Horizon 2016. ХАРИЗАН ФЕСТ.

Horizon 2016. ХАРИЗАН ФЕСТ.

снимка: Марто Пеев

Ако скоростта, с която тялото ми се е върнало от Банско в София за два часа е била 90 км. в ч. и си спомням нещо по математика, то главата ми тъкмо навлиза в Симитли. Винаги съм имал афинитет към хуманитарните дисциплини, но математическите ми заложби очевидно блестят като светещи маркучи на плоските гърди на англичанка със синя коса.

Коя е единствената възможна асоциация, която буди това заспало встъпление? Horizon festival Bansko – 2016 (Да се произнася – „Харизан“). Един фестивал на усещанията, сбъднатите мечти и пламенния трепет.

Ден първи – So Sofia!

На добър път

Идва Djobry и ни взима с колата си – Барси. Пътуваме с Beatbucket и Riddimbox и след като набързо се опознаваме ни хрумва първия трак от дългосвирещия албум -„Албум Бум“. Той звучи така:

Пътувам с половината „Sofia Beats” – Римувам със римата „Sofia Beats”! 

Старият похват на Шамара да повтаря рими в случая играе ключова роля за българската клубна култура. „Sofia Beats”! Всеки трябва да запомни това име като синоним на съвременния електронен клубен звук. Така би се изразил някой сноб, който грам не знае за какво става дума. Да не забравяме, че шамарът е и форма на възпитание.

Ето за какво става дума – паркираме Барси и всички от колата се качват на пулта. Така се ражда и вторият трак от дългосвирещия албум – „Албум Бум”:

Диджеят се превръща в Култ – само, когато застане зад… Пулт!

Венюто – Secret Hotel – едно от най-приятните места на фестивала.

Виждам адаша Андрей Андреев (Mengeme), който кара една количка с четири метра бас. После бара нещо по копчетата и настройва звука съвършено за 4 секунди. (тука трябва някакъв лаф с Кара бас бара бас). Може да сме си само ние, но  този следобед е правен за нас. Bobcat, Mengeme, Djobry, Beatbucket, Riddimbox, аз и „Мъжът с брада на плитка“, който носи манекен с дилдо на челото. Заедно точно с този звук? Hell Yeah!

Гледаме манекена и преценяваме, че „Мъжът с брада на плитка“ ще го запали ритуално в огъня, как е думата, като вещица… Обаче – не! Връзва го на един бидон, кучето!

Кучеее, защо връзваш манекена на бидонааа, А??? – коментирам аз, а Djobry допълва – Да беше драснал тая клечица да изгори-и-и като вещица-а-а.

Албум Бум – един скучен, но дългосвирещ албум.

В този момент на сцената се качва Beatbucket, която е брутална диджейка и ние с Djobry полудяваме. Въртим китки и врат, а нашите приятели англичаните излизат на балконите на Secret Hotel, гримирани и преоблечени в карнавални костюми. Разиграват етюди на ръба на изпадането, чиито послания и внушения, чакам главата ми да се прибере от Симитли, за да пресъздам. Но най-отгоре се откроява знаменосецът, който развява едно сребърно златно знаме, като фолио за печене на картофки. Появява се друг манекен с ръка на чатала и дилдо на китката. Бам и него на бидона…

Фестивалът тече идеално, точно като капките от небето, които нито са сняг, нито дъжд. Три часа падат отгоре и не мокрят изобщо – само освежават.

Всички останали дни –  21 откъслeчни проблясъка от трепета

Кодово име: Kоледният пуловер на Metalheadz подарък от Ива!

1.Flava D и Swindle (Swindle изписан на кирилица е Свиндъл – точно като нас)

2. Не пускаме хората да влязат у венюто… Правим фристайл пред входа с нашите приятели от Англия. Преподаваме безплатни уроци по български английски – никой не разбира нищо, освен че много ни уважава.

22 лева за две бири и два шота – смеем се на барманката за тая оферта, а тя се нацупва, взима ни шотовете и 12 лева за бирите и се фръцва обидена, оставяйки ни необезпокоявано да се насерем от смях.

3. Оттам – Най-добрата кръчма в Банско с мусака за 4 лв. (няма да я кажа коя е)

4. Пирин 75 – Йегер 70 и с лед… Барманът прилича на Action Hank от Dexter. Не е важна външната брада – важна е вътрешната! Говоря за бармани, а не за барманки, защото и Ива ще прочете статията и не искам да излагам Djobry… Какво ли би си помислил „Мъжът с брада на плитка?“

5. #свалямисъдигъмисъ

6. Отивам да си покажа пуловера на Goldie, той го вижда, усмихва се и ме златослепява. А? Видя ли сега какъв лаф?!? Нищо не мога да видя, чуек!

7. Българското за Badass e Лошгъз! Охраната ме удря в ребрата, да не пия бира под 6 лв. Това ме кара да стоя изправен на партито, въпреки че реално съм изгърбен…

8. Целият фестивал се реди на опашка да ни каже колко сме готини. Е колко па, толко да сме готини?

9. Имаме си песен на фестивала – „Everybody loves the sunshine”. Djobry ще ви го пусне кое е. Имаме и специален знак, който повечето от вас биха изтълкували като богохулство със звук от бухал, така че няма да ви разкажа нито за него, нито къде е кръчмата.

10. Църквата „Света Тройца“ – най-красивата изповедалня на тази планета!

11. Забравям да купя на Ива магнитче със ски обувки… кай честно…

12. Djobry си дава шапката, без която кариерата му като Dj веднага ще приключи, на една мацка. Сваля ли я, какво прави, не мога да разбера… Без кариерата си той ще остане само obry – което адски много прилича на obryv, което си е екзема… Аз изземам шапката и го уцелвам по главата през половината дискотека, а на следващия ден той вярва, че това е бил Ангел. Припомням му, че съм Андрей… Викам, ти името ми взе да бъркаш, ве… И се смеем…

13. Веем пуловера на Metalheadz като знаме.

14. Защо, питам, английските ладове и лади, ги лъхат тия балони с райски газ по пет лева? Вместо да се правиш на клоун, вземи си едно Кале за един лев, вземи си един плик – да усетиш, как е дума, някаква тръпка… Ама не! На него му дай балона да надува… Ти човек ли си или клоун, бе!!! (си викам на акъла).

15. Оттам – Пак вечеряме в кръчмата, която няма да ви кажа коя е.

16. Цигански оркестър наистина има – в една от стаите на Secret Hotel – до която се стига през тунел от борови клонки дълъг 10 метра! Защо не? Вътре ни посрещат нашите момчета и ни разтапят душата и за да не си я крива, смея да твърдя, че това е най-силният „акт“ на фестивала. Англичанина бега!… Страх ли го е, срам ли го е? Аз го дърпам навътре, то дърпа навънка. Щракай с пръсти и хич да не ти пука!

17. На английски „маршрутка“ е „шътъл“ и ти искат 30 лв. За сравнение – „такси“ е международна дума, за която ти искат 20 лв.

18. Ставаме супер приятели с една леля от Банско, която ни разказва за възпълната жена, която се маскира като бай Ганьо и изкарва пари от туристите и ни осведомява, че вещицата е неразположена фея, докато ни продава бири на половин цена и ми подарява запалка.

19. Чест и почитание за Любака…

20. Вдигаме цялото парти на платформите. Виж сега мойто момче, може и да снимате пуловера, може и да не го снимате – аз съм отворен чуек. Изненадващо, някакъв с маска ми дърпа якето, но вместо да снима пуловера, показва на гаджето си, че съм си внесъл бира. Жадни ли бяха тез хора?

279-ти хит от дългосвирещият албум – „Албум Бум“:

Говоря ти за Kutmah и Mala – най – добрите неща на фести… Вала!

21. Двама си говорят:

– Как се казваш?

– Гардения…

– Приятно ми е, Веню!

С тази, така, шега приятели – тази статия приключва. Надявам се, че въпреки, че главата ми едва се добра до Благоевград, съм успял да ви пренеса в един свят на усещанията, сбъднатите мечти и пламенния трепет.

В крайна сметка и да не съм, важното е да сме живи и здрави. Желая ви до нови срещи и всичко най-djobry!

https://www.youtube.com/watch?v=P3PMK6SshlU