SEA DANCE 2017 Inside Out

SEA DANCE 2017 Inside Out

Беше ли на Sea Dance – а, последния от четирите фестивала организирани под общото име Exit през 2017 година?

снимки и текст: Антон Христов

Още с пристигането в Черна гора (Будва) ни посрещна хубаво и слънчево време, температурата през целия ни престой беше над около 40 градуса, а влажността на въздуха беше немислимо висока (Емо Чолаков не ни беше предупредил за това 😀).

Дойде време и за първия от трите фестивални дни на Sea Dance 2017 г. Тази година организацията беше меко казано перфектна – от автобусите, извозващи денонощно хората от Будва до Jaz beach (1,50 евро в едната посока; разстоянието от Будва до Jaz beach е около 7 километра) до хората, грижещи се за прес зоната. Влязохме бързо и започнахме да обикаляме около различните сцени, за да видим, какво и как се случва. Трябва да отбележа, че тази година фестът бе намален драстично, като пространство (може би около 2 пъти по-малък от предните издания), всичко беше по-малко. Главната сцена също беше в умален размер. Имаше много малко места за ядене – общо 4, съответно там се виеха огромни опашки и се чакаше буквално с часове, но за сметка на това барове за напитки имаше бол.

 

Освен хедлайнерите на фестивала (John Newman, Fatboy Slim Sean Paul & Mahmut Orhan), останалите артисти не бяха толкова разпознаваеми и съвсем спокойно може да се каже, че си бяха ъндърграунд, което е добре, защото понаучихме доста нови имена.

След тях дойде и моментът да излезе първият хедлайнер на Sea Dance, а именно John Newman. Зачакахме във фотопита, първите три реда пред оградата буквално бяха заети само от жени, тук-таме се мяркаше някой мъж, седящ до дамата си. Първи се появиха беквокалистките и клавиристът, а след това и другите музиканти. След като и барабанистът на бенда изскочи на сцената, започна интрото под шумните крясъци на тълпата.

John Newman се появи с асансьор, излизащ изпод самата сцена на един подиум високо над всички други. Както сме свикнали да го гледаме облечен с елегантен костюм, той не спря да подскача и тича по цялата сцена, танцуваше почти през целия концерт, изпълнявайки характерните за него стъпки, а бендът следваше всяко негово движение… Беше перфектно – като сценарии на добър филм. В последните няколко изпълнения той взе флага на Черна гора и на една стойка от микрофон го заби на сцената. Това накара тълпата да крещи още по-силно. Той излезе на няколко биса, а публиката искаше още и още. John Newman събра цялата си банда на сцената и всички заедно се поклониха няколко пъти под аплодисментите ни, за финал каза Благодаря ви Sea Dance, не ви казвам сбогом, а ви казвам чао до следващият път.

Вторият ден на фестивала започна с малко по-хладно време и по-силен вятър, но това не пречеше на никой, а дори беше облекчение след горещините, които ни посмазаха през останалите дни. Бяхме в нетърпеливо очакване на единствения Fatboy Slim. Преди него на мейнстейджа организаторите бяха подканили сръбската дижейка Aleksandra Duende, Която направи подобаващо добър Deep & Progressive House сет за подгряване на Fatboy. Малко след като тя приключи, роудитата на феста изкараха разпознаваемата маса на Fatboy Slim с камерата в единия ъгъл и светлините загаснаха. На видеостената се появи театрална завеса и интрото започна. Минута след това, в обичайния си вид – с дънки и хавайска риза, се появи и ТОЙ: FATBOY SLIM, усмихнат и ръкопляскащ на хората дошли да го слушат.

Изведнъж в тълпата се появиха десетки усмихнати човечета (запазена марка на изпълнителя) и сетът му започна! Докато бяхме във фото пита, той няколко пъти изтича от единия край на сцената до другия, за да поздрави всички, след това легна под диджейската маса, замаха на фотографите и публиката пред него. През цялото време валяха хитове (в ремиксирани версии), както и много други популярни и яки тракове на големи изпълнители. Всички песни в сета на Fatboy бяха негови ремикси и меш ъпи, в оригинал пусна само Jump Around на House of Pain и Smells Like Teen Spirit на Nirvana. По време на тези две песни имахме чувството, че сме във въздуха, защото се беше събрала огромна тълпа от хора и всички подскачахме като един. Изобщо сетът му беше прекрасен, но твърде кратък за удоволствието, което изпитваш, докато го слушаш. След „краткото“ време от близо 2 часа, театралната завеса се появи отново и всичко и всички приключи(хме)…

Третият ден беше осеян от доста по-масивни проверки на целия фестивал, включително от полиция и жандармерия (най-вероятно заради присъствието на огромен брой тийнейджъри дошли да чуят Sean Paul). Този път подгряващи бяха: черногорците от Котор Who See и сръбските рапери Bad Copy. И двете бадни бяха много добре подготвени и явно доста познати на местната публика, защото мейнстейджът беше пълен от рано и всички се кефеха и пееха и с двете групи.

След като Bad Copy приключиха сета си, хората зачакаха хедлайнера за вечерта – Sean Paul. Той трябваше да излезе в 00:20, но организаторите обявиха във Фейсбук, че сетът му ще се забави с час и ямаецът ще излезе в 01:30. Когато разбраха за забавянето, всички започнаха трескаво да тичат наляво надясно кой за бира, кой до тоалетна… В този момент се радвах, че бях в прес зоната, намираща се до мейнстейджа, защото в 00:40 започнаха да пристигат бусовете с групата и Sean Paul, a тълпата все повече се буташе отпред.

Стана 1 часа и с колегите се заредихме да чакаме изпълнителя на сцената. Хората започнаха да се изнервят и дори да освиркват, но точно в този момент (половин час по-рано от обявеното закъснение) бендът излезе и започна интрото. Освен групата на сцената се появиха две пищни и знойни мадами. Танците се почнаха и след минута излезе MC-то на ямайската звезда, поздрави хората и попита: Готови ли сте за парти Sea Dance? Хората, естествено, отговориха с викове и аплодисменти. Малко след това, облечен в жълто черно камуфлажно горнище, черен панталон и жълти обувки, (да не пропуснем и огромния ланец, висящ на врата му), на сцената се изпъчи Sean Paul.

През цялото време той поздравяваше всички мацки, дошли да го слушат. Sean Paul засипа публиката с хитовете си – и стари, и нови. Почти в края на концерта музиката спря и той попита всички: Заведохме ви до Австралия със Sia, бяхте в Испания с Enrique Iglesias, искате ли сега да ви откараме до Ямайка? Публиката отново избухна и се удиви от няколко нови трака (по негови думи, изпълнявани на живо за първи път). Сцената избухна в конфети, ефекти и осветление, и… Всичко приключи доста бързо с няколко поклона на сцената.

След Sean Paul доста хора си тръгнаха, но други дойдоха и на мейнсдейджа остана същото мазало от народ. Беше време да започне и вторият хедлайнер на вечерта – Mahmut Orhan. Популярният напоследък турски диджей излезе в добро настроение и леко притеснен, 24 годишният продуцент, поздрави и започна с най-големия си хит Feel. Сетът му по мое мнение беше прекрасен и много добре надграден, предлагащ различни стилове от електронната музика. Присъстваха и много известни хитове в различни ремикси, дори пусна микс на заглавната песен на сериала Game of Thrones.

Та, това беше тазгодишният Sea Dance, искрено се надявам този фестивал да просъществува и другата година да бъдат поканени повече артисти познати на хората, за да може да се завърнат предишните мащаби на феста.