Вино, любов и една сбъдната мечта с Пласидо Доминго

Вино, любов и една сбъдната мечта с Пласидо Доминго

Казват, че февруари е месецът на виното и любовта и трябва да сме или влюбени, или пияни, или най-добре и двете. Според мен обаче, поне този февруари и поне по нашите ширини, е месецът на Пласидо Доминго.

А е неговият месец, защото през първата половина сърцата на почитателите на класическата музика тръпнеха в очакване на концерта му, а през втората щастливците, слушали го на живо, ще продължат да споделят и припяват на изпълненията му.

Признавам си и аз продължавам да си тананикам и да виждам пълната зала на Арена Армеец, скочила на крака още преди да е чула и една изпята нота. Усмихвам се дори и сега, пишейки тези редове. Не само, защото съм слушала на живо един от тримата велики тенори, а и защото няма по-красив подарък за деня на виното и любовта от това да чуеш в негово изпълнение „Bésame Mucho“. Мисля си, че дори концертът да беше приключил именно в този миг и след този бис, не само аз, но и цялата публика щеше да бъде щастлива и благодарна.

Този край обаче сякаш не беше достоен за Пласидо Доминго. Или поне не беше достоен за край на двучасовия концерт с изпълнения от „Бал с маски“, „Риголето“, „Веселата вдовица“, „Магьосникът от Оз“ в компанията на прекрасните дами Микаела Оесте и Вирджиния Тола и музикантите от оркестъра на Софийската филхармония. След още няколко биса и изпълнение на песента „Гранада“ великият тенор избра да плени завинаги сърцата на българските си почитатели с най-неочаквания край. Заедно с Микаела Оесте и Вирджиния Тола той поднесе на публиката подарък, който надали някой от присъствалите ще забрави, а именно изпълнението на „Моя страна, моя България“. Последва експлозия от аплодисменти и възгласи „браво“, която вероятно можеше да продължи още поне час, ако тенорът с финес не беше показал, че това вече наистина е краят на концерта. Все пак след две основни концертни части и цял куп бисове, беше време да го пуснем, колкото и да не ни се искаше. Всички обаче се надяваме, че думите „ще се върна“ не бяха само част от песента на Емил Димитров.