Нека Тъпани и Гайди ни водят

Typani i Gajdi

Нека Тъпани и Гайди ни водят

Тъпани и Гайди, и кахон, и диджериду. Животворящата сформация вилнее из музикалната сцена и отвъд нея, за да нанизва мало и голямо на хорото и да оцветява всички присъстващи със звуци.

Зачовъркахме из умението Тъпани и Гайди да го правят и замерихме Росен и Бъни с няколко въпроса. Причината е партито на оркестъра на Kristijan Azirović, на 24 януари, в клуб Mixtape 5, коeто ще бъде подгряно и подтропано от Тъпани и Гайди и Babylon Mechanics Crew.

DJambore.com: Как се произвежда алтернативен фолклор?

Росен: Ние от формацията Тъпани и Гайди знаем, че народът и неговите етапни поколения е съумял да запази добрината в сърцето единствено чрез развитието на фолклора си. На нас ни е пределно ясно, че това поколение, което идва, ще се сблъска с доста неща, които ще го отвличат от корените на неговите прадеди и затова решихме да съберем новостите в музиката и модерните течения с автентичния фолклор от родните ни места.

DJambore.com: Заради това ли ритмите ви зарибяват толкова различни хорa (по цвят, възраст и убеждения) във вихрите на народната музика?

Росен: Да, лесно е, когато свирим от сърце по време на концерт и по принцип, с нагласа за тотално забавление. Дори един от нас да не е в настроение, то просто се усеща, защото прекрасно изживяната мелодия няма мирис, цвят, давност… Този ритъм е лишен от каквито и да е било предразсъдъци, той просто произлиза от и съживява настроението.

DJambore.com: Свирили ли сте в пълен състав на открито, на „нерегламентирано“ пространство и без събитие, ей така, за кеф?

Бъни: Свирили сме, да, дори вчера свирихме, само че една малка част от групата. Ударихме с един тъпан и една гайда на Витошка, на шапка. Беше страхотно. Събраха се доста хора, доста малки деца, дойде едно момче и започна да пее, после се оказа, че момчето учи народно пеене. Стана много готино. Непринудено. А накрая в шапката намерихме малко листче, на което пише „Благодаря ви, че пазите българската музика жива!  20.01.2014 г.“. Та, това ни сгрява и ни дава смисъл да продължаваме.

DJambore.com: Евала! Освен на Витошка, къде другаде обичате да заразявате с народна музика?

Бъни: Нашите инструменти преди всичко са първобитни, аборигенни, примитивни. Те обичат да са навън и там се чувстват най-добре. Гайдата, Диджеридуто и Тъпана си виреят сред природата. В града търсим природата и в парковете се чувстваме и се чуваме най-добре. Колкото повече природа, толкова по-хубава музика. Искаме природа, не искаме бетон! Дано по-скоро спрат да застрояват планината и морето тези, алчните хора…

DJambore.com: На закрито също чуваме, че ви се получава. Най-готиното парти, в което сте участвали напоследък?

Тъпани И Гайди

Бъни: На рождения ден на концерти.бг в Mixtape 5 стана голям купон! Беше един от най-яките ни концерти. На фестивала Узана поляна също стана магия – всички бяхме като едно, нещо като транс се получи, абе тия неща не са за описване, а за изживяване.

DJambore.com: Разкажи ни повече за Гуча и за участието на оркестъра на Kristijan Azirović там? Мислите ли, че подобен фестивал може да се организира и в България?

Бъни: Оркестърът на Kristijan Azirović ни впечатли с това че и те, като нас, свирят народната си музика с много любов и от сърце. Личи си, когато някой е изкуствен в това, което прави и когато е вътре на 100% и е истински. Те са истински. И ние също. Нашият фестивал Гела има много общо с Гуча, идеята е същата. При тях се надсвирват духови оркестри, а при нас гайдари от цялата страна. И двата фестивала подържат и разпалват огъня на народно творчество. Гуча е доста по-мащабен от нашия, чувал съм, че се събират над 600 000 души… За жалост у нас музиката не е толкова ценена, даже не знам ние можем ли да се съберем 600 000 за каквото и да било… Разединението във всякакви отношения е голям проблем.  А на парламента ни знаем какво пише…

DJambore.com: Каква ще е съединителната сила на концерта на 24 януари? За какво да се готвим?

Бъни: Гответе се, ако не ние ще ви сготвим. Както има една приказка, оставете проблемите си на входа, преди да влезете в театъра. Така и ние препоръчваме да се откъснете от всичко и просто да слушате музиката. Оставете я, тя да води. Просто елате, отпуснете се и слушайте. Ако по време на концерта постоянно снимате или си говорите, или пиете много, със сигурност музиката няма да ви хване. Наслаждавайте се на музиката… Много е важно, докато ние свирим, публиката да ни слуша и да реагира заедно с нас. Както във футбола – публиката е 12-ият играч.

Още звуци и мъдрости от Бъни, можете да чуете от записа на предаването Live Music Now по Радио Реакция.

И лайв изпълнение на Тъпани и Гайди по време на партито за 3 години концерти.бг.

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=y7YRRnoB3Bw]