Поглед в огледалото със Sen I

sen i

Поглед в огледалото със Sen I

36 години след като Боб Марли успява да изпълни световната си мисия само за 36 години, се срещнахме със Sen I, за да се потопим в отражението и на българската реге сцена.

Кaква е историята около лейбълa Roots Rocket? Кои са Root Souljah? До къде е стигала родната реге армия?

Историйки за миналото, настоящето и за наближаващия концерт по повод 72 годишнината от раждането на легендата….

Поемете си дълбоко въздух, защото след 3, 2, 1 се гмуркамеееее…….

Алекс: Хей, хеей, много ми е приятно! Радвам се, че откликна на поканата ни, да си поговорим за Bob Marley Earthday | club *Mixtape 5* (A side). Но преди това, би ли ми разказал малко повече за Roots Rocket? Кога? Къде? Как? 🙂

Sen I: Малко са преплетени нещата. Roots Rocket, Root Souljah. Всъщност Root Rocket беше първата ни идея за името на първата реге група Root Souljah. След това стигнахме до този вариант и решихме, че Roots Rocket ще остане името на лейбъла, като една по-голяма идея обхващаща не само групата, а и появяващите се покрай нея артисти, с които работим и които подкрепяме. Вече може би 12 години откакто започнахме. 2005 беше това паметно лято, когато направихме първия по-голям реге концерт на сина на Боб Марли в България – Джулиан. И прясно вдъхновени от лудницата, която ни спретнаха, след първото ни по-сериозно пребиваване на Иракли, се върнахме супер заредени и започнахме българската реге експлозия.

Кои?

Бяхме с моите приятели – Алекс и Цецо. Това всъщност е основното ядро на Root Souljah, към което скоро след това се присъединиха още хора – Dеаzее crew, които бяха Zafaya и Дицата, след това дойдоха Фламбето и Санди на бас и барабани. И вече започнаха живите изпълнения. Включиха се Яшата, и ключовата ни брас секция… След което имаше разни промени. Jahmmi Youth се появи на хоризонта, и влезе в Roots Rocket скоро след това. И от тогава, мисля че е по-известно какво се случва. Направихме Roots Rocket band малко по-нататък… Появиха се още доста изпълнители – NRG D, Samity, Мерудия… Mоже би ще пропусна някого, защото те вече не са малко. Това е общо взето началото. Основният корен даде своите плодове, което може само да ни радва.

 

Тоест първо сте били като група хора, обединени от идеята, след което се е появил и лейбълът?

Всъщност още преди да влезем в регето, сме имали други музикални проекти, специално с двете момчета, които споменах по-рано, съоснователите на Root Souljah. Единият е собственик на звукозаписно студио в Balkanton, професионален музикант от музикалната академия и тонрежисьор, така че той си беше в бранша още преди да се случат нещата с Roots Rocket и Root Souljah. Това за нас беше още един бонус, който ни помогна да избухнем от самото начало и като звук, което е нещо доста съществено и мисля, че това изненада приятно цялата аудитория.

В началото как беше реге сцената. Имаше ли достатъчно реге фенове?

Паралелно с нас или може би малко преди това, се беше заформила и DJ-ската организация Zionlionz, поне това са моите впечатления… Имало е и още хора, които.. имаше някакви такива разисквания и спорове, не искам да ги наричам спорове, но лични мнения… Нали всеки иска да е първи, пионер и т.н… Аз обаче гледам да избягвам да се вкарвам в такива филми. За мен е важна музиката, посланието, това, което показваме да стоим зад него, оттам нататък, кой е първи, втори времето ще покаже и хората го разбират. Но да се върнем на въпроса ти.

Със Zionlionz започнахме да правим заедно партита и специално с Kappa Irie, който вече беше направил първия български реге-раста ориентиран сайт – RastaCult. Там се появи първото онлайн представяне на групата. Беше в този сайт. За съжаление, мисля, че вече не се поддържа, но по онова време беше основната гара за всички раста и реге фенове във виртуалното пространство. И имаше вече последователи. И точно покрай този концерт, на Джулиян Марли, се запознахме с Кирчо и оттам нататък продължи нашето ползотворно сътрудничество и приятелство.

Определено имаше силен… бум, ха-ха, усещаше се доста хайп в началото. Първите една, две години… три може би… После имаше спадове, отново възход… Но да, регето в България е малко непредсказуемо, high tide over low tide е положението. Важното е да сме на вълната. Къде ще ни отведе, това вече е интересното.

Какво стана с Root Souljah? Къде се загубиха…

Там също явно се наложи да преминем през известни трудности, но с две думи с Root Souljah от 2010-2011 прекратихме съвместна работа и това е първия концерт, който ще е от шест години насам. Междувременно лансирахме Roots Rocket live band проекта и направихме повече солови неща в лейбъла, появиха се и Rebelites. Това беше в този период на последната петилетка. Root Souljah беше началото, 5-6 години, след което този проект беше замразен. И сега за огледалната година отново се събираме.

