Съботен шоукейс MusicPro

musicpro

Съботен шоукейс MusicPro

В нощта на астрономическата есен се потопихме в тиха екзалтация пред сцената на клуб Mixtape 5, за да почакаме избраниците на тазгодишната Международната музикална борса MusicPro.

Полският език се оказа труден за българската публика, но симпатягите от DAGADANA с цветно настроение ни показаха, че съчетанието между два кадифени гласа, синтезатор, пулт и контрабас, могат да прескочат езиковите бариери и да те потопят в музикалната магия.

Нещо като джаз, но повече chill out, нещо като танго, но с украински фолк елементи, нещо приятелско… Нещо, в което използваш устата си за кратко, за да се слееш с малка част от песента, имитирайки прасе, по-добре и от истинско прасе и завършваш с „Color of Happiness” – прегърнал емоцията в ръце.

Международната централно-европейска-балканска фиеста на MusicPro продължи с изпълнението на румънските ZURALIA ORCHESTRA. Бум, бум, бум и циганският „калашников“ не засече. Напротив патрон, след патрон забиваше най-добрите парчета на Горан Брегович. А публиката пощуря отново.

Шарената цигания на цветя разкърши снага и някак спонтанно изпълнителите се оказаха сред танцуващите, подканвайки ги да се хванат на влакче под ритмите на „give me go Juana, give me go…because the morning comes…“.

А за момчетата от ОРАТНИЦА, които също бяха част от съботния шоукейс MusicPro, сме писали и ще пишем още много дълго време. Но как да опишеш това чудо, съчетало в себе си духа на българския автентичен фолклор и ентусиазма на изключително кадърни, млади музиканти? Далеч бях от мисълта, че вокалистът с козя брадичка, тъпанджията с извезана риза, кавалджията с кецове и онова момче с голямото инструментално чудо (или така сложното за произнасяне диджериду) са способни да съчетаят хумор и тъга в „тънката снага“, която не трябва да ходи рано за вода, защото „ке легнеш, ке заспиш“.

От Витоша по-високо – нема, от София по-големо – нема, от женско –  по-юбаво – нема! А ти си дзупай либе босо в ¾ такт на ситна ръченица! И се закърши хоро след хоро, на което всите бяха млади и определено познаващи основните стъпки с финес. Комбинация с изключителна адаптация – та чак операторът си танцува докато снима!

Ти си лудо Джоре дос – бис за MusicPro и до Музикално Пропиване!