ATILA и албумът „Няма пълно щастие“ – малко щастие за родната рап сцена

ATILA и албумът „Няма пълно щастие“ – малко щастие за родната рап сцена

Здравейте, хип-хоп глави,

Миналата седмица бяха в Mixtape 5 на промото на един БГ рап албум, който върна вярата ни в родния рап – ATILA x WORST „НЯМА ПЪЛНО Щастие“ ALBUM PROMO. За пропусналите, ивентът протече приблизително така:

Партито бе подгрято до нажежаване от DJ Akasha, която повече от умело миксираше новo trap звучене с класически boom bap тракове. 

На сцената първи изскочиха Nerve и Гайдара (който заместваше предварително обявения Прим – б.а.). Двамата разпалиха БГ рап пожара с тракове като No Pasaran (Gaza edit) и други, чиито недоспалият ни мозък не можа да запамети. Важното бе, че летвата вече бе вдигната високо.

Не след дълго на сцената изскочиха рап група 5 o’clock, или – Imera, Bunta, Sfonk, VLG и Osmi, подкрепени от Kanala, зад колелата от стомана. Атмосферата автоматично се пренажежи и приповдигна, а тийнейджърите и по-зрелите фенове в тълпата обезумяха (до какво води рапа – б.а.). Изродите от 5 o‘clock изцепиха на живо редица болни тракове от албума си АМПрецизност, Жежки схеми, За цените/ли, Количество под качество, плюс акапелен фрийстайл и какво ли още не (което не помним). Щеше да става все по-яко!

Не след дълго хората, заради които бяхме в голямата зала на клуб „Микстейп 5“, застанаха на местата си – ATILA – на сцената, зад микрофона, и WORST – зад DJ пулта и „колелата от стомана“ (но това вече си го знаете и по-добре да не се повтаряме – б.а.). Добре познатият тандем ATILA x WORST вече ни бяха зарадвали с още един албум – „Няма пълно щастие“, тракове от който предстоеше да чуем на живо, плюс някои по-стари такива (като Две писма, Магарешки блус, Главата на краля и други). Треперехме от кеф!

Първото парче, което чухме на живо и на което искаме да обърнем внимание, е Не ги съди („… по това, което казват, а по това, което правят…“), живо видео от което можете да видите ТУК. Две майсторски режисирани истории – на свещеник и лекар – дело на креативния гений на Орлин Милчев, aka рапърът „Атила“, умело вплетени в духа на близкото минало и годините на прехода. Да, ATILA, винаги е бил добър в story telling-а, освен всичко останало… – б.а.

Последва една футуристична утопия – Киберпънк – ярко обрисувана от реж. Милчев, напомнящ сценарий на Ридли Скот или книга-игра от началото на новия век. Е, спомени…

На живо се насладихме на още тракове – преобладаващо ретроспективни аудио-картини – По-лошо и Малко щастие, което се приближаваше малко повече до рапа – такъв, какъвто „би трябвало да бъде“, според разбиранията на масата. И не точно… 

Последва още един „филмов“ трак – Назначение по служба, разнищваш смисъла на живота в контекста на консуматорското общество и липсата на хармония, както и Търпение (търпението сякаш винаги е било ключова ценност в творчеството на „Атила“ – б.а.). 

Към края на живата програма, Атила ни зарадва и с пилотното парче от албума – НПЩ (или „Няма-Пълно-Щастие“ – б.а.), живо видео от което, можете да видите ТУК (за атмосфера – б.а.), благодарение на Rock On Jamz. Тракът, по наше скромно мнение, е своеобразно показно за флоу и техника, а не просто „битова“ история между Рап артист и диджей – продуцент (само споделяме – б.а.). 

Ще приключим с мнението на фенове като Tsvetomir Soulnd Alekov, aka Soulnd, зад което заставаме плътно:

Довиждане, приятели, и до нови срещи в нощните дебри на все по-хладна София (2020)! И нека саундтракът ни започва с „Worst, Worst, Worst…“

Благодарности на Симона Иванова, Алекзандра Бобадова и Подземието!

photos: Petar Nedyalkov, source: FB Event