Когато Зорба гъркът танцува плавно сиртаки…

зорба гъркът

Когато Зорба гъркът танцува плавно сиртаки…

… 5 000 глави в зала 1 на НДК се полюшват тактично, а двойно повече ръце пляскат болезнено.

Разпадането на панаира на книгата в НДК беше съпътствано и от „изграждането“ на сцена за балета Зорба гъркът. Нищо, че декорите в зала 1 и костюмите не бяха нищо особено – танцът на цялата свита, участвала в балета не се нуждаеше от никаква допълнителна украса…

В неделя вечерта, на 16 декември, повече от 30 балетиста на Софийската опера и балет усукваха тела по време на постановката Зорба гъркът от Микис Теодоракис. Осведомявам се предварително, че на сцената ще „денсят“ Маша Илиева превъплътена в мадам Ортанс, Еленко Иванов като похотливия Зорба,  Людмила Илиева като гъвкавата Марина, Емил Йорданов в ролята на Джон, а Кирил Иванов ще се впие в образа на Йоргос. И това е.

Дори някои от имената да не събудиха конкретен спомен отпреди, то за в бъдеще ще ми напомнят за танцувалните картини, които се изнизваха в синхрон с лекия и цветен музикален фон. Явно митът за Зорба може да бъде пресъздаден вдъхновяващо не само на книга, екранно, но и балетно. Как се стига до енергичните танци, които радваха окото ми в неделя вечер?

В средата на миналия век се появява романът „Животът и приключенията на Алексис Зорбас“от гръцкия писател Никос Казандзакис, малко по-късно книгата се прожектира като Зорба гъркът с Антъни Куин в главната роля. Благодатната история на Зорба се пресъздава в балетна версия от Лорка Масие, а премиертата й е в „Арена ди Верона“. Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света.

Интернационалността на звука и високите подскоци на балетистите улисаха и пълната зала на НДК. Привлякоха вниманието дори и на децата, които съпреживяваха мирно, случващото се на сцената с втренчен поглед и успяха да запазят тази си позиция малко преди края… И точно тогава гръмна позната сиртаки мелодия, на която и родителите им не устояха и се почна едно бурно пляскане, едно премерено потропване, една радост. И мало и голямо се предаде  на ритъма, на пърхащите актьори и на всеобщо залялата ни вълна от споделено шумене.

Бис веднъж, два, три пъти… И още 24 часа кънтене на сиртаки в главата ми и усмихнат спомен за полюшващите се сякаш безкостни фигури на балетистите от Софийската опера и балет.

Как да се научим да танцуваме сиртаки:):

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=EtKfru3fEWc]