DJ Unkle Billy: Ние сме тук и не мислим да се махаме.

DJ Unkle Billy: Ние сме тук и не мислим да се махаме.

Илко Михайлов а.к.а. Unkle Billy е DJ още от ранната ’98-ма година, като се заиграва със стиловете Funk, Raw Hip Hop, Fast Rap, Classic Hip Hop и т.н. Подгрявал е имена като ILL Bill, Akil (Jurassic 5) и е взимал участие в почти всички големи BG Hip Hop събития. Илко е официален DJ към XPRSN още от създаването на лейбъла.

Интервю на: Александър Недев

Предвид горното инфо, честите ни срещи в клубове, по време на фънки хип-хоп и по-алтернативни събития и изключително оскъдната информация за Unkle Billy в интернет, реших да задам няколко въпроса на Илко специално за DJambore.com. Та, ето какво се получи:

Здравей, Billy, представи се с няколко думи.
Денем съм Илко Михайлов, нощем – DJ Unkle Billy. Де факто – „убаво-о-о ми е Мамо-о-o“. Пускам и миксирам музика по клубове. Мисля, че това е достатъчно.

В селекциите си смесваш различни стилове. Хип-хопът ли бе в началото, имаше ли и други музикални влияния?
Първоначално слушах доста Rage Against The Machine и подобни, докато не чух Enter The Wu-Tang (36 Chambers) and Illmatic (на Nas). Всъщност, трябва да благодаря на брат ми, защото след като заедно изслушахме тези два албума, той директно отиде във ВидеоТон (във Видин) и изкупи всичкия хип-хоп, кoйто можеше да се намери тогава (1994 г. – б.а.), включително и целия БГ рап. „Беглеца“ (на „Амнистия“) и „Квартал 41“ (на „Гумени Глави“) не излизаха от касетофона ми. След 96-та започнах да си търся по-алтернативни банди като Chemical (Brothers – б.а.) и Fatboy Slim. От дръм и брейкбийт семплите се зарибих по фънка, след което нещата просто си тръгнаха сами. Та, като цяло, вече „мешам“ всичко, в което мога да намеря барабани и вокали, които ми пасват. Стига да бъде различно от мейнстрийма. Звучи ми изтъркано…

Все по-често те срещаме на събития, организирани от лейбъла XPRSN. Как се събрахте и започнахте да работите заедно?
С Бедата (MD Beddah – б.а.) живеем блок до блок (във Враца), а веднъж на гости ни дойде и Барона (Barrie от Leshper Art Crew)… Та, както си пиехме, решихме да пробваме нещо заедно. Не много по-късно, към края на 2006 г., мисля, имахме и общо участие в Русе, което обаче бе провалено от полицията (so gangsta – б.а.). За сметка на това обаче, там се запознах с почти всички, които тогава тъкмо обмисляха създаването на лейбъла. Поканиха ме за първото си XPRSN парти (май се казваше 350km или нещо подобно). От тогава разбрах със сигурност, че искам да бъда едно с всички, които имат общо с този лейбъл, та така и до днес. Много съм щастлив, че нещата се случиха така. XPRSN Forever!

Виждахме те в доста от любимите ни софийски клубове през зимата. Къде ти се иска да пускаш през лятото и изобщо къде да те очакваме?
Задължително най-важната ми спирка за лятото е Nature All Hip Hop фест до В. Търново на 11 юли. На практика обаче участията ми изскачат non-stop и в движение. Обикновено понеделниците чакам да разбера на кого ще потрябвам за уикенда…

А иначе какво ново около теб? Бъдещи проекти? Издай ни нещо…
Имам проект с Junk Yard и KLCA, с които искаме да наберем сериозно сила за изяви (виж видео от миналогодишния Nature All Hip Hop фест под интервюто), както и един малък, но много любим проект с Junkyarddrummer, за който скоро очаквайте да чуете доста повече…

С кой ти се иска да работиш (от нашата и чужда сцена)?
За работа за сега залагам предимно на БГ артисти, а за подгряване… Ако примерно мога да подгрея участие на Jurassic 5, то това ще ми бъде меко казано сбъдната мечта. Абе, много са, трудно е за изброяване…

ОК, да не ставаме досадни. Пожелай нещо на тези, които четат в момента DJambore.com
Да продължават да търсят нови и различни музиканти, групи и изпълнители. Ние сме тук и не мислим да се махаме.

И ние сме така. А и нека не забравяме, че лятото дойде. Слушайте хубава музика, „забравете за проблемите и нека невидими да бъдат те, сега да видим ръцете“ (горе – б.а.).

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=TBMhXVzHLQ8]