Rob Rolfe (Enter Shikari): Adrenalin is the answer, a syringe of it straight to the heart.

Rob Rolfe Enter Shikari

Rob Rolfe (Enter Shikari): Adrenalin is the answer, a syringe of it straight to the heart.

Гърчим се от кеф, защото успяхме да си поговорим с Rob Rolfe (барабаниста на Enter Shikari) няколко часа преди да забият в Mixtape 5 и започваме скромно:

[alert alert_type=““ ]Click here to read the interview with Rob Rolfe in English[/alert]

An: Здрасти Роб, малко съм се видяла в чудо, защото нямам търпение след няколко часа да ви слушам на живо – този път на закрито в Mixtape 5. Още си спомням яките ви лайв изпълнения по време на SZIGET и Spirit of Burgas миналата година. От къде черпите толкова енергия?

Rob: Радвам се, че изпълненията ни са ти харесали толкова много. Истината е в адреналина, който бълва сърцето по време на живото изпълнение. Когато тълпата крещи пред лицето ти, е невъзможно да стоиш спокоен. Черпим енергия именно от публиката.

А публиката крещи, защото успявате по зареждащ начин да смесите електроника с хардкор, пънк, ска и какво ли още не…

Със сигурност не сме първите и последните, които смесват тези стилове, но може би звучим по-различно, защото използваме модерни течения, които са се появили наскоро… Създавайки парчета, ние се стремим да прескочим, както музикалните, така и собствените си граници.

Прескачайки границите, можеш ли да допишеш начина, по който звучите?

Музиката ни прилича на Mogwai от втората част на филма Gremlins… Веднага се сещам за онзи момент, когато Mogwai е облечен като Рамбо – тогава неговата нежна душа с огромно сърце е скрита в черупката на груб здравеняк.

Заради тази прикрита нежност ли успяхте да станете популярни толкова бързо? 🙂 Мислите ли се за победители, след като толкова често ваши сингли достигат първи места в музикалните класации?


enterУспяхме бързо, но не заради подредбата в класациите. Победители сме заради феновете ни по целия свят.
Заради тях продължаваме да създаваме музика и да се развиваме професионално. Оценяваме колко надалече стигнахме благодарение на тяхната подкрепа.

Наистина „обладавате” фенове по целия свят. Освен с музика, влияете на хората и с неостаряващите социални теми, които засягате в текстовете на песните си. Даже се носи слух, че част от феновете ви възприемат като духовни водачи. 🙂 Мислиш ли, че масата разбира значението на текстовете и предава посланията ви?

Винаги влагаме много страст в текстовете. Нямаме желание да напътстваме мисленето на хората, които ни слушат, искаме да повярват в себе си и сами да ръководят съдбата си.

От 2003 г. насам имате стотици участия по всички части на земното кълбо. Как успявате да създавате нови парчета и кое е най-вдъхновяващото място, което си посетил?

Наистина сме посетили стотици места. За мен няма значение точно в коя държава сме, намирам вдъхновение навсякъде. Благодарение на турнетата, можем да си изградим цялостна представа за света. Разбираме колко е голям и различен, но и как хората си приличат и споделят общи ценности.

Enter ShikariВ същото време не спираме да създаваме нова музика. Взехме си почивка от 6 месеца в началото на годината, за да запишем албума The Mindsweep. Когато започнахме работата всички усещахме, че през годините сме натрупали ужасно много творчески идеи, които до този момент не бяха намерили своето място в завършени парчета…

Усеща се, че влагате много изкуство в изпълненията си. Впечатляващи са, както сценичното осветление, така и логото ви. Изобщо цялостната ви визия по време на концерти грабва вниманието. Rou дори има собствена линия дрехи… Може ли да кажем, че Enter Shikari не е просто банда, а цялостно завършен арт проект?

Ха-ха-ха. Щом казваш. Да, доста сме артистични и искаме да го покажем по всякакви начини. Обвързвайки песните си със специална визия и послания, показваме пред феновете цялостната си концепция, вярвания и вдъхновение…

През 2007 създадохте свой лейбъл Ambush Reality, които да ви продуцира. Това ли е начинът да прецакате системата и да „затворите кръга”? Защо просто не сте подписали с някой голям американски лейбъл?

Всъщност го направихме – вторият ни албум е издаден от Atlantic. Тогава беше трудно да реализираме нещо различно, сблъскахме се с бюрокрацията и поискахме да се отдръпнем от машината… Създадохме собствен лейбъл, защото никой друг не ни искаше 🙂 . Сега мисля, че това е най-добрият начин да останем независими и свободни да изразяваме себе си по начина, който искаме.

Благодаря ти, Роб. Ще се чуем довечера по време на адреналиненото Enter Shikari изпълнение.

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=_tZOPMS8Uzg]