NOS Alive 22. We all have a hunger.

NOS Alive 22. We all have a hunger.

Звънко се изтърколи и четиринадесетият NOS Alive Festival, който след 2-годишна пауза пак събра световната музикална върхушка в Лисабон между 6 и 9 юли. А когато приказката завършва с „ЧЕТИРИ дни яли, пили и се веселили“, пренасищането от преживяването е повече от задоволително.

Nos Alive’22 изостави всички присъствали (по непотвърдени сведения, около 55 000 души) преяли и преливащи от музика. За мен удовлетворяващото насищане на всички сетива дойде заедно с изпълненията на Jungle, Fontaines D.C., The Strokes, Stromae (6 юли); Florence + The Machines, Alt-J (7 юли); Royal Blood, St. Vincent, Metallica, M.I.A. (8 юли) и Imagine Dragons, Two Door Cinema Club, Parcels, Caribou (9 юли). Но със сигурност съм пропуснала да опитам нещо вкусно от още над 110 изпълнителя, вихрили се на шестте музикални сцени. Задоволяването на всякакви вкусове се допълваше и от седма сцена, където се изявяваха комедианти.

На фестивал като на карнавал. Освен в съпреживяване на лайв изпълненията на любими групи, тълпите се подмамваха и по всевъзможни игри (направи ми впечатление как хипстъри се бореха за получаване на безплатни дъвки, редейки се на едночасови опашки и впускайки се в нещо от типа на супер шоу Нееееевада – скоба в скобата – повечето бг хипстъри едва ли се сещат за какво става въпрос); гримове, персонализирано заснемане, платформи, пиене, ядене и какво ли още не.

Но да се върна на личното ми музикално „преливане“. От него се разсипват няколко простички и прибързани заключения:

  • няма значение ЕГН-то, а настройката. James Hetfield (на 58) се раздаде на макс за 2 часа и нещо на главната (където гладните поемаха Metallica на талази), а Julian Casablancas (на 43) доказа, че отчаянието може да налегне дори феномен като The Strokes…
  • Florence Welch заслужава Оскар. Следите след живо изпълнение на Florence + The Machine са толкова дълбоки, че всеки един спомен от преживяното събужда рани.
  • умората ограничава мейнстримърите. Две от вечерите на главната сцена към 1 ч. излязоха Alt-J (7 юли) и Two Door Cinema Club (9 юли), а по-голямата част от тълпата ги пропусна. В същото време пиршеството не спираше на Clubbing сцената.
  • много малко от групите обърнаха внимание на ситуацията в Украйна. Единствено Imagine Dragons и M.I.A. излязоха с открити послания за прекратяване на войната.

Впечатленията са лични, а цялостната картинка на фестивала е неописуема, всяка година посвоему, и всяка година с впечатляващ line-up. Така че, подготви се отсега за пътешествие към Лисабон следващата година. Следи Everything is new, за да разбереш кои банди ще се изтрополят през 2023 г. и фейсбука на DJambore.com за още снимки от тазгодишното чудо.