BULGARA: Несравнимо е след концерт някой да ти каже: „Вие сте ненормални!“

BULGARA

BULGARA: Несравнимо е след концерт някой да ти каже: „Вие сте ненормални!“

Издебнахме едни от най-сгряващите участниците в Sofia Fusion Fest – BULGARA, дни преди началото на фестивала, за да си поговорим за тропиците, признанието и ненормалността.

Четете, слушайте и преживявайте BULGARA.

An: Здравейте на една от най-дълбоко заковалата се в главата ми българска формация – BULGARA. Представете идеята си за тези „булгари“, които не са ви слушали?

Костадин Генчев (кавал): Обичаме българския фолклор, ценим корените си и това, което ни определя като народ. Затова се стремим да „предадем нататък“ по съвременен и емоционално наш си начин тази традиция. Но музиката не се говори, тя се слуша и преживява…

Аз лично преживях BULGARA преди повече от 10 години в една септемврийска вечер, когато за първи път ви слушах в дворчето на Ректората и ми стана още по-топло. Какво се промени от тогава? Какви са били най-запомнящите ви изпълнения – къде, кога…

Димитър Христов (тамбура): Спомняме си и участието ни на световните туристически експозиции в Лондон, Берлин, Киев и Москва… Концертите вън Виена, Марибор (Словения), Франкфурт. В Щутгарт концертът беше посветен на приемането ни в ЕС, а в Бон огласихме честването на обединението на Източна и Западна Германия. Беше вълнуващо да видиш как немската публика се хвана на хоро. Голяма чест за нас беше и поканата от световноизвестния клуб на Джо Завинул – Бърдленд във Виена.

Христина Белева (гъдулка): Най-пресен спомен е невероятният World Music Festival в Пенанг, Малайзия. Събитието се случва в сърцето на един от техните природни резервати Penang Botanic Gardens – тропически рай с огромни дървета, екзотични птици и крадливи маймунки. За иначе кротките и спокойни малайзийци концертът ни беше разтърсващо преживяване, за нас – също!

Чавдар Асенов (бас): На родна земя сме имали честта да свирим на една сцена с Били Кобъм, Хюмън Тъч, Дейвид Гарфилд бенд, Милчо Левиев. Незабравим спомен ще остане и концерта на Ал Ди Меола, на който бяхме подгряваща банда. Редовни концерти иначе имаме в столичния клуб Студио 5, където публиката е страхотна!

Публиката е страхотна, защото я зареждате с вашия си начин за съвременно пресъздаване на традицията. Вече сте спечелили и много награди. Кое е най-ценното признание, което сте получавали?

Кирил Добрев (барабани, програминг): Да, имаме Аскеер за театрална музика, Награда за принос към българската култура. Писали сме музика за филми и танцови спектакли, но е несравнимо след концерт, някой от публиката с блеснал поглед, ухилен от ухо до ухо, да ти каже: „Вие сте ненормални!“

BULGARAНенормалността краси човека. 🙂 Участвали сте в албума на Ъпсурт „Попфолк“. С кои други артисти сте работили и с кои известни чуждестранни такива бихте искали да осъществите съвместен проект?

Стоян Павлов (даул): Работили сме с голямо удоволствие с и Милчо Левиев, Ева квартет, ансамбъл Чинари. За нас беше страхотна изненада, когато на наша репетиция се появи кларинетистът на култовата и обичана от нас турска банда Лачо тайфа. Посвирихме, снимахме се за спомен и се разбрахме да се срещнем пак заради реализиране на общ проект…

Очакваме да споделите веднага, когато проектът е готов. 🙂 Вие сте последните изпълнителни във втория ден (24-ти октомври) на фестивала Sofia Fusion. Със сигурност се познавате с по-голямата част от останалите „фюжънъри“ във фестивала…

Ева Перчемлиева (перкусии, вокали): В интерес на истината повечето ще чуем за пръв път, така че ще бъде интересно! А иначе, наши приятели и уважавани колеги са Пепи Миланов и Хриси Белева, Котарашки, Оратница.

Каква музика слушате, когато сте сами?

Петьо Костадинов (гайда): Сред музикантите в Булгара има както фолклорни инструменталисти, така и класически и рок музиканти. Перкусионистката ни Ева всъщност е и дипломирана оперна певица, а Стоян Павлов на даула е класически музикант в Софийска филхармония, така че диапазонът на музикалните ни интереси е обширен.

Да, много сте шарени. 🙂 Във Фейсбук страницата на BULGARA асоциирате музиката си с червения цвят – неистовата жажда за живот, въодушевлението и страстта. Можете ли да опишете всеки един от вас като цвят?

Кирил Добрев: Някои от нас сме в пурпурно-червената гама, други – в синьо-бяло-зелената… Има и по-прецизни в цветово отношение, които се определят, да речем, като сиена печена 🙂

Чакаме багрите на BULGARA на живо на 24 октомври в клуб Mixtape 5.
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=tEhcPgVBd2Y]