Sofia Live Fest Golden Rings

Sofia Live Fest Golden Rings

Понеделнишки си четем (а не се снимаме за) пресрийлиз със заглавие „Първото издание на Sofia Live Festival приключи успешно“, усмихвайки се и опитвайки се да се съберем след емоционалния Sofia Live Festival 2021.

Та, четем с разбиране (текстът в италик е от официалното прессъобщение, а този, изправеният – от неофициалните ни спомени)…

Най-новият летен фестивал на София, Sofia Live Festival, приключи след 3 дни, 11 концерта, безброй усмихнати хора, незабравими емоции и много настроение.

Въпреки всички предизвикателства на времето и препятствия, с които Sofia Live Festival се сблъска в последните дни преди старта си на 18-ти юни, можем смело да заявим, че първото издание на фестивала беше успешно. Това стана факт благодарение на неуморната работа на целия екип, който стои зад фестивала, но и благодарение на всички вас, истинските фенове, които станахте част от най-новото градско събитие. Двете вечери в Sofia Live Club и последната на Колодрума бяха вълнуващи, емоционални и даващи надежда за един добър рестарт на музикалния и културен живот в столицата.

Ден 1

В първата вечер на фестивала на сцената в Sofia Live Club се качиха Мила Роберт, Druga Planeta, Стругаре и Жлъч, Григовор, Гена.

снимка: Павел Коев

Боксовият ринг е силно нажежен в петък вечер, след като фестивалът Sofia Live Fest бе преместен заради прогнозите за дъжд от Колодрума (Борисовата градина) в Sofia Live Club. Въпреки че на закрито трябва да е сухо, не е баш така. В края на на всяко изпълнение и артисти, и фенове са мокри до кости заради силна екзалтация от сценична манипулация.

И докато си мечтая за глътка свеж въздух, Стругаре изскача гол до кръста с гащета за бокс. Явно е знаел, че сцената ще е нажежена или така си ходи. По и без принцип. Няма смисъл да се чудя, може просто да го питам. Въпросът ми е осуетен, защото докато се опитвам да се добера до Стругаре, на сцената излизат Жлъч, Григовор и ГенаСкоростната кутия превключва и цялата публика е на 6. Очаквано избухване. По-напред са яки фенки, които се опитват да привлекат вниманието на някого от тримата (все едно на кого) върху себе си. И диалогът се получава. И от сцената не повръщат, а отвръщат на предизвикателството, въдворявайки Ред.

Ден 2 

Снимки: Павел Коев

Les animaux sauvages, ПИSТАМАШINA и Анимационерите белязаха съботната вечер с качествена алтернативна музика и силно емоционални изпълнения, които някои от феновете нарекоха „Сбъднахте една мечта“. Истинска наслада за ценителите на класното ъндърграунд звучене.

Les Animaux Sauvage. Както винаги, стилно подправени, с дрехи прилепнали и шапки бомбени. Не им пречи, че е жежко. Пистамашина обаче разчитат на вентилатор, който внася прохлада зад маските. Въртележката остава в историята и отстъпва място на Анимационерите. При тях винаги нещо се е случвало или е трябвало да се случи. Така и покрай ковидността, поканата да свирят на Sofia Live Festival им идва, като дюшеш… Ясно, и тая вечер ще сме на 6-ици.

И аз се чувствам сякаш съм ударила шестица от тотото. Започвам да си куфея.  Сноубордът си се плъзга със смесването на алкохоли, а наоколо клипът на Карам като луд направо си се подкарва… Филм под лайв таван, предусещане за откритото неделно небе.

Ден 3

снимка: Гро Гео

Кулминацията беше в неделя, когато слънцето взе превес и всички предпоставки за истински фестивален дух бяха на лице, а ние не се поколебахме да го създадем. Под открито небе, на Колодрума в Борисовата градина, първи на сцената се качиха младата банда hug or handshake, които със страхотен заряд и безкомпромисно звучене изсвириха дебютния си албум за първи път на живо.  След тях огненото момиче Керана и нейните космонавти разгорещиха още повече емоциите на публиката.

Когато дойде ред на емблематичните и много обичани Phuture Shock, събрали се след повече от 10 годишна пауза, специално за Sofia Live Festival, доза позитивност и слънчева енергия, в комбинация с грууви ритъм завладяха мигновено феновете. Все още екзалтирани от изпълнението на Phuture Shock, публиката посрещна хедлайнерите на вечерта Hayes&Y, които взривиха публиката и закриха подобаващо първото издание на Sofia Live Festival – най-новият фестивал за градска култура и музика в София.

Уморени, но безкрайно щастливи и изпълнени с надежда гледаме напред и вече мислим за Sofia Live Festival 2022…

Под слънцето, хората придобиват цвят.

Дочувам разделение на отбори. Ягоди и Ябълки. Едните скачат за Керана, другите – за Phuture Shock. Избирам бъдещето (това НЕ е предизборна агитация, а предсценична), защото явно просто няма предишно. Някои звуци са вечни.

hug or handshake or Hayes&Y? Е тук вече се затруднявам. Но накрая спирам да се питам защо, а просто ги прегръщам…

снимки: Ив Ив, Гро Гео, Павел Коев