Delinquent Habits: We Value The Art of Hip Hop

Delinquent Habits: We Value The Art of Hip Hop

Kemo the Blaxican и Ives Irie от Delinquent Habits в открито интервю за DJambore Ах!чиеви

Drummo Projid: Идвате в България за пореден път, а ние върлите фенове изтрещяваме от кеф! Ще има ли от какво да се изненадаме по време на концерта ви в Маймунарника на 1-ви септември?

 Ives Irie: Очаквай да се изненадаш…

Kemo the Blaxican: Много се радвам, че винаги ни посрещате супер енергично. Всеки един от нашите концерти е различен. Не мога да се сетя за два еднакви, всяко изпълнение е уникално. Вярвам, че изненадата се изразява именно в това – всеки да възприема Delinquent Habits по собствен начин.

Вече над 25 години сте на сцена… Кои са основните ви ценности, каква е мисията ви?

II: Да бъда верен на себе си, на Бог, на семейството и на музиката… И да бъда добър човек.

KB: Ценя стойностното хип хоп изкуство. Радвам се на отделните елементи и на връзката между мен и Ives на сцената. Енергията ни по време на изпълненията на живо е заразяваща. Музиката ме вдъхновява и ме поддържа жив. Концентрирам се върху акумулиране, кондензиране и изчерпване на празнотата в безмълвието. По този начин общувам, така взаимодействам с публиката…

Какво е основното послание на албума “It Could Be Round Two”?

II: Всеки момент ще дойде краят, затова се подготви да се срещнеш със Създателя…

KB: За мен вторият рунд е олицетворение на повторна поява. Задава се краят на дните ни. Усещам, че светът страда, гърчи се от болка. Вярвам, че трябва да се заредим с вяра. Вторият рунд всъщност е повторното ни събиране с Ives след 10 година раздяла.

Kemo the Blaxican Delinquent Habits

Какво ви провокира да запишете албума след толкова години затишие?

II: Нещо дълбоко в мен ме подтикна…

KB: Всичко идва с времето си. Ives беше този, който даде идеята. Замислих се какво ли ще е да запишем още един албум заедно. Вечеряхме с жените си и обсъдихме концепцията. Мина още много време преди да влезем в студио и да запишем “It Could Be Round Two”.

Добре де, а кой спечели първи рунд?

II: Никой. Няма победител в първия рунд.

Правили сте много яки колаборации. Не липсват такива и в новия албум. Ще издадете ли някоя и друга тайна от „кухнята“, в която изпекохте албума?

II: Не – както във Вегас, всичко, което се е случило в студиото, си оставя в студиото… 🙂

KB: Аз пък искам да споделя няколко фантастични истории около създаването на албума, но само мога да ти кажа, че той е един от най-страшните тави, които сме записвали. Както и да е, не мисля, че албумът щеше да е толкова велик, ако не се постарахме и не изстрадахме записването му…

Ives Irie Delinquent Habits

Казахте, че светът страда. Това означава ли, че той е станал по-безопасен или по-свободен?

II: Светът ни никога не е бил свободен и безопасен, няма и да бъде. Просто става все по-коварен

KB: Става по-свободен…

А къде започват и свършват бариерите в съвременния свят?

II: Изграждаме ги в съзнанието си… И никога не ги разбиваме.

KB: Липсата на уважение може да създаде стени, прегради. Всички имаме различни представи, различни стремежи, различни начини на възприятие. Не очаквам другите да разсъждават като мен. Толерантността и уважението трябва да са взаимни. Необходими са ни търпение и човечност. Нека даваме добър пример със собствените си действия. Всички тези идеи ги разпространяваме и чрез музиката си.

 

 

Смятате ли, че сте модерни поети? Има ли място за хип хоп поезия сред студената реалност на виртуалните технологии, необятния поток на информация, фалшивите новини и задълбочаващото се социално неравенство?

II: Има място за всичко що е креативно. А относно социалните различия – винаги ще съществуват, от значение е как се проявяват. Със сигурност сме залети от фалшиви новини CNN (Clinton News Network), MSNBC и т.н. Те през цялото време лъжат, а истината е, че статуквото се поддържа. Медиите ни пазят от промяната, промяната, провокирана от силата на хората, промяната, която заплашва строя…

KB: Поезията живее отвъд, тя е част от нишките, вплетени в душата ти. Светът, в който творим, е задушаващ благодарение на гореспоменатите фактори. Но именно това ни пали. Поетът вътре не може да изгори. Колкото повече се потиска, толкова повече покълва и се извисява над същността. Хип хоп-ът винаги ще бъде жив! Винаги ще е носител на пламенни послания!

Какво ви кара да бъдете hardcore?

II: Социалното неравенство, заради което едни работят и си плащат, а други – не се трудят, а пилеят пари!

KB: Любовта и вярата.