За рождения ден на Боб Марли… През 2011 забелязвам, че след партито в България, сте имали участие и в Гърция…

Бяхме там, да. Бяха ни поканили. Имаме балканска връзка там, в Солун. Доста пъти сме ходили и да, единият беше точно на тяхното празненство по случай рождения ден на Боб Марли и беше супер яко събитие. Тогава се запознахме и с Jahcoustix, с когото после се случиха и допълнителни колаборации. Беше доста силен концерт. Бяхме общо взето всички по-активни вокали тогава с Jahhmi, Zafaya, NRG, Kin Dread беше селектор… Доста силна година, да, хубав спомен ми припомни… Но да, в Гърция сме били няколко пъти и с Root Souljah и с Roots Rocket. Последните години, откакто имат повече проблеми, някакви кризи и не знам какво точно се случва, не сме ходили често, но имаше период, в който точно 2009-2012 много хубави неща се случиха и направихме стабилна връзка там.

Иначе и аз от 2011, според сайта на Roots Rocket, забелязвам че се е случило първото парти за рождения ден на Бобеца…

Да, Mixtape тъкмо беше отворил. Беше на няколко дена. И преди това имаше такава традиция, но от тогава започна да се превръща в голям празник и всяка година така върви. През единия уикенд е рожденият ден на клуба, следващият е Marley Earthday или дори на следващия ден… зависи от календара. Точно сега, като носих плаката за събитието в бар Петък и момчето ми каза „Е-е-е-е така си го спомням, точно от началото си започна и си се запази този трибют.“

Хубаво е, че наистина си го правите всяка година и не се отказвате… И го правите с любов…

Има защо, надявам се. Макар и за момента да не е голяма сцената. Поне колкото ми се иска да бъде… В крайна сметка идеята на тази култура е обединението, така че предпочитам да избягваме делението на различни суб култури, жанрове и течения, защото въпреки че това има своята логика, може неусетно да ни вкара в капана на изолация и отчуждение едни от други, а нашата цел е съ-един-е-ние. Също така, напоследък рожденият ден на Боб Марли се отбелязва на все повече места в България, не само в София, което е доста позитивен факт.

Забелязвам, че от началото до сега, винаги постерите ви за събитието са уникални! Винаги присъства портретът на Боб Марли, но това не е просто портрет, а винаги е различно разчупен. Кой стои зад тях?

Различни хора са, но никога не съм удрял греда. Явно Бобеца си знае към кого да се обърна и винаги визиите са много силни, за което благодаря на всички артисти, които са споделили своя талант за тази важна част за едно събитие. Тази година това го направи Йоан, който е от графити крюто L.O.V., известeн също като Това е неговия скрит реге псевдоним, защото той е много скрита реге лимонка, въпреки, че в момента го виждаме само на някакви дъски по планините. Тук още едно яко съвпадение имаме, че неговият рожден ден е на 10-ти февруари. Случаеност?

Кажи ми сега, какво точно ни предстои на Bob Marley Earthday 2017?

Опитвам се да вкарам идеята за обединение, следвайки едно от основните послания на самия Боб Марли. И винаги отправям покана към всички които знам, че биха могли да откликнат.

А тази година за първи път с цял сет ще излезе Волен Милчев, което ще е новото нещо, което не се е случвало до сега. Група специално събрана за трибюта. Ще издам малко от тяхната концепция… Идеята им е да са максимално близо до оригиналните версии на Bob Marley and the Wailers, в най-чист roots вид, в който ще представят доста от най-големите му хитове. Другия лайф сет, който споменахме ще е на Root Souljah, там няма да е толкова стриктен трибюта, ще има и песни на групата, live dub от Samity… Но да не издаваме всичко. Ще има още включвания в лицето на Kin Dread, също така Zionlionz ще имат силно представяне, както традиционно всяка година на това парти ще се включат Upliftah, NRG D, Irie Bear от Rebelites и гласа на Zionlionz – Kappa Irie, ще има и още изненади естествено…

Откъде можем да си купим билети?

Предварителна продажба на ticketlogic.bg и в деня на събитието ще има по-евтина оферта, до 22 часа който успее да стигне до Mixtape 5.

Големи благодарности към традиционния ни партньор от OCB и Rasta Legal. Ще има интересни продукти на конопена основа от BioNauts, които ще ни представят новата мега билкова продукция, с която ни изненадват всеки път и това винаги е доста приятно.

Така, че стягайте скафандрите и ви чакаме в реге ракетата на 10-ти в Mixtape5!

Посланието…

Ще споделя един съвет от погледа на изминалите години, който бих дал на по-младите изпълнители и на хората, които се занимават с музика. Това е нещо наистина супер силно и много важно, но не бива да се превръща според мен в някаква цел самата сцена. Сцената е по-скоро една кулминация на това, което преживяваме и постигаме в живота. На нея показваме същността ни. Но границата е много тънка, и когато това нещо се превърне в показна същност и суета… тогава всичко се срутва, според мен. Това бих посъветвал всички изпълнители, да внимават с тази граница, защото изкушенията дебнат на всеки ъгъл и много лесно може да се подхлъзнем. Е, никой не е безгрешен, и прекалените светци също не са оферта, но все пак е хубаво да имаме някакви насоки в живота, които ще ни помогнат да вдигаме нивата по-бързо.

 За феновете…

Нещо, което много често казвам. Обичайте се и си помагайте. Хубавите резултати няма да закъснеят.