3 години koncerti.bg, 3 хоротеки в 1

Тъпани и Гайди

3 години koncerti.bg, 3 хоротеки в 1

Нечуваното и невижданото се гледаха и не се чуваха.

На 19 декември хоротеките (дискотеките за хорà) бяха празни, защото всички бяха на хорото в Mixtape 5 по случай рождения ден на koncerti.bg.

Хорото поведе Митко Таралежков. След като накара вятъра да поспре, за да запалим цигарка, продължи, сякаш наужким, да ни приканва да отидем на море през януари.  И така небрежно накара публиката да подскача и да си припява па-рам-пам-пам-рам.

Темпото малко се забави с Beatbox-а на групата Попара. Хората си се поклащаха в такт с ритъма и въздействието на баса, но изведнъж всички се хванаха за ръце и рипнаха на хорото. Все едно всеки продължи да си върти чупките, които си правеше преди самостоятелно, обаче този път в едно, заедно с цялото хоро, което оживя. „Оратница” бяха виновниците за това.

Някой влезе из отвън и каза „Ей, да знаеш в другата зала колко яко черно парти има…” Християн сякаш чу тези думи и напук спря да свири на кавал и започна да рапира. Публиката изригна под микса от рапирането на фона народна музика. Нечуваното и невижданото се гледаха и не се чуваха. Къде се чуло и видяло: диджериду и кахон да свирят с кавал, който рапира и за капак на сцената да излезе Павлин, облечен в народна носия? Краката даваха живот на народните ритми от миналото, а брейкърските движенията на тялото му даваха ръка на настоящето. И както се знае, от нашенското по-Юбаво нем-а-а-а, от Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема и от София по-големо нема…

Родопските гайди гостуваха У Шопско в Mixtape 5. „Тъпани и гайди” заедно с „Оратница” ни  припомниха, че традициите и народната музика са живи. „Да живее България” извикаха „Тъпани и гайди” и препълнената зала запя „Радецки гордо плува над златни вълни…”. Разбира се, за гайдата няма граници, дори когато класическите ноти на операта „Травиата” звучат тържествено. Вдигнахме наздравица за „Честит трети рожден koncerti.bg!”. Хоротворно…

[flickr_set id=“72157638877407375″]