Фестивален пътепис: Nature All Hip Hop Festival 2015

Nature All Hip Hop

Фестивален пътепис: Nature All Hip Hop Festival 2015

Здравейте, прЕатели! На „Нейчър“-че бЕхме малко ние, та защо и да не ви споделим какво беше (или поне какво успяхме да видим и чуем). Започваме:

2naПристигаме на територията на Nature All Hip Hop Festival 2015 (а именно – Trinity Rocks Farm, до с. Самоводене, на около 10 км северно от Велико Търново – б.а.) в петък по тъмна доба. За нещастие вече сме изтървали първите няколко участника – DJ Skill + Soul Searchin’ Live Project, Strela & Ganjev (представящи родното #ПопРаоКрю), Homelesz и M.A.D.s (която пък ни бе на гости с Ogonek в последното за сезона DJambore.com On Air по Радио „Реакция“ – чуй записа ТУК). Абе, пропуск си е…

Докато опъвахме палатките задочно слушахме live-a на Toto, който просто убиваше on the mic (за който познава специфичния му стил). Както и да е, криво-ляво бяхме готови с битовите приготовления, така че вече нищо не ни спираше към сцената. Чухме новото откритие SplitKid (също частично задочно), който сцепи мрака без грам зор и прочие. За справка – чуй „Пълни пепелници“ и „3 Треви“ с видео тъкмо от вчера. Към 22:00 ч. на сцената се качи Bambuka от The Smoken Boyz, представящ гангста-рапа от София, кв. Божурище и “Уличния флоу“ „от най на запад“, примерно. За непросветените ще вметнем, че именно Бамбука стои и зад продукцията на последните две видеа (на Splitkid), линкнати по-горе. Евала на мулти-талантите в БГ хип хопа и на креативността като цяло.

Но както и да е… Дойде времето и на най-злите рап младежи от София – група 5 O’clock. „Инструкции и оказания“ бяха давани на рапърчетата от кол и въже за всичко и най-вече – за това как се прави истински рап. Последният, едновременно с това, бе и демонстриран нагледно. Добро показно, бихме добавили ние – не само рап, ами и сценично поведение, и дух, и hype (или както там му се вика – б.а.). Накратко – всичко бе на много високо ниво. И все пак нещо ни липсваше. Дали ли пък не беше Secta?

Малко преди 23:00 дойде ред и на римовия титан Prim. На живо чухме и видяхме дълбоки и свръх смислени тракове като Cosmos, заедно с Nerve от Leshper-ите. Имаше и други, но да помним не можем. Бяхме екзалтирани, с отворени сетива и всички чакри. Евала, Насе, чакаме повече скоро!

Малко след 23:00 ч. на сцената изскочи и Secta. За жалост Mish Mash, който трябваше да му акомпанира го нямаше (иначе щяхме да чуем на живо нещо като това, примерно). На негово място се включиха добре познатите ни прЕателчета от 5 O’clock. И хич не беше зле, да ви кажем, дори можем да добавим, че закономерно взехме да чуваме и виждаме последните все по-често заедно. Нека! И така, продължаваме…

Малко след 23:30 ч. на сцената се покачиха 3 височки момчета с бели тениски, с номер 082. Може би някои биха се учудили, но ние вече добре знаехме, че това са 082 Crew от Русе, или Fogg’a, SnakeTooth DossTress & HYP. „Кажи на своето крю да внимава, моето крю възнамерява да минава“ и други подобни слухови експлозии се разгърмяха из мрака. Абе, много ни хареса live-а на 082 Crew и толкоз, повече подробности няма да добавяме. Адмирираме и препоръчваме обаче едно – слушайте БГ хип хоп от цялата страна, щото… не е само София. Който е посещавал често фестивали именно като Nature All Hip Hop знае. Освен това Fogg-а пусна наскоро и албум „Болен бийт слаб рапър носи“ (макар вече да не е съвсем толкова скоро – б.а.), така че без грам притеснение можете да подадете едно ухо на ето този плейлист.

Точно в полунощ сцената бе превзета от „Ума и Дума“, които меко казано сътвориха музикална магия за феновете на Nature All Hip Hop Festival 2015. Подаръкът за феновете беше всъщност двоен – освен стари и познати любими тракове на Fengi, Koleca, Вантка-та и Madbasta, чухме на живо и парчета от новия албум на групата, излязъл буквално преди ден-два. Говорим си за албума “Алгоритъм“, чийто плейлист можете да чуете свободно тук. Налазвайте (може още и докато четете, няма проблем – б.а.)! Потънахме (и сякаш за първи път) в онова чувство, където не знаеш къде точно се намираш, не знаеш (или няма значение) какво точно слушаш, но знаеш със сигурност едно – много ти харесва! Все едно преоткривахме ВИГ „Ума и Дума“ наново. Абе, странно…

milen2Във фестивалната програма на първата вечер на Nature All Hip Hop Festival 2015 последваха още и Madmatic (за който сме сигурни, че е сцепил) и Черния и Поднулевия от Пловдив, за които няма к‘во да се говори, понеже със сигурност ни четат предимно истински хард кор олд скуул бе ге рап маняци, които си знаят…

Програмата на първата (петък) вечер приключи с космическия, безкраен и всепомитащ сет на Wosh & Feel, за които също така, няма к‘во да ви говорим, щото трябва да си знаете. Мракът бе сцепен, както и ние… И толкоз!

Втората вечер на Nature All Hip Hop Festival 2015 стартира по-лежерно. А и след целодневно излежаване на сянка до реката, печене на слънце (за мазохистите 🙂), разходки до реката и не на последно място – дегустация на леки коктейлчета и харабийски билки, на никой не му се даваше толкова зор.

Магическият саунд на live проекта NRG_D & The Majestics (с dub продуцента Samity от лейбъла Majestic Samity Sound) се понесе в съботната вечеринка към 20:00 ч. Атмосферата бе просто Irie, както се мъчехме да бъдем и ние, макар да не ни беше лесно. Добре, че е музиката проповядваща любов и сгряваща души, иначе директно щяхме да ходим да си лягаме, честно ви казваме. Началото бе супер, следете този проект непременно!

milen3Последваха реге група Rebelites, които няма как да не са ви известни. В случай, че грешим – бърже наваксвайте на профила им в тубата. За изпълнението на последните можем да кажем само, че много, ама мно-о-го ни хареса. Да, прЕатели, говорим си за Музика! Магия! И прочие…

Mihaela Mártin бе мацката, която ни наелектризира до такава степен, че чак ни спря тока. Буквално. Тъкмо се кефихме на толкова приятния й глас, а и визия – на фона на доброто осветление на сцената (адмирации за виновните), и в един момент, точно когато всички бяхме на върха на екзалтацията си, токът просто спря. Продължихме на акапела и запалки, нямаше проблеми, разбира се, което беше още по-великолепно и някак дори съдбовно. След това електрозахранването бе възстановено, но магията си остана. Очаквайте велики неща от Михаела, която в момента работи активно с Out In Space Studio, казваме ви!

Малко преди 22:00 ч. на сцената се качиха Alexmall & Gem (от същото студио), които, както те споделиха, не идват „да убиват чрез рап“, а да „разчилят“ атмосферата. Жалко, че в програмата тази година липсваха Denyo & Sensei (както и половината от Бе Ге ветераните като DRS, Nokaut и др.), иначе със сигурност щяхме да чуем на живо емблематичното “Okey”. Както и да е, атмосферата определено бе поне ОК (меко казано), а проблемите просто липсваха. Изкефихме се на тези супер готини пичове, а вечерта едва предстоеше…

War of the Masses, IMP-еца и Gerata, бяха следващите в програмата артисти, репрезентващи Out In Space Studio. Макар и да не бяхме плътно на сцената за участието на всичките, можем да кажем само няколко неща:

  1. Намерете си албума „Изпод отъпканите царевици“ на War of the Masses (DarkSide & Sr.Martini), заедно с The Drunken Ma, особено ако парчета като „Сега или преди“ ви  кефят. За-дъл-же!
  2. IMP-а е безкраен уличен поет, няма какво да го коментираме дори, пусни си ей този трак и му влез във филма. Или направо поразгледай и други тракове в профила му в тубата. Това е истински рап, ако питате нас, в пълната му и по-класическа форма! Респект!
  3. Gerata, освен мулти-талант и един от двигателите на не едно студио и не един бранд, никога не пропуска и да “сцепва мрака” on the mic. На живо от него чухме със сигурност „Има ли шанс“, съвместно с Imp и галещите ухото вокалчета на NRG_D. Имаше и други, но и ние сме едни

Програмата продължи с „тежко-звукова промишленост“, т. е. програмата на лирико-гиганта MD Beddah, който смаза душите, ушите и главите на жадното за тежък и истински хип-хоп фенство (между другото “Бедата” заместваше доста успешно в програмата липсата на друга хард кор хип хоп група – „Нокаут“ – б.а.). Следете продукцията и участията на последния, особено новия му инструментален проект „Зората“, за да сте наясно „за какво иде реч“. Говорим си за лирика + музика, което е безценно в наши дни на девалвация на морал, добродетели и ценности.

На сцената малко преди полунощ засвири чело. Говорим си за проекта Van San + FreakCello, които ни доставиха магия, както Dominos доставят пица, примерно. Изпълнението им беше толкова магично, че чак не помним (понеже сме били свръх екзалтирани в процес на ориентиране към припадане – б.а.).

Точно в полунощ програмата продължи с перфектно-изпипаната рап машинка от София „So Called Crew”. За последните този път смятаме изобщо да не пишем. Ако не сте ги чували, значи не сте за тук! Или, айде, ще бъдем милостиви – наваксайте веднагически на профила им в Тубата. Ще споделим само под сурдинка, че „Група Жлъч“ и компания сце-пи-ха (sorry за тавтологията, но е неминуемо – б.а.)!!! За пропусналите остава само да се залъжат с ето този RAPLAB CYPHER, за който да благодарите на група „Ума и Дума“ от Варна и… с новия албум на нашия прЕател Бате Доуен „ИЦOFFICIAL”, който кърти плочки и лепи мивки. И толкоз!

След полунощ фестивалната програма продължи с Keranov + Jay, които (по техни думи) са „пеели весели песни и разказвали хуморески“, в което ние не се съмняваме. От екипа на DJambore.com заставаме плътно зад каузата за повече хумор и оригиналност в БГ рапа, който така и така е твърде генгста в гето реалността в наши дни. М‘да, това е така! А сега – напред:

Около 1 след полунощ сцената бе преотстъпена на ямболските рап титани Leshper Art Crew, представящи лейбъла XPRSN, или един от най-силните и дейни лейбъли за БГ хипхоп в София днес. Ако не вярвате – просто хвърлете един поглед на профила им в YouTube. И без да сме били живи по това време, със сигурност можем да отбележим, че сме чули на живо парчето от последния им супер свеж клип „Търсенето“, стари класики („когато ритъма е чук, а думите пирони…“ нататък го знаете – б.а.), както и нови тракове от последния им (супер добър) албум „Контрасти“. Абе, въобще… има ли смисъл да ви говорим, т.е. пишем, повече?!?…

real2А сега – резюмето:

  1. Фестивалът беше супер, като цяло и едва ли има някой, който ще оспори това.
  2. Харесаха ни и цените, които бяха супер народни (наливна бира за 1,50 лв. как ви се струва?).
  3. Нямаше как обаче, да игнорираме липсата на ветерани, с които сме свикнали през годините на Nature All Hip Hop Festival – групи като Нокаут, DRS, 187 Clan, Fars, Denyo, Sensei и т. н. Липсваха и любимците ни Logo5. И младоците CMA Crew… И все пак – хубаво е, че на сцената можем да видим нови артисти като SplitKid, Secta и 5 О‘clock, примерно. Така че, нека не бъдем твърде критични. Дори си мислим, че липсата на определени типични групи, всъщност е за хубаво. БГ хип хопът се развива, нека му дадем сцена!

Това беше всичко от нас, прЕатели. ПрЕатно лято! Cheers…

снимки: Милен Мулешков и Ерика Великова

https://vimeo.com/133981386