Robustus за Future Sounds of Sofia

Robustus

Robustus за Future Sounds of Sofia

От DJambore.com поискахме отсега да си представим как ще изглежда Outlook Launch Party Sofia 2015 и веднага си намерихме точно кого да попитаме. Мишо или Robustus e DJ, продуцент и част от организаторите на събитието – Futures Sounds of Sofia.

Анaстас Чобанов: Привет, започвам от вратата за краката – разкажи повече за Future Sounds of Sofia. Как стартирахте, какви събития сте организирали до момента?

Robustus: Първото събитие беше в края на 2011 г., когато останалите организираха гостуването на Technicolour и Komatic, по-известни сега като Technimatic. Аз по това време завършвах последен семестър от образованието си в САЩ, така че на практика отсъствах на това първо събитие. През следващата година направихме много малки събития в затворения вече club Twins, а по-късно започнахме и по-често да каним чужди гости като LSB, Survival, Ant TC1, Lenzman, CernНещо, което вече се превръща в традиция, е да правим партита по време на Коледните празници, когато много наши приятели от чужбина се прибират обратно в България.

Тази година гост на Outlook Launch Party е един от най-актуалните проекти в момента. Какво бихте ни разказали вие за Ivy Lab?

Аз следя и тримата участници в Ivy Lab (Sabre, Stray и Halogenix) още отпреди да се съберат. Sabre ми направи много добро впечатление с дебютния си албум и мисля, че той е най-опитният от тримата и мозъкът зад триото. Дори си спомням първия трак, който Stray беше качил на soundcloud и Sabre му беше написал коментар, че не трябва да се смята за новак след като вади такъв звук. Мисля, че няколко месеца по-късно започнаха да издават парчета заедно. За мен в момента те са водещите продуценти в стила, както от гледна точка на креативност и иновативност, така и откъм музикално съдържание и качество на продукцията им.

MishoКак и защо се ориентирахте към това звучене от dnb вселената?

Пролетта на 2012 г., няколко месеца след като се бях прибрал в България, се събрахме в Евгени (Phirah) и избистрихме концепция за партита с drum & bass, който е по-зрял, дълбок, мелодичен и не толкова агресивен, като този с който хората в България в повечето случаи асоциират стила. Всички от нас слушаха основно такъв, а той малко или много липсваше на родната сцена в този момент. Най-логичното беше ние да се захванем с тази работа. Идеята беше да съберем зрели хора, които са по-напредничави и в същото време по-умерени във възгледите си, които харесват този стил музика, но са се уморили да се сблъскват с незрели и агресивни хора и незряла и агресивна музика, когато целта е да си прекарат добре и да се поотпуснат след дълга работна седмица.

Как се възприема този тип dnb от българската публика? Има ли на къде да се развива?

Според мен смесено. Искрено се радвам, когато видя хора, които харесват музиката, която пускаме колкото и аз. От друга страна виждам, че има доста хора по партита, които не идват заради музиката, но това е трудно да се избегне. Според мен има накъде да се развие тази ниша в сцената. Мелодични drum & bass парчета се пускат от няколко години и по радиото (Rudimental, от родните артисти – Апо и Невена) и хората все повече се отварят за стила. Важното за мен е да се направи разграничението между нашия стил и чисто агресивната музика и хората да го разглеждат като две отделни сцени, на които изкарването е коренно различно.

Както разбрахме, всички промо билети за събитието са вече разпродадени. Мислите ли, че скоро може да имате нужда и от локация с по-голям капацитет?

Възможно е. Зависи как оценяваме търсенето за събитие с определен артист, който искаме да представим на родната сцена. Засега доста често каним гости, които досега на са били в България. Поради това е трудно да рискуваме с локация с по-голям капацитет. Но някой ден…

mishoКакво може да очакваме от сетовете на теб, Smartech, Presize и Phirah?

Разнообразна и качествена музика. Аз лично не съм пускал в клуб от нова година насам и нямам търпение да покажа какво съм насъбрал като селекция.

До какво ниво стигна Outlook последната година и какви ще са ключовите моменти на това издание?

Миналата година за пръв път отидох на фестивала и бях приятно изненадан. Там обстановката е по-интимна, доколкото е възможно за фестивал, сравнено с по-големи събития като EXIT (доколкото разбирам, не съм бил досега на EXIT). Има много малки сцени, на които обстановката е много различна. Мисля, че тази година селекцията от артисти е по-добра и от миналата и ще се радвам да го посетя отново.

С какво launch party-то на Outlook в София ще напомня и евентуално ще подготви за същинския фестивал в Хърватия?

Усещането за събиране на хора с общи вкусове в музиката.

Robustus & LaMeduza – You Know What
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=Z9SmV6cmMkM]