DagaDana: Искаме да си пошумим с българските фенове

DagaDana

DagaDana: Искаме да си пошумим с българските фенове

Запознайте се с DagaDana: Дага Грегорович (вокал, електроника), Дана Винницка (вокал, пиано), Миколай Поспишалски (контрабас). DJambore.com зададе няколко въпроси на Дага, за да ни опише мисията на полско-украинските бандити, които се осмеляват да раздвижат всичко, което има пулс със звучно поклащане между джаза и електрониката, между полския и украинския фолклор, между унасянето и танцуването…

Затова ще ни е приятно да се поклатим  на живо с тях по време на вечерния „showcase” на MusicPRO на 21 септември в столичния клуб Mixtape 5. Обещани са ни някъде към 22 ч. на уречената дата и място.

MusicProБроим дните до представянето ви по време на вечерните MusicPro Showcases. За какво да се готвим?
Дага: Много сме щастливи да изнесем концерт за първи път в България и да се срещнем с феновете. Подготвили сме специална селекция от различни по звучене песни от албумите ни.Отправяме послание към всички, които ще дойдат на партито на 21 септември: Носете със себе си всякакви неща, на които можете да свирите – от детски акордеон до тиган. Искаме да се чувствате като част от музиката ни. Освен за експлозия от звуци, трябва да се подготвите и за пеене на различни езици.

Ще си донесем тенджера и полско-български разговорник.:)Разкажете ни повече как се сформира DagaDana, от къде започнахте?
Дага: Бандата е хем от Полша, хем от Украйна. Всеки от нас живее на различно място – Дана в Лвов (Украйна), Дага в Познан (Полша) и Миколай в Краков (Полша). Запознахме се в Полша по време на Международната лятна джаз академия. Сприятелихме се, но не сме и предполагали, че ще създадем група. Самата мисъл за сформиране на банда при наличие на такова изобилие от стилове и изпълнители ни се струваше като мисия невъзможна. После Дана получи стипендия и дойде за година и половина в Полша. Оттам нататък нещата просто се случиха и започнахме да обикаляме клубовете в страната и да изнасяме концерти. Сега сме неразделни близо 5 години и пътуваме често извън Полша.

Да, имали сте концерти в Китай, Малайзия, Индонезия, Сингапур, Мароко и къде ли още не. Сега ще дойдете и за първи път в България…
Дага: Майка ми ме посъветва да посетя България с обяснението, че винаги си е мечтала за почивка в страната. Освен в София, ще изнесем концерт в Пловдив по време на Нощта на музеите. Получихме много имейли от български фенове, които се радват, че най-накрая ще изнесем не един, а два концерта в страната. Елате повече, за да преоткрием българската, полската и украинската култура!
Обикаляте често.

Кой е бил най-якият фестивал, който сте посещавали напоследък? Препоръчайте ни събитие, на което си заслужава да отидем.
Дага: Наскоро имахме концерт в Сао Пауло по време на Virada Cultural Festival… Беше невероятно – 24 часа музика нон-стоп и над 9 милиона танцуващи хора… Препоръчваме и фестивала в Познан. Той представя най-новите открития на международната музикална сцена и също събира тълпи от засмени хора.Турнетата извън Полша и Украйна ни дават възможност да се срещнем с нови хора и да опознаем различни култури. Хипнотизираме се от шарения свят и споделяме вкусове чрез концертите си на живо. Тогава обменяме енергия и ставаме близки с феновете си. Последно такава симбиоза изпитахме по време на изпълненията ни в Чехия, Сърбия, Полша, Малайзия, Китай, Индонезия, Сингапур…Единствените неща, които ми липсват по време на турнетата са семейството ми и…полския хляб.:)

Ако можете да изнесете концерт съвместно с любим изпълнител (незDagaависимо дали е между живите), кой би бил той?
Дага: Определено не е един. Бихме искали да работим с Jaco Pastorius, Leszek Możdżer, Czesław Niemen, Sting, Jamie Lidell, Ravid Kahalani, Danyèl Waro, Bulgarian Voices Angelite, Stevie Wonder, Bobby Mcferrin, Miles Davis, John Coltrane, Avishai Cohen, Baseku Kujate и т.н., и т.н.

Чували сме, че концертите ви са много забавни…
Дага: Така е, защото импровизираме. Пак, напомням, да вземете за концерта ни всичко, което може да издава звук, за да си шумим заедно.