Гуча, тъпани, гайди и гол в ръката нож

Гуча Тъпани и Гайди

Гуча, тъпани, гайди и гол в ръката нож

Влизам в Mixtape 5 и ме връхлитат балкански ритми. В първия момент очите ми са заслепени от дискотечни светлини и виждам само една сянка, която приближава към мен с танцувални народни стъпки, спира се за малко и после продължава да се вихри с балканска еуфория. „Е-e-e, не ме ли позна?”, пита сянката. Познавам я, а тя пояснява откъде -„Аз бях на Гуча миналата година, знаеш ли колко ми е яко сега…” и продължава да си хвърчи от радост. А още дори не са надути гайдите и не са запели тромпетите. Вечерта тепърва предстои…

„Тъпани и Гайди” излизат на сцената в следния състав – един тъпан, едно диджериду и три гайди, но сякаш гайдите не са само три, а сто. Карат всички метъли, рапъри, растафари и пънкари да изтръпнат и да се хванат на хорото. То се вие на дансинга, който се превръща в поляна, стените стават на гора, а ехото ехти. Пусто лудо и младо…дали да му дам, чекай да му дам, чьорни очи… Гласът на родопчанката се носи из гората, а всички са се хванали за ръце и подскачат в такт едновременно, и малки, и големи, и моми, и момци, и са хубави, и са гиздави. Пред сцената се вихри хорото с бесен ритъм, което не може да прерасне в пого, защото  вместо да се блъскат, всички са се хванали за ръце.

А какво значи сворнато?  Опитвам се да прекося препълнената зала, но не успявам. Подхванатите за ръце хора ме отвлича и ме завеждат, там до където искам да стигна, люшвайки сворнато хоро…

„Тъпани и Гайди” не само подгряха, но направо взривиха публиката преди излизането на трубачите победители от сръбския фестивал Гуча – оркестърът на Kristijan Azirović. Извиват се cover-и на „носа-носа” и песни на „Майкъл Джексън”, които карат месечината да изгрее отново и оркестърът на Kristijan Azirović да излезе на бис. Публиката не ги пуска да си тръгнат. Тя ги е слушала на фестивала в Гуча миналата година, ще ги слуша и тази година.

Два дни по-късно продължавам да си припявам народни песни и не мога да си намеря място в действителността, заливаща ни с всякаква друга музика, но не и народна. И зная, че тази година и аз ще бъда на фестивала в Гуча.

А ако не се сещате, от кое стихотворение е този ред: „Па си дума капитана,/с гол в ръката нож ”, значи знаете само първия куплет на„Тих бял Дунав се вълнува” и може би е време да запеете патриотично песента под акомпанимента на „Тъпани и Гайди”.

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=StCJWBSts2o]