TOTAL Future Heroes

metropolis

TOTAL Future Heroes

Точно преди година (на 07.03.2014) бяхме с нашите приятели от METROPOLIS на гости на бъдещето. 12 месеца по-късно героите отново са тук, за да ни отведат далеч, далеч оттук.

Този път имаме възможността да чуем един любимец на българската публика и двама нови герои от бъдещето – холандеца Bart Skils (част от звездното семейство на титаните от DRUMCODE) и ирландеца, живеещ на испанския бряг, босът на OCTOPUS recordings, SIAN. Освен на тях този Future Heroes е посветен и на собственика на един от най-влиятелните техно лейбъли в днешно време – неаполитанската машина Sasha Carassi. Последният ни е вече познат от предишни две издания на поредицата Future Heroes, тук в София, и на морето. Артисти, които говорят за себе си достатъчно и безкомпромисно. Разбира се, подкрепа от българска страна също се оказва в името на METROPOLIS DJs Valex, RoboLoco aka DJ Smurf & Miss Lidiya и разбира се, няма METROPOLIS без Steven. Поредната визитация на бъдещето, която не бе за изпускане…

metropolisЕто, че вече е време да потеглим към зала Христо Ботев.

Залата, в която през 2011 г. се състоя първото издание на „геройската“ поредица. Неспиращият вече трети ден сняг е затрупал почти всичко в Студентски град. Направил го е някак по-красив и чист, потънал в спокойствие и белота. Приближавайки залата, чувам в далечината лек тътен. Витражите и желязната конструкция трептят. Образуват нещо като такт, нещо като мелодия, нарушавайки спокойствието на притихналия „Град на младите“. С леко потрепващи крака се насочвам към входа. С огромна радост забелязвам, че красивата Дама от партито на Нова година отново е там. Дано това не е последният път, когато я виждам. След тази сантиментална среща, бързам да навляза вътре и да видя „защо аджеба“ дрънчи тази зала.

Дърпам черната завеса и та-да-да-дамм Miss Lidiya вече е на пулта.

Деликатно прикрита с черна качулка, танцуваща на „палавата“ си селекция. Явно всичко си има закономерности. Красивата Дама от новогодишното парти е на входа, както и „падащите“ от тавана триизмерни кубове. Сцената и визията са същите. TOTAL NYE-Heroes flashback. МетрополисЗалата е пълна, но така, че да можеш да минаваш спокойно. Секси техното на Мис се лее, а нещата започват да си идват на мястото. Времето отново започва да ни притиска, а и хората също. Вече е близо 01:00 ч. Явно тълпата навън успява да влезе – залата се пълни почти до краен предел. Цялото това стълкновение се е изсипало за началото на първия герой. Представителят на DRUMCODE вече е на сцената, приготвяйки set up-a си. Bart Skils трябва да излезе пръв и да покаже уменията си. Въпреки че, по мое скромно мнение, той трябваше да остане за малко по-късен етап от вечерта. Предстои ни началното двучасово пътешествие из дебрите на DRUMCODE философията за музика. Всичко е готово. Lidiya пуска последното си парче и се отдръпва. Последни минути на приготовления. Steven се грижи за outro-то на Мис, което е знак, че е време Локомотивът да потегли. Светлините се притъпяват, звукът се повишава. Машиналните звуци на композицията „затракват“. Време е за демонстрация на малко умения. Oще с първото парче се чувства разликата.

Без много да ни „бави“ Bart потегля по техно коловоза.

Стегнато, рязко, groovy и техно. Четири компонента, обединени в много изчистено и премерено миксиране. Бъдещето ни дойде на гости! Холандецът не си играе на дребно. Пуска техно, излизащо извън разбиранията на DRUMCODE. Честно казано приятно очарован и изненадан съм. Доказателство за това са първите „сълзи“, „прокапали“ от тавана на залата. Цялото задоволство, събрано в нас, се е концентрирало в тавана и ни облива бавно – капка по капка. Едни наистина много добри и изпълнени със skils два часа. А това е само началото…
skilsСлед Bart Skils е време за един от любимите Герои на бъдещето за българската публика – Sasha Carassi. След двучасовата лекция, която ни спретна нидерландецът, стана време за неаполитанското електронно влияние. Локомотивът започва да намаля скорост и да се приготвя за края на своя техно trip. Carassi вече е готов и чака да удари 03:00 h, за да започне своята прожекция.

Светлините OFF. Залата – огласена от леко мистериозна, леко меланхолична, леко драматична мелодия…

(в последствие, разбрах, че това е бил soundtrack-ът на сериала Gomorra, който трябва да гледам, може би).

Залата плаче все по-силно и по-силно. Поредният герой ще ни заведе на двучасова филмова прожекция, както загатна в самото начало. Последни стенания на soundtrack-а, преди да ни удари негово Величество kick-ът. С няколко удара в минута назад, Sasha Carassi започва ударно сета си. Редува tech и техно с дълги и дълбоки breakdown-и, измежду drop-овете. Усеща се разликата в стилово естество и mixing. Опитвайки се да пуска по-дълбоко и trippy, според мен, изпуска концентрацията на хората и през три-четири парчета, трябва да започне почти наново своя филм. Мисля, че Sasha трябваше да е на мястото на Летящият холандецТова му изпълнение ми навява асоциация за нещо от сорта на „Петдесет нюанса техно“. За щастие, докато разбера харесва ли ми или не, времето в бъдещето ни изтече. Идва ред на последните два часа пътешествие.

Пътешествие до дълбините на океана; пътешествие до леговището на the OCTOPUS. Фаворитът ми за вечерта е на ход – SIAN.

Последни два часа в бъдещето в любимото ми време на денонощието, между Деня и Нощта. Часът е малко след 05:00 и е време за последната доза техно от бъдещето.metropolisБез много да се бави, Carassi започва да прекратява прожекцията си -според някои успешна, според други – не чак толкова. Последни няколко бийта и филмът спира. Минута за аплодисменти… и БАМмм, SIAN започва. Залата отново дрънчи, финален щурм към Светлото бъдеще. Ирландецът започва спокойно и леко минималистично. След няколко парчета, вече е закачил тежести за краката ни и ни дърпа към бърлогата на Октопода. Гмуркайки се надолу минаваме през студеното и сурово ирландско „течение“, което на моменти отстъпваше и на по-топлите испански водни маси, оказали влияние в живота на the ОCTOPUS. Водата е отражение на живота. Октоподът ни очаква на дъното на Океана. Оказва се, че SIAN ни води до мрачните дълбини на морската шир, за да може Китът на българското техно Steven да ни изведе на повърхността, където ни чака дневната светлина. Времевият континуум, в който попадаме има различни стойности за времето – ту тече бавно и монотонно, ту бързо и неусетно. Слънцето вече прониква през витражите и пречупва лъчите си през ромолящия дъждец от тавана. Последните герои стоят и чакат истинското техно. Половин часова доза birthday disorder traxx oт Стефан. SIAN, с усмивка на лице и високо вдигнати ръце, предава нещата на ветерана. Потегляме на експедиция обратно към сушата… Оттам нататък историята мълчи.

„Тhe techno it’s a music that shows us a distant future, that we’ll never see”

SASHA CARASSI @ METROPOLIS pres. FUTURE HEROES TOTAL
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=2s0sxdcH9kY]