Goloka Fest – Прераждане или Ново Начало?

Goloka Fest – Прераждане или Ново Начало?

Здравейте, прЕАтели,

Няма как да ви спестим факта, че изминалия наскоро уикенд бяхме на GOLOKA FEST. А и от толкова време не бяхме виждали познатите муцуни на сякаш леко позабравената поляна до Лясковския манастир „Св. Св. Петър и Павел“, където на времето стремглаво стартира рап кариерата ни (след като Негъра ни забеляза на един open mic freestyle и ни пита – Ти, чувал ли си за Illmate – или нещо подобно – б.а.).

Та, „накратко“ – ще ви разправяме за GOLOKA FESTфестивалът, продължил духа (най-вече поради локацията и други причини) на така обичания на времето Nature All Hip Hop, за който си спомнихме, попадайки на това видео от златните ни години на хип хоп / рап фенове.

Back on topic → Goloka Festival се случва за първа и надяваме се не последна година и събира най-доброто от българския хип-хоп през годините с нормалните за времето си забежки и към по-нови и актуални изпълнители, чиято преобладаваща фен база обаче едва ли е чувала за “Нейчърала“. Whatever man… нека да ви разкажем за нашите субективни емоции, а оценките да оставим на баш-феновете и разбирачите. ‘Почнахме ли се?

Пристигнахме на фестивала, зажаднели за хип-хоп страсти, луксозно превозвани от Варна, след едноседмично „бедстване“ на Кара дере, предхождано от псай-транс фрий партито до Отманли, Бургас, което също беше супер (Sun Tribe Free Open Air – full moon eclipse).‘Почнахме се!

Към 19:00 все още опъвахме новата си двуслойна палатка за 40 лева от „Декатлон“ (OMG, никога не сме имали двуслойна палатка през живота си! – б.а.) под разтанцувалата вече душата ни селекция на Bosskar Wild и подгряващите шегички на „Горския“ и Сашо „Трола“… Фестивалът тепърва предстоеше, за добро, разбира се 😉.

За нетърпеливите рап фенове, естествено програмата започна и с бонус МС-ита – ПЧЪ (зад който псевдоним стои най-готиният и зелен по убеждения (не говорим за Мара) човек в БГ рапа, заклеваме се – Георги Пчелин) и нашия по hard core death rap авер, но иначе страхотен пич Атанас Господинов, познат на малцина ценители и като Абстакт/ABSTACT.

Към 20:30 на сцената бяха вече и легендите от близкото минало – 2ofUs, или Кокнесса и S.ASA (по непотвърдени източници в интернет), представящи така обичания от мнозина Ямболски рап, които, за жалост, не успяхме да проследим добре час, все още разгъвайки, омотани новата си двуслойна палатка от „Декатлон“ (вече повече от час – б.а.).

Към 21:00 ситуацията на сцената стана още по-драматична със съвместния сет на DJ SKILL и Проект „Българи“, които ви препоръчваме задължително да чуете и видите на живо, ако все още не сте.

Бел. авт. – Запознахме се с тях (DJ SKILL + Проект „Българи“) за първи път преди години на WakeЪп! България 2014 „Обратно към Корените“, а звученето им бихме описали като автентичен български фолклор, в съчетание с true school hip-hop – дълбоко, припокриващо и надграждащо се, от което тръпки те побиват (особено ако си падаш по красивото, музиката, по принцип, и дълбоките емоции – б.а.). Рап +нещо много повече (sorry rap fans – б.а.)…

Спомняме си също, че по време на сета на последните, на сцената изскочиха брейкъри, а ние феновете имахме рядката възможност да наблюдаваме един интересен балкански хибрид на брейк бийт и брейк танци с гайди и фолклорна музика.

Breake Dance on Проект "Българи"

Breake Dance + Проект "Българи", video by Milla Georgieva

Публикувахте от svine.comPLEX в Понеделник, 6 август 2018 г.

Към 21:30 на сцената вече бяха едни от земляците на фестивала – GERATA & NRG_D, които ни припомниха „медната“ комбинация от рап + реге, пламнала и съживила умрелия ни БГ рап, тогава, именно от района на Търново преди вече близо 10-тина години (който знае – знае, няма да доуточняваме – б.а.). На живо чухме парчета от общия им албум „Ти избираш“, както и нови и стари соло тракове на „Герата“ – едно от главните лица (да не кажем главния герой), благодарение на които/който фестът се случваше на това място отново и през 2018 (без значение от конкретното му име). Vielen Dank, Gera – б.а. ☺ Влезте в атмосферата, за която ви говорим с този трак:

Към 22:00 (според лайн ъп-а, любезно предоставен ни от 2-3 неземни същества so far) на сцената стъпиха палачите на псевдо емсита, хранещи се с души на wack рапЕРи, или група 5 o‘clock от София (виж кратък видео тийзър „ей тука“ – б.а.). Пичовете, които бяха скритата лимонка на последния Nature All Hip Hop (2015) смачкаха с луд, жив, див и първичен хип хоп + буум бап, че даже и трап (ти да видиш?!), за който повечето фенове, особено тези, извън столицата, явно не бяха подготвени. Нищо лично, просто знаем, че можеше земетресението да бъде усетено и по-добре в иначе така плодородната за „хибидихибхоб“ Търновска почва. Огромен респект за тези приятели, които знаем, че пак ще ни черпят бири на Народен…

Около 22:30 забиха приятелите ни (и комшии) от Roof Rhymez Studio, подкрепени звуково от DJ FreshKit. Понеже точно тогава очаквахме скъпи гости, не успяхме да отделим нужното внимание на този неземен рап колектив. И все пак, понеже ги познаваме достатъчно добре (а и понеже ни платиха пари 😊 – б.а.), можем със сигурност да кажем, че DarkSide, Sr.Martini, Imp-ецът и компания са меко казано интересни артисти с алтернативна представа, до която горещо ви препоръчваме да се докоснете. Във връзка със това ще ви „снесем“ прясната информация, че Imp и bobby1kenobi изскачат с чистак-барсак нов албум – „Деца на бурята“, който можеш да поръчаш предварително на този линк. P.S. Ударете едно ухо и на официалната ремикс-версия от Roof Rhymez на станалото вече елмблематично за БГ рапа парче на ATILA и Имера – „Камбаните точно ТУК! А с‘а видя ли (чу ли – б.а.)?

От тук на сетне последваха катаклизми, за които думите са по-малко от часовете ни сън тази нощ (а именно – 00:00, в 06:14, by the way). В 23:00 сцената бе подпалена от други земляци от района на фестивала и ветерани (едновременно с това и новатори) на родната хип-хоп сцена – Sensei (от DiS и „Амнистия“) & Sistah (от 187 Clan и Hill Homiez), които представиха една друга и може би по-малко позната представа за истинския Рап (чуй живото им изпълнение, заедно с „Атила“ на този БГ хип хоп химн от 2015).

Към 23:30 централно настъпи любимата ни БГ група – Stick Insect, представена от основните действащи лица в проекта – Wosh MC & Yoko, които ни изненадаха дори повече от обикновено (особено Стефан, който превърташе рап играта с лекотата на стрейт ейдж рапър). Чухме от доброто старо рап къртене, до любимите ни любовни парчета на групата, заради които ги обикнахме още на времето. Вълните ставаха все по-топли, а студените такива бяха успешно пригасени. Тук бе мястото да честитим рождения ден и на Надето, която обичаме…

Към полунощ последваха едни други наши любимци – УМА И ДУМА, които сякаш позагубихме от светлините на родната сцена напоследък (надяваме се за хубаво – б.а.). Пичовете от Варна (тоест Вантката, Fengi, MadBasta и Колеца, който всъщност е от Търговище – б.а.) сцепиха чрез рап в синхрон и щури шеги (особено Фенги) и други фатки и магии, които ние не идентифицирахме, омаяни от музиката повече от опиат.

Малко след 00:30 ATILA изора сцената с класики, включително и с някои образцови трап/рапове в началото на сета му, които сякаш все още не бяхме чували до тук, подкрепен, естествено, от прекрасната DJ AKASHA. Абе, каквото и да кажем за Атила (а и Акаша), ще е малко. Изкефихме се на макс, меко казано.

В 01:00 обаче ни предстоеше нещо, което сякаш никога не бяхме виждали на живо – трима гиганти на Варненската рап сцена, събрани на едно в един извънземен БГ рап проект  – Явката ДЛГ, Боро Първи и Madmatic, или с други думи – Голям Юс! Тричленният тийм Юс – Варненска корпорация зацепиха песни, които дори не следихме, поради факта, че изобщо имаме шанса да ги гледаме заедно на живо (чуй в тубата Голям Юс – (ТОМ II) за да компенсираш липсата ни на компетентност – б.а.). Беше идеално, а ние вече премрежвахме погледи в сладострастие…

Към 02:00 последва Nokaut от Бургас, за които ще ви разправяме друг път. Разляхме води в синхрон и завихме центрофугата на погото, както в доброто старо време, и да ви кажем, много ни хареса. Hard core Бургас, Меден рудник, завинаги, копеле! Плюс да добавим, че искаме да работим с Gaza един ден, ако има как… За Гайдата, вие си знаете.

След братленцата от Нокаут на сцената са вилнели братята Toksikolozi от Македония, които ние обаче, сякаш малко пропуснахме…

Ден 2-ри на фестивала стартира с лекция „рЕВОЛЮЦИЯ в съсЗНАНИЕ“-то на Еленко Ангелов и КИРТАН (духовна музика), които ние май пак сякаш пропуснахме. Спомняме си само, че май бяхме събудени от Кришнарска музика и текстове, чиито търсен транс ефект все още не можем да разберем, явно твърде заети да търсим Бога в нас самите, вместо някъде другаде. Whateva‘, не ни се получи с духовната част, продължаваме с рапа (б.а. – спомняме си само, че по едно време в музикалната лекция се говореше за издигането и падението по време на махмурлук, което ние единствено разбрахме много добре).

След лукс-ресторант и секси-душ в меката на хотелиерския лукс на Горна Оряховица – х-л „Раховец“ се завърнахме обратно на феста по време на лайва на най-интересната ни рап група за фестивала – BNR /Bandata na ruba, които за жалост обаче не бяха в пълен състав. Липсваше Momi Momi aka Mom4eto … Бяхме изпуснали и Kaskata от бившото E.C.C.C., който също и съвсем очаквано се оказа ебаси пича. Но уви…

И въпреки тази тежка липса (на Momi, разбира се), не можем да спестим, че се изкефихме на Emporio Zorani и Kapo Verde, които си „цепеха“ на нормалните за трап музиката подложки, които нЕкои рап фенове от по-старото поколение (или с по-стари разбирания) веднага оприличиха на плейбек. Да, може би така е по-лесно, но е и по-ефектно (явно). Аз, лично, се изкефих… (тоест – ние, от екипа на любимата ви и супер мастита медия DJambore.com), a за вас не зна(е)м. Поздрави… „За шефа на реле-е-ефа (дай-дай) за боса на кокоса, за вноса и износа… И за Тони, Тони соса!“ И така 😉.

Към 20:45 настана време за рап шеги и закачки с (т)римата от запаса – Владислав Керанов, Илия Jay Траев и Младен – Маната, които ни сецпиха от хумор, но ние целенасочено страняхме от сцената, за да не увредим нещо така трудно поддържания си „дарк уейв трап лорд“ имидж. Но беше яко, така потвърдиха и комеди рап фенове от Ст. З. до Бс.

Настана време и за по-тежък БГ рап – към 21:15 на сцената изскочиха Homelesz и SplitKid, които няма как да не знаеш, ако си истински фен на РЕАЛНИЯ БГ рап или пък живееш в/около Зоната в София. Благодарности на Томата за албума „BLACK THINKIN’ MIXTAPE“, който, между другото, можеш да поръчаш от тук (което силно препоръчваме).

Бел. авт. – Тома, подарих CD-то ти на най-готината ти фенка от Попово, мисля, че ще ме разбереш и няма да ми се разсърдиш (а даже, ако може и да ми пратиш траковете на mp3-ки, че да са ми по-удобни за слушане, pls, pls – б.а.).

След класики като „Пълни пепелници“ и други, приканващи ни да запалим от забранения тамян на Сатаната, малко преди 22:00 на сцената стъпиха безспорно едни от гвоздеите на вечерта – Shadow Lab., които заедно със Secta (като соло-артист) ни вдигнаха с общо 1-часова програма. Последните са толкова яки, че чак не намираме нужда да обясняваме, а и без това мацките им се кефят предостатъчно…

Последва финалът на Breakdance батълите, във връзка с които (макар и без всякаква връзка (shizo?)) ти препоръчваме силно да видиш именно това видео, любезно предоставено ни от нашия прЕАтел Горския, който си няма търпение да ни дойде на гости в София.

В прoграмата по-натам последваха само гиганти – Varna Sound (малко след 23:00), Murda BoyZ (малко след полунощ), F.O., гостът от UK и супер пичага (‘щото подари първия си диск именно на мен – Art of Survival – б.а.) KINGPIN, който, между другото, мина в програмата преди родните ни хедлайнери DRS. Лично той ми сподели и по адрес на Жорката, aka NDOE – This man is a real legend here! Уверете се сами, чрез това кратко видео тийзърче от яката атмосфера, която може би сте изпуснали .

Фестът бе закрит от супер щурия сет на Апостол Карначето aka InKarnation, който тотално доизби рибата с предимно олдскуул хип-хоп селекция, за която не бяхме и чували – изключително рядко явление!

И това, „накратко“, бе всичко от нас, прЕАтели. Изтормозихме се, но няма проблеми, понеже ви обичаме. Не ни се сърдете за правописните грешки и прочие, ако откриете такива, че не ни работи spell check-a. One Love и до нови срещи!

снимки: Рапфен