NDOE (DRS): Рапът не се оставя в гардероба, там има молци

funplugged

NDOE (DRS): Рапът не се оставя в гардероба, там има молци

Докато чакаме уравнението МЕРУДИЯ + DRS + НОКАУТ + JAHMMI YOUTH + EGOTRIP + DJ FALL MONKE = FUNPLUGGED да се развихри около ушите ни в Mixtape 5, извадихме NDOE от тази очаквано добра комбинация, за да го препитаме предсъбитийно по няколко наболели въпроси…

Георги Хаджитодоров: Здрасти, NDOE! Чест и почитания, брато! Аз съм част от пълнежа по клубовете в София от времената на Шипката и Строежа и помня разни славни изпълнения на живо и прочее. Какво става напоследък с теб? Бачкане, живот, DRS, участия…

NDOE: Йо, рапът даден, рапът приет! Бачкането никога не свършва, опитваме се да го съчетаваме с удоволствията. Правим нови песни с Митака и други хора, ще се чуе. Шипка и Строежа бяха супер, да. Но всичко се променя, ние също…

NdoeКак се чувствате с Митака на сцената напоследък? От ония времена много вода изтече и нещата сега са доста различни, не мислиш ли? Имаме си от всичко вече – рап-бойове, рап-гърли, различни видове гангстери, МТВ-типчета, всичко. Как се чувствате като стари кучета в тая среда?

Стари, стари, колко да сме стари? Но да, животът си върви. Ние си правим наш’то, независимо къде и пред кого. Яките рими, умението да рапираш ни дърпа напред. Както винаги е било…

Освен пластмасата и тъпотията, виждате ли някакво продължение, съмишленици от новите лица? Има ли наследяване на стилове, идеи и течения, които отиват малко по-навътре от престрелки, пички и фукане на бело?

Да, виждаме много хора по нашите стъпки. Радваме се, че става весело по лайвовете ни – това показва, че хората ни слушат, гледат в очите и разбират посланията ни. Иначе, пичките и престрелките винаги са били част от рапа. Рап има за всички.

Знаете, че безспорно сте фактор в историята на тази музика в България. Един ден, като стари рапъри, вече на прага на нещата, какво ви се иска да видите, когато се обърнете назад и погледнете това, което сте направили, от дистанцията на годините?

Искаме да има сцена, тази култура да е жива, а не претопена от някакъв друг балкански стил. Искаме все още да има батъли, танци, диджеи, графити и бийтбоксъри. Искаме да има клубна сцена, искаме да има хора по рап концертите, искаме да видим нови, още по-талантливи емсита.

И в тоя ред на мисли, какво искате да видите не само в хип-хопа, ами и в държавата като цяло, ха-ха. Знам, че звучи чутовно, ама си помислете за нещо относително в кратък срок, знам ли, с оглед на края на 2014 г. и началото на 2015 г. и прочее времена за равносметки, какво ви се ще да видите в България през 2015?

Мисля, че сцената се развива добре. Има мейнстрийм сцена, има и ъндърграунд сцена. А иначе не искаме много – искаме нормално управление, но като гледам как вървят нещата се убеждавам, че има още вода да тече. Искаме нормална политическа класа, а не едно и също пренаредено. Искаме хората да спрат да бягат от България. Искаме работеща икономика, искаме работа, искаме спокойствие, искаме нормални заплати – каквото иска всеки.

ndoeВ последно време има доста успешни опити за изкуство в градска среда. Например, блоковете в Хаджи Димитър, направени от Bozko заедно с разни поляци и други агенти, както и графита на дядо Добри на Nasimo…

Nasimo и Bozko са велики. Тези неща по блоковете са супер, радваме се, че има общинари, които съдействат това да се случва. Това прави града красив, а и душата.

Колко време още мислите да се занимавате активно с музика и сцена? И след това, какво следва, рапът се оставя в гардероба и се продължава напред или по някакъв начин работата ви ще се трансформира?

Рапът не се оставя в гардероба, там има молци. Ще правим музика.

След лайва ви с Мерудия и НОКАУТ на 18 декември в Mixtape 5, имате ли някакви планове за бъдещи изяви през 2015?

Имаме няколко лайва декември, после ще видим. Човек не може да прави 100 неща и всичко да се получава както трябва, така че – фокус върху музиката. Готвим нови проекти с неочаквани имена от сцената. Много скоро.

И за накрай, и за накрай, кажи нещо на всички хора, които въпреки всичко удържат на Простотията и държат главите горе до край! От мене имате всичко най-добро, живот, здраве, късмет и урожай!

Да не бъдат тесногръди. Слушайте всякаква музика.

NDOE – 10 OT 10

[media link=https://www.youtube.com/watch?v=rmgVbfmU4QY]