5 Години Тъпани и Гайди

Тъпани и Гайди 11 септември 2015

5 Години Тъпани и Гайди

И ако си мислите, че да изтръпнеш от главата до петите е метафора, е не е, защото ми се случи миналата вечер в „Маймунарника” на „Тъпани и гайди”. След като пропуснах народните събори и гайдарски надсвирвания тази година в Гела, Рожен и Копривщица, най-накрая бях на точното място в точния момент.

Още преди изпълнителите да излязат на сцената се случва нещо необичайно в „Маймунарника” – хоро се извива със сложни, ситни стъпки пред сцената, а жени в народни носии прехвърчат насам-натам. Не след дълго и „Тъпани и гайди” се появяват на сцената, облечени в автентични родопски носии и калпаци на главите. Не ги бях виждала в такава светлина, но днес имат рожден ден. Стават на 5 години и са облечени подобаващо – в най-официалните си дрехи.

horheМислех че „Тъпани и гайди” няма с какво ново да ме изненадат, защото съм била много пъти преди това на техни концерти, но те надминаха всичките ми очаквания и ме накараха за пореден път да се удивя. Още преди да е дошла кулминацията на изпълнението, една приятелка ме дръпва на хорото. Мисля си, че ме кара да водя, а аз не мога. Да, оказвам се права, но в крайна сметка се озовавам, играейки право хоро в гората. Да, „Маймунарника” се намира в гората. За съжаление паленето на огън е забранено и не можем да накладен огромни пламъци. За сметка на това на сцената изкача мъж, жонглиращ с огъня. Поят се върти в ръцете му с ритъма на гайдите.

За рождения ден на „Тъпани и Гайди” е дошъл и родопският певец Димитър Керемедчиев. Той започва следващото си изпълнение с песен, в която се пее Кольо, Кольо, а аз чувам „Коньо, коньо” и се помислям за песента „Коньо, коньо, хранен коньо”. Мислите ми отлитат някъде към Родопите, където коне търчат и пауни форкат. И докато в главата ми все още фучи родопски вятър, на сцената профучава Печенката.

Бийт бокс с народна музика, гайди, кахон, диджериду накараха публиката да избухне. Иска ми се да съм облечена в кюстендилската ми носия и аз да фуча, но оставам тази идея за dress code за следващия път и отлитам в нощта с остатъчни тръпки от родопска магия в петите и ушите.