SEE GUS GUS BY THE SEA

SEE GUS GUS BY THE SEA

Всичко се върти. Животът, Времето, Хората – всичко се променя. Живеем във времена, в които ако закъснееш малко, това може да се окаже фатално за теб или за някой другиго. С музиката е същото – развива се ежесекундно. Прогресивно и регресивно, субективно или паралелно, според нещо друго, което е било началната точка на крайната цел… Хората, също не отстъпваме на тази величина. Развиваме се различно. Паралелно със средата, условията, желанията и избрания път към желаната крайна цел…

Някои неща се случват сега, други предстои да се случат. Всяко едно е за сметка на друго случващо се. Родната действителност и различната степен на информираност, успяват да ни забавят в едно, но и да ни изстрелят в друго естество. Новото е добре забравеното старо и обратното. Въртележката на Живота.

Преди повече от 20 години в Исландия се заражда групата Gus Gus. Първоначалната идея била да правят авторска музика за филми, но по-късно се преродило в нещо съвсем различно и ново, далеч от изначалната им представа. През годините съставът им придобива различни измерения, идеи, възможности, но някак си тази вярна частица за правилното съотношение, на нещата които правят-остава вярна самите тях, както и те на нея.

Надигравайки трансформациите на времето и самите тях, Gus Gus успяват да демонстрират нещо, което всеки път е различно. Различно от първоначалното им желание и представа, какво е трябвало да направят и това, което се случва в сегашно време. Едното не би било възможно без другото, а Другото е онази прашинка, която ги държи заедно. Звученето им никога не може да се сбърка, веднъж чуто. Всеки път е различно и навременно, показващо ти това, което си очаквал и всичко, което може би не би трябвало да очакваш от тях

Третата им визита в България бе на различно място от първите две в София. Място с достатъчно пространство и шир, което може да побере необятната им музикална интерпретация бе Морето. Приютени от „Градина” и нейният Kite bar, Gus Gus бяха в двойно по-малък състав, от предните две посещения. Днешният вариант на групата е от два атома- Daniel Ágúst Haraldsson и Birgir Þórarinsson, които са неразделна част от формацията и може да се смятат за нейно ядро. Симбиозата между тях е неразривна част от идеята на целият авторски колектив допринесъл за днешния резултат.

Успяващи да извадят най-дълбокото, съкровено и дори срамно за за някои, Birgir и Daniel показват, че няма нищо лошо да си това, което си-каквото и да е то. Без задръжки правят това, в което са най-добри-премахването на стилове, граници, разделения и всичко онова, което кара хората да се отдалечават едни от други.

Сякаш от друго измерение, скандинавската им природа ги довежда до родното Черноморие. Лъхащи на бъдеще, започнало преди 20 години, неспряло за миг, без да гледа назад, то ги водело отново и отново до нови хоризонти. Lies are more flexible е името на новият им албум, който откри пред нас съвсем различен подход на музиката им. нов хоризонт.

Този път Гъсокът бе някак по-прибран музикално, без много лирични отклонения. Загатващ за предишното, което води до днес, а бъдещето е за утре. Концентрирани и държащи линията на времето в техните ръце, започнаха да изграждат една препратка „отзад-напред и обратно”. Смесвайки новите и старите в едно общо звучене. Съвсем небрежно показващо една размита времева линия. Даже сякаш пясъкът падаше нагоре, компенсирайки, за стремглаво слизащите персеиди-сякаш бързаха да не изпуснат някой звук.

Gus Gus -ът проговори на всички езици, задълбаваше във всеки по нещо. Песъчинка, която да остане там и да го промени, поне за малко. Идея родена преди повече от две десетилетия, растяща до днес, с мисията за едно по-добро бъдеще. Универсалната истина, кодирана в сложна бинарна система от звуци. Представление, сякаш от филм, но „камерната сцена” е пред теб, а ти си „отвореният край”. Краят, с който избираш как да посееш едно друго Начало…

снимка: Съвременни бохеми/ Contemporary bohemians