощта на музеите и галериите в Пловдив“ и в много шарени фестивали в Гърция, Румъния, Украйна, Македония, Русия, Турция, Германия, Белгия и др. През последните две години се вихри и на изданията на един наш много любим фестивал – Glastonbury.

History Fierter

Ан: Под съпровода на какъв тип музика обикновено въртите пойовете?

Мишо: Музикалната част е поверена на Климент Дичев, който през времето на съществуване на театъра остава човекът, зает с нотите. Той създава страхотна атмосфера за нашите вълшебни приказки.

Ан: А на кои музикални фестивали сте разигравали приказките си?

МишоМишо: Фестивалите са много… Ще изброя само най-готините:  Беглика фест, Артмосферик (страхотен български фестивал!), Tribes Gathering (друг симпатичен фестивал, само че в Белгия, чийто организатор създава едни прекрасни събития и в България), Glastonbury Festival в Англия (за който не смея да кажа нищо понеже, каквото и да кажа ще е малко), TFF Rudolstadt в Германия и още много заразителни музикални, театрални и социални случки по българско и отвъд.

Ан: Встрани от фестивалната шумотевица, какво обичаш да слушаш?

Мишо: Аз съм фен на всякаква музика. Единственото, което ми е необходимо е да има добра и весела атмосфера, тогава се забавлявам и съм щастлив.

Ан: Предполагам, че затова и толкова често те засичаме в Kontrabara, където се проведе и партито по случай 5-годишнината на Fireter… А какви участия ви предстоят?

Мишо:  Ами, доста са, изброявам: Tribal Gathering, BOOM Festival, O.Z.O.R.A. Festival… Theatair –фестивал за улични изкуства, който ще се състои през септември за трети път в Пловдив. Работим върху този проект съвместно с Държавен куклен театър Пловдив.

Ан: Екстра сте, ще продължавате да ни палите:)

Екип Fireter: Пламен Иванов, Кристина Бакърджиева, Мариза Амарал, Милена Сергеева, Михаил Давидов, Наяоб, Костас Гарамецис, Климент Дичев, Стоян Велинов, Розалия Митрова, Силвия Кацарска, Силвия Радославова, Слави Кисинявски, Цветелина Грозданова, Юли Попдимитрова, Емил Кирилов, Иванка Колчакова, Илияна Облакова, Иван Иванов, Йордан Христов, Катя Николова, Кен Риис, Тони Петров, Антония Николова, Боян Христов, Асен Левов, Веско Цоле, Виолета Балбалева, Енцо Р.Гарсия Бартоломей.

2Fierter 3fierter3