GusGus live in Sofia

GusGus

GusGus live in Sofia

За първи път у нас чухме исландската банда GusGus… Трудно се впечатлявам, но след края на концерта се чувствах все едно съм се разделил с най-голямата си любов..

снимки: Contemporary bohemians

Intro: За тези, които не знаят GusGus са институция в електронната музика. Бандата се формира през далечната 1995 г., в скандинавската столица Рейкявик, като филмов колектив, създаващ саундтраци. Не след дълго, към тях се присъединяват много други музиканти, текстописци, певци и продуценти, които я оформят в днешния й вид. GusGus e eдна от най-влиятелните, опияняващи и харизматични електронни групи на нашето съвремие. Крайният състав на групата е от четирима експериментатори – Birgir, Daniel, Hogni и Stephan, които без да се съобразяват с никакви норми, разбиват всички табута и сливат техно, хаус, соул и иновативно-ексцентричен поп, за да създадат изцяло собствено звучене, което не може да влезе в рамка.
Подкрепа от българска страна за първия им концерт в София ще окажат The Science, подгрявайки с лайв проект. Дуото има за цел да разчупи клишетата в „българския ъндърграунд“ с тяхната Вселена от звуци, обединени и модулирани от мистични вокали и духови инструменти.

(ще се опитам да направя нещо много трудно – да пресъздам вчерашната вечер)

The Science… Часът е много малко преди 21:00, а аз вече успях да объркам пътя. За щастие една мила дама, разхождайки кучето си, ме заведе до студио Орфей. 

Вече съм пред входа. Нетърпеливо допушвам цигарата си и се нареждам на опашката, която изчезва мигновено в сградата, приличаща на СОЦ цех за нещо си. Навлизайки все по-навътре, обстановката започва да се избистря. Намирам се в нещо като хале-студио за телевизионни предавания. На места се виждат „зелените“ стени. Изолацията по тавана е от нещо като стар мокет… Oбщо взето едно много алтернативно и различно градско място, скътано зад „Интерпред“. Залата е изпълнена почти до краен предел – много приятна изненада, имайки предвид, че е четвъртък. В разгара на своето live изпълнение са The Science. Музиката, която ни предлага българската група е на пръв поглед безпорядък от изключващи се шумове, но всъщност всичко си е на мястото. Звуците се наслагват един след друг в една безпорядъчна перфектност, оживени от мистични лайв вокали и обединени от звуците на една малка флейта. Красотата на непознатата и трудно смилаема експериментална музика.Изпълнение, което си заслужава да се усети.
(организаторите бяха така добри да ни предупредят, че са възможни забавяния от 15 до 30 минути… Така и стана…)

Часът минаваше 21:30. The Science тъкмо приключиха тяхното изпълнение и бе време за шоу, но не съвсем. Музиката спря, зазвуча нещо на заден фон, насочиха към нас бели прожектори, за да не се вижда какво става на сцената, а ние зачакахме. Времето, в което да намерим другари, да вземем по питие, да пушим по цигара… Общо publicвзето – свободна програма. След двайсетина минути чакане, прожекторите светнаха… Всички почнаха да викат, да пляскат, да свирят – пълна еуфория. И пак нищо, никой не се показва на сцената… Играеха си с нас. Искаха да ги повикаме. Публиката бе объркана… Мислехме си, че отново има проблеми. Лека-полека халето започна да кънти от викове и ръкопляскане. Всички стигнаха до извода, че ще трябва да си заслужим появата им на сцената. Изминаха няколко минути в бурни нечленоразделни звуци… И отново… мрак. Всичко изгасна. Възгласите се засилиха още повече. На сцената се прокраднаха два силуета… Едно… две… и GusGus зазвучаха с пълна сила. Първото им парче започна да ни обрисува картинката на тяхното необяснимо звучене. Нещо като tech house, нещо като techno с поп елементи. Публиката започна да танцува, а не само да слуша. След като свърши интрото им, на сцената доприпкаха и двамата вокалисти. Бандата изглеждаше като извадена от „стар филм от края на 80-те, със скандинавски рейв привкус“. Външният вид отговаряше напълно на звученето им. Вече картинката доби завършен вид – двама ди джей, правещи аналогов live, двама вокалисти, един, от които модулираше гласовете им в реално време… Нечувана симбиоза между електронна музика и песен. С всяко следващо парче успяваха да ни разкажат различна приказка. Приказка за Любовта, приказка за Отминалата любов, приказка за Щастието, приказка за Приятелството… Приказки за живота или музикални разкази. Атмосферата, която създадоха, не може да се опише. Музиката бе невероятно въздействаща смесица от техно, хаус и soul с едно много танцувално, на моменти леко агресивно, модернистично-old school звучене, съчетано с поп вокали на живо. Цялата обстановка на сцената ми навяваше асоциации за „осемдесетарски скандинавски техно мюзикъл“, изпълващ ме със заряд, генериращ неспирна усмивка и чиста доза щастие и любов.

GusGusЗамаян от „хормона на щастието“, не си бях поглеждал телефона от началото на GusGus. По програма всичко трябваше да свърши в 23:00 часа. Часовникът показваше 23:30… Тогава ме обзе неистово чувство на страх, че ще свършат всеки момент. Всяко следващо парче беше все по-пленяващо и космическо, а те не свършваха. Излязоха да се покланят групово, после се нареждаха по местата си и ни „почваха“ от начало. Бяхме в машина на времето, връщаща ни назад и изстрелваща ни напред, в небитието на Космоса. Щастието можеше да бъде „разрязано с нож“, всички бяха в транс. Вокалистите изпадаха в необуздани танци, всички се изреждаха на микрофона, уверявайки ни, че ще се върнат пак! За съжаление всяко нещо си има край… Отново погледнах часовника си и часът минаваше 00:15, а те едва сега казаха “This is the last one”. Това е скандинавският манталитет – закъснение от 15 минути е компенсирано от 1 час и 15 минути.
(адски трудно ми е да пресъздам почувстваното вчера… Няма как да обясниш необяснимото)

Outro: Затваряйки очи, точно в този момент, единственото което виждам са меки и топли цветове, необяснима емоция и топло чувство в гърдите. Ето това направиха с нас GusGus вчера! Със силна доза абстиненция чакаме следващи събития от този ранг и нека нашите исландски приятели се завърнат по-скоро!

Благодарим на всички Ви!

GusGus Live, Sofia, 11.12.2014

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=BoGZ2BLREOg